Hartelijk maandag!
De stagemarkt staat volop in de belangstelling en er gebeurd veel. Dat merken we bij Stichting ELBHO (waar ik betrokken ben) met een stijging van tientallen procenten bij het aantal bedrijven waar we audits afnemen, dat merkt Play to Work voor hun benchmark onderzoek waar ik de eerste resultaten van mocht zien (heul interessant) en ik merk het aan alle initiatieven rondom stages waar de wind in de zeilen zit; denk aan een app zoals Hiretime of aan lokale samenwerkingsverbanden.
Ook deze editie is medemogelijk gemaakt door Stichting ELBHO. Start jouw aanvraag voor een audit om jouw bedrijf te onderscheiden als ijzersterk stagebedrijf hier.
Heel veel leesplezier gewenst!
PS: Deel deze nieuwsbrief even in jouw netwerk. Gewoon via deze gele knop.👇
DEZE WEEK
Nieuw onderzoek naar Stagematching in het mbo.
Een bere-interessant onderzoek naar stagediscriminatie in het mbo. Dit in relatie tot de discussie over verplichte stagematching zoals in het stagepact is afgesproken. Kort door de bocht conclusie: Scholen die matchen zien iets minder gevallen van discriminatie, maar het is het niet alsof er nu niets gebeurd. andere opleidingen doen wel veel om discriminatie (bedoeld of onbedoeld) te voorkomen. Denk aan stagemarkten, sollicitatielessen en ik denk zelf ook bijvoorbeeld aan een app zoals Hiretime.
Dit is herkenbaar voor mij; ik zie dat er veel gedaan wordt door scholen en bedrijven om tot een goede match te komen. De oplossing zit ‘m veel meer in die persoonlijke verbinding; iets waar ook veel scholen al mee bezig zijn. En wat we niet moeten vergeten is dat de match pas de eerste stap is; discriminatie op de werkvloer kan vervolgens een heel vervelend probleem zijn; denk maar aan de gebeurtenissen op de werkvloer bij NOS-sport.
Voor de liefhebber die toevallig in de buurt is: op 20 april is er een focussessie in Amsterdam over dit thema. Ik ben erbij.
En de uitkomsten van dit onderzoek ademen ook de politieke gevoeligheid rondom dit thema: Ik lees tussen de regels veel ‘er moet iets gebeuren maar jullie scholen doen heus echt wel je best hoor, niet boos worden’. Maar dat kan interpretatie zijn.
Nature: Genderkeuzes in het brein komen door de omgeving, niet door biologie.
Mooie podcast van Nature. Het aloude ‘nature-nurture’ debat. Kiezen meisjes meer voor roze en jongens voor blauw van nature of is dit opvoeding. Dit is van heel groot belang voor stages, zekers als je stages benut als instrument voor employer branding, dus om een ijzersterke ervaring te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van meisjes voor techniek. Geen klein thema momenteel.
Ik citeer: “if we’re feeling that we’re approaching an organization where we’re not going to be included, we’re not going to be rewarded, we may be constantly bombarded with what might be called banter about what people like you can and can't do, then it’s much more likely that these people withdraw from that situation, they will not choose it.”
Les voor stagebedrijven: Zorg ervoor dat je stagiairs het gevoel geeft dat ze erbij horen, dat ze mee mogen doen. Zeg maar alles wat je op een (ik noem maar iets geks) NOS sportredactie niet hebt. 😬
Stemmen op 15 maart
Mooie video van GroenLinks (geen stemadvies!!) met een oproep aan jongeren van een boomer om vooral niet te gaan stemmen. Is natuurlijk niet echt, maar het is wel terecht; de Nederlandse samenleving vergrijst in rapper dan rap tempo; oudere mensen zijn in de meerderheid. Een grijs land is conservatiever en met de huidige ontwikkelingen in de wereld is het noodzakelijk dat we de komende jaren stevige keuzes maken. Jongeren moeten daarover meebeslissen, of de ouderen gaan het ‘lekker houden zoals het is’.
Dit is ook het geval in veel organisaties; de cultuurbepalers zijn vaak de oudere generaties; zij hebben de machtsposities en zijn in de meerderheid. Jongeren zijn in de minderheid en hebben weinig zeggingskracht. Daar moeten wij (zeg ik als semi-oudere van 43) rekening mee houden door ze te betrekken. Zeker als je wil dat jonge mensen in jouw bedrijf komen werken en blijven. Luisteren naar stagiairs is daarom niet alleen sociaal wenselijk, maar ook bedrijfseconomisch noodzakelijk.
Stakingen in streekvervoer lastig voor studenten
Het was terecht in het nieuws. De stakingen in het streekvervoer zorgen voor veel oponthoud en overlast; ook bij studenten. Dat is natuurlijk allemaal in het kader van de goede zaak en staken is een recht. Maar dit is precies waarover het voorgaande filmpje gaat; we moeten de taart eerlijk verdelen in Nederland; nu maar ook straks. Nu zijn studenten de dupe. Het is te hopen dat de staking iets zal opleveren waar zij ook iets aan hebben. Dan is het niet alleen voor hun oudere medelanders nuttig.
Wanneer mag je met pensioen?
Pensioen; een thema waar weinig jongeren mee bezig zijn en waar je de vraag kunt stellen of er nog wel een pensioen is over pak ‘em beet veertig jaar.
Toch is het een relevante vraag: Wanneer mag je met pensioen? Waar leg je de grens. Pensioen is ooit door Keizer Wilhelm van Pruisen ingevoerd voor arbeiders vanaf hun 65e. Die leeftijd was niet geheel willekeurig; mensen werden gemiddeld 66, dus