De dag van de stagiair, Kandinsky en Gen Z.
Over de verborgen kosten van talentontwikkeling, zorgelijke cijfers over Gen Z én tips hoe je Gen Z bereikt online. Plus een vleugje moderne kunst en filosofie.
Hartelijk maandag!
Deze week de grappige vergelijking tussen employer branding en Kandinsky (de kunstenaar, mocht je ‘m niet kennen), waarom werkplekleren het nieuwe goud is, de dag van de stagiair (die is deze week!), spanningen op het mbo en een interessante verhandeling over de relatie tussen ons mensen en AI.
Verder zou ik je graag willen wijzen op onze sponsor Stichting ELBHO. Als je jezelf op een krappe arbeidsmarkt wil onderscheiden dan is het belangrijk om te laten zien dat je stages serieus neemt. Bij het mbo het je vanzelfsprekend de erkenning als leerbedrijf door SBB. Dat is belangrijk. Bij het hbo is het niet verplicht. Het is daarom een mooie kans om jezelf te onderscheiden. Doe dat! Begin jouw erkenning hier.
Heb je tips, adviezen, suggesties of complimenten en klachten? Ik hoor het graag.
En deel deze nieuwsbrief vooral in jouw netwerk!
DEZE WEEK
25 mei is het de dag van de stagiair!
25 mei is het weer zo ver; Studentenbureau organiseert de dag van de stagiair. Stagiairs verdienen iedere dag een blijk van waardering, maar op de Dag van de stagiair worden stagiairs écht in het zonnetje gezet! StudentenBureau organiseert deze dag sinds 2014. En stagiairs niet alleen; ook stagebedrijven krijgen een prijs. De aanmeldingen zijn al gesloten en er is meer dan 1000 keer gereageerd. Ik ben heel nieuwsgierig wie er uiteindelijk in de prijzen gaat vallen. Hou alle socials in de gaten, het gaat ongetwijfeld voorbij komen. En mis je ‘t? Kijk dan even op bijvoorbeeld mijn Linkedin, daar komt ie sowieso voorbij.
Trouwens; afgelopen week was ook de uitreiking van de beste leerbedrijf en beste praktijkopleider awards tijdens het mbo ambassadeursgala in Apeldoorn. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.
Spanningen op MBO nemen toe
Er is steeds vaker spanning op mbo scholen. Dat is opvallend en daar moeten we op letten. Wel is een ander perspectief volgens mij positiever: Op het mbo ontmoeten verschillende delen van de samenleving elkaar. En dat dit botst en voor frictie zorgt is helemaal niet erg. Juist op school leg je de basis. Die frictie moet je wel sturen natuurlijk. Maar de spanningen direct als een gevaar wegzetten is volgens mij niet per se nodig. Daarom is een stage ook zo belangrijk; je leert hoe je moet omgaan met andere mensen en je maakt kennis met andere werelden. Want je leert de wereld het beste kennen door ‘m te ervaren.
Jongeren hebben het steeds minder goed.
Waar we wel op moeten letten is dat jongvolwassenen (gen Z dus) het minder goed voor elkaar heeft dan andere generaties. Zij zijn minder dan gemiddeld tevreden met hun werk, de hoeveelheid vrije tijd, hun woning en het leven in het algemeen. Bovendien zijn ze vaker het slachtoffer van criminaliteit en hebben ze nauwelijks vermogen. Wel hebben ze meer vertrouwen in andere mensen en zijn ze bovengemiddeld gezond.De jongeren scoren niet alleen slechter dan oudere generaties, ze scoren ook slechter dan voorheen…
Kandinsky en Employer Branding
De vaardigheden van de toekomst zijn vooral soft skills; creativiteit, empathie. Precies de vaardigheden die nodig hebt voor? Precies: Kunst. Daarover dit leuke artikel op Linkedin.
