Werf Slim #199
The Big Stay, wat talent wil en waarom je AI alleen begrijpt door naar mensen te kijken. 🤖🕵🏽
Hartelijk nieuwjaar!
En welkom bij deze eerste editie van Werf Slim van 2024.
Dit jaar gaat weer een bijzonder jaar worden voor alles wat met stages, talentmanagement, de arbeidsmarkt en alles daar omheen te maken.
Goede voornemens heb ik niet. Wel heb ik een aantal concrete ambities, ook met deze nieuwsbrief.
Allereerst wil ik ‘m weer iedere maandagochtend publiceren. Dat moment is volgens lezers een prettig begin van de week, dus dat houden we zo; ook dit jaar wil ik weer minimaal 46 edities maken. Wel wil ik graag meer kennis uit de lezersgroep halen; bij jullie vandaan dus. Daarom zal ik iedere week een poll doen. En die gaat deze week over die poll. Heel meta :)
Daarnaast ga ik verkennen hoe ik audio kan gaan inzetten; bijvoorbeeld door een wekelijkse audioversie van deze nieuwsbrief (het ‘Werf Slim Journaal’ dus) te gaan uitbrengen. Misschien met interviews met lezers?
Ook wil ik mijn database met artikelen updaten. En waar ik afgelopen jaar regelmatig ondersteuning kreeg van lezers met leuke, interessante en handige tips over artikelen, events en gebeurtenissen zou ik dit in 2024 graag nog verder uitbouwen. Ik ga hier daarom actiever om vragen.
Verwacht dus meer interessante tips, artikelen, interviews én meer vragen van mij.
Goed, genoeg over de logistiek en de huishoudelijke mededelingen.
Lets go! Laten we van 2024 een geweldig jaar maken; voor jezelf, voor jouw bedrijf of organisatie en voor alle studenten die hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt.
Maarten
PARTNER: CENSES EDUCATION
Deze eerste editie van Werf Slim is mede mogelijk gemaakt door Censes Education.
Bij Censes bouwen wij bruggen tussen onderwijs en bedrijfsleven en geven wij bedrijven de tools om studenten te werven en te behouden via geweldige ervaringen. Want het is de ervaring die uiteindelijk bepalend is voor de vraag of een student bij jou wil (blijven) werken, of als ambassadeur wil optreden.
Meer weten? Let me know!
DEZE WEEK
The Big Stay
2024 gaat het jaar worden van The Big Stay (mensen blijven langer bij hun werkgever) Dit is prima vanuit het perspectief van minder talent dat de deur uit rent, maar het legt meer verwachtingen neer bij werkgevers om ze binnen te houden en ze aangehaakt te houden. Nu denk ik dat dit vooral gaat over hoger opgeleiden maar het feit dat er meer aandacht komt voor het binnenhouden van mensen in plaats van alle herrie rondom het werven is denk ik goed. Het verschil maak je als werkgever immers pas echt nadat je iemand hebt binnen weten te halen. Zo voorkom je bijvoorbeeld Quiet Quitting. Stages zijn een geweldige manier daarvoor. Maar dat wist je al.
POLL VAN DE WEEK!
Deze week zoals al aangegeven over nieuwe features. Als je naar de nieuwsbrief kijkt dan ben ik op zoek naar manieren om jou als lezer op meer manieren te bedienen. Daarbij denk ik aan een ingesproken versie, aan interviews met lezers (wie ben je wat doe je, hoe kijk jij naar stages). Ik denk ook aan een uitgebreide site met achtergronden (denk aan een soort The Next Web maar dan voor het werven en begeleiden van jong talent). Hoge lat weet ik, maar ik noem het ook ‘een soort’ he. 😬
Ik lees nog wel eens een boek. Heb ik ook een kast vol van, misschien is het leuk om boekentips met elkaar te delen.
Dat soort dingen. Als je zelf suggesties hebt dan hoor ik het graag!
Wat talent wil (onderzoeksrapport)
Universum Global is een hele grote employer branding club. Dit jaar (2023) vroegen ze ruim 172000 respondenten:
1-Welke werkgevers heeft een sterkste imago
2-Welke factoren zijn van invloed op die beslissing.
Komen hele interessante dingen uit.
Allereerst dat bij IT studenten twee van de klanten bij mijn club Censes hoog scoren: BMW en Tesla. Hoe tof is dat? En bewijst dat deze bedrijven veel aandacht hebben voor het binnenhalen maar ook het binnenhouden van jong talent. Terug naar het eerste stuk is dit al bewijs dat die aandacht loont.
Over het algemeen komen consultancy bedrijven steevast hoog uit, ondanks deze oproep om vooral niet voor de consultancy bedrijven te gaan werken Wat ook opvalt is dat salaris heel belangrijk is bij de overwegingen om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Sociale componenten zoals inclusie en diversiteit zakken een beetje weg qua interesse. Bij vrouwen is flexibiliteit en werkzekerheid belangrijk, bij mannen vooral geld. Dit is interessant in het kader van ongelijke betaling. Zitten hier overwegingen van sollicitanten zelf in de mix als factor? Dus als vrouwen al flexibiliteit verkiezen boven meer geld, leg je dan niet de basis voor een loonkloof? Hoe komt het dat vrouwen deze keuzes maken? Spelen denk ik genderrollen en culturele factoren een rol.
Wat vooral opvalt is dat wat studenten ZEGGEN te willen voordat ze aan het werk zijn en wat ze feitelijk belangrijk vinden als ze eenmaal aan het werk zijn is helemaal interessant. Zoals het onderzoek terecht stelt: Geld kan een grote drijfveer zijn om binnen te komen, maar flexibiliteit en andere zaken zijn veel grotere bronnen voor succesvolle retentie (zorgen dat mensen binnenblijven). Zorg dus dat je geld als thema zo snel mogelijk van tafel hebt als issue en focus daarna op de zaken waardoor mensen blijven. Bijvoorbeeld door ze een topervaring te bieden tijdens hun stage waardoor ze zich gezien en gewaardeerd voelen.
Voorbeeld van de verschillen bij IT studenten (het getal rechts is hoe de top 10 er uitziet met de plek waarop studenten ZEIDEN dat het komt voor ze gingen werken:
bron: Universum onderzoek p.23
Hier nogmaals de link naar de oproep uit de Volkskrant om vooral NIET voor de grote consultancy boeren te gaan werken. Dat stuk lees je hier (PDF)
Weten welke kant AI op gaat? Kijk naar de gebruikers
Ok, we weten niet precies wat AI gaat doen, dus precies voorspellen hoe een en ander gaat verlopen is niet goed mogelijk. Koffiedik kijken enzo.
Wat een stuk voorspelbaarder blijkt te zijn is menselijk gedrag. Daarom heeft deze auteur zich gewaagt aan een monsterlijke longread (LANG) waarin hij voorspellingen doet door niet op de AI maar op het gedrag van ons mensen te focussen. Interessante invalshoek, minstens zo interessante conclusie van de auteur (Daniel Messier; een internet security IT figuur uit de SF Bay-area, slimme gozer): “Don’t get distracted by the sci-fi/fantasy-oriented aesthetics of the art and vignettes that I used to paint the picture. That was just for fun as I presented the ideas. Focus on what’s beneath that, at the human layer of making people feel more safe, successful, and desired.The specific AI tech implementations can go a thousand different (and unpredictable) ways. I can’t predict those, and neither can anyone else. It’s the human aspect that makes this type of ecosystem inevitable. Interestingly, a similar tech ecosystem would happen whether we had AI or not. AI just accelerates how quickly it’ll happen. Starting now.”
hier op aansluitend meteen mooi filmpje over 20 banen die gaan verdwijnen door AI (kunnen gaan verdwijnen)
Neurodivers werven
Uit België een heel interessant artikel over neurodiversiteit op de werkvloer (en waarom dit in een krappe arbeidsmarkt een interessante case is om te verkennen. Omgaan met die diversiteit klinkt voor bedrijven misschien als nóg een uitdaging op hun nu al overvolle bord, volgens Stephan van de Wildt (een Belgische keynote speaker) liggen er gouden kansen in verscholen. Dit thema is iets dat we vaker in 2024 gaan tegenkomen denk ik; op een uitverkochte arbeidsmarkt zal veel gekeken worden naar het bereiken van zoveel mogelijk diverse groepen.
Is er een mentale gezondheidscrisis onder jongeren?