Nu weet ik niet of het maken van kunst automatisch iets met jouw imago te maken heeft; kunst is iets wat je maakt vanuit jezelf en jouw EB gaat niet over wat jij voelt of ervaart maar wat de kijker (de student) voelt. Het is dus geen ‘kunst’ maar eerder ‘vormgeving’.
Adverteren richting Generatie Z
En als je dan gaat adverteren, hoe pak je dat dan aan? Hoe bereik je ‘Gen Z’; de huidige generatie stagiairs? Daarover heeft Meta een tof onderzoek gedaan en wat blijkt? Er zijn generatieverschillen in de manier waarop je een groep het beste bereikt. Ok, het is heel erg ‘gepersonaliseerde advertenties zijn goed dus koop dan bij ons!’ wat ik op de achtergrond voel doorschemeren maar het onderzoek zelf is interessant genoeg om toch te delen.
Is AI een stagiair?
Ik had voor mijzelf de aantekening gemaakt ‘AI kun je opleiden als een soort stagiair’. Is Ethan Mollick mij potverdorie voor. Daarom alle props voor hem. Toch is er een reden dat ik niets met dit idee deed. Vergeet niet waar het woord robot voor staat: voor ‘dwangarbeider’ en ‘geestdodend’ en komt uit een Tjechisch verhaal uit de jaren 20 over mensen die alles hebben ‘behalve een ziel.’
Klopt, dat is niet jouw stagiair.
Investeer in talent! Bewezen business case.
Mensen willen zich ontwikkelen. En dat doen ze het liefst in een bekende omgeving. Dat is het uitgangspunt van dit artikel in de Financial Times over de verborgen kosten van talentmobiliteit. En wat een enorme bevestiging van het belang van stages. Het is de ideale laagdrempelige kennismaking met jouw bedrijf of organisatie, het is ook de basis waarop je kunt kijken of een student van meerwaarde kan zijn voor jouw bedrijf. En als je ze dan binnen weet te houden dan kun je met werkplekleren zorgen dat het talent blijft. Nooit voor t leven, die ambitie is bijna onmogelijk in de huidige markt maar wel zo lang mogelijk.
Werf slim; werf studenten dus.
De relatie tussen AI en de mens
![old black and white photo in a living room with three stiff robot people with two regular humans old black and white photo in a living room with three stiff robot people with two regular humans](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff9d233a4-19db-4288-8b4e-0f5362a9af7a_566x316.jpeg)
Interessant filosofisch betoog waarin Hannah Ahrendt voorbij komt. Kern van het betoog: AI is geweldig, maar we moeten niet proberen om menselijke ‘actie’ (ons mensenlijke handelen) te vervangen door AI; we moeten die actie ondersteunen.
Daar hebben wij een keuze in. Bij het opleiden van onze toekomstige beroepsbeoefenaars is het daarom belangrijk om hen te helpen om technieken te ontwikkelen waarbij AI ondersteunende technologie is, niet een techniek die hen helpt om zo min mogelijk te doen. Want voordat AI écht slim is zijn we wel een tijdje verder.
Zoals John Bernard Shaw al schreef 100 jaar geleden, dus in 1923: “Let me be a robot for two hours a day, but for the rest of the day let me be Bernard Shaw.”
Dat was m
Hele fijne week gewenst!
Ik heb deze week drie digitale bijeenkomsten en donderdag is er een landelijke bpv dag op het MBO Utrecht waar ik natuurlijk bij ben. Plus het is de dag van de stagiair, dus verwacht online activiteit op alle fronten.
Wil je nog iets bijzonders zien dan is deze tool om foto’s te manipuleren opvallend en een beetje eng.En deze longread is ook geweldig over een man die geweldige uitvindingen deed voor grote problemen, maar wel met enorme nadelige en destructieve bij-effecten die we tot op de dag van vandaag nog voelen. Mooi geschreven waarschuwing over de onbedoelde ellende die een op het oog geniale oplossing kan veroorzaken.
Fijne week gewenst!
Maarten