Een heel interessante studie naar de stijging van mentale problemen en zelfmoord bij jongeren. Over dit thema is internationaal nogal wat discussie in de wetenschap. De conclusie van deze onderzoeker (van NY University) is in ieder geval bikkelhard: De relatie tussen mentaal welzijn en de smartphone is misschien niet onomstotelijk causaal te maken; het is wel degelijk een hele waarschijnlijke relatie. “The youth mental health crisis may not be happening in all countries around the globe, but as I have shown so far, it seems to be happening in most wealthy countries that have high levels of individualism and adolescent smartphone adoption. It is not just an American phenomenon, so the search for causal factors must focus on factors that could have affected many Western countries at the same time, in the early 2010s.”…Nobody, to our knowledge, has yet proposed another explanation that works internationally. (If you have one, please put it in the comments.)
Gen Z en Millenials zoeken eigen weg
Mooi stukje in Trouw (pdf). Wat als je eigen realiteit niet overeenkomt met het idee van ‘de volwassene’ waar je mee opgegroeid bent, ben je dan wel een volwassene? Of ben je dan eigenlijk gewoon een uit de kluiten gewassen puber die doet alsof – net zoals je ooit met een schort om je schouders geknoopt deed alsof je Batman was, ondanks dat je ook heus wel wist dat dat stuk katoen niet kon tippen aan het onverwoestbare Batsuit? Is Gen Z een verwende generatie smarthonejunkies zonder doorzettingsvermogen of zijn ze volwassen aan het worden op hun eigen manier?
De stage als oefenruimte
Voortbordurend op dit stuk ook dit interview met Jan Bransen, filosoof en de baas van het Teaching and Learning Centre aan de Radbouw Universiteit op de Correspondent hele zinnige dingen zegt over wat wij jongeren leren. En dat de school een ‘oefenruimte’ is. Met of zonder telefoon.
Ik zie de stage ook als een ‘oefenruimte’; een plek om samen met anderen te oefenen aan vaardigheden, het is geen plek waar ‘consumenten van onderwijs’ een paar punten komen halen om over te gaan. onderwijs is een middel, geen doel op zich. De stage is ook een middel; geen doel op zich.
Daar past trouwens dit boekje ‘Is het voor een cijfer’ goed bij. Heb ik in de kerstvakantie in 1 ruk gelezen. Niet zo moeilijk, want niet zo dik. Aanrader.
NIEUWE Podcast🎙️
Ik ben weer aan het podcasten. Samen met Krijn van Censes interviewen we Transformateurs; mensen die op een unieke of gewoon eigenzinnige manier het beroepsonderwijs ‘transformeren’. Je luistert de eerste drie afleveringen hier. Wil je zelf eens te gast zijn of ken je mensen die niet mogen ontbreken? Horen we graag!
Topcover toch?
DAT WAS ‘M
Ok, ik heb afgelopen twee weken vrij weinig uitgespookt werktechnisch. Wat dingen bijgewerkt, een klein stukje getikt op mijn ideeënblog Veel tijd met het gezin doorgebracht (kerst, zoon jarig, oud en nieuw, paar dagen Brussel, dagje Efteling, dat soort zaken). Ik heb een paar interessante boeken gelezen (het Is het Voor een Cijfer meesterwerkje bijvoorbeeld) maar ook The Enigma of Reason (waarvoor hebben wij als mensen onze ratio? En strookt dat wel met de manier waarop we die gebruiken’) plus een mooie briefwisseling van fotograaf Alec Soth en een gevangene (Fausto Cabrera) over de grenzen van vrijheid (the Parameters of our Cage). Iedereen loopt op zeker moment tegen de tralies van zijn eigen kooi aan. Mooie, tikje depressieve observatie maar ik denk heel erg waar en voor de meesten van ons herkenbaar. Gelukkig is het juist in die beperkte ruimte waar je de vrijheid kunt vinden om jouw eigen weg te vinden. In de beperking toont zich de meester, zou Goethe zeggen (voorlaatste zin)
Ook ben ik vergeten om mijn linkedin premium account op te zeggen (wie kan mij even helpen herinneren waarom ik dat ooit heb aangeschaft) 😫
En oh ja: Ik heb een nieuwe website: www.maartenbrand.com
Hele fijne week!
Heb je tips of suggesties? Laat het mij vooral weten. Laat ook weten hoe jij denkt dat ik deze nieuwsbrief (nog) waardevoller kan maken voor jou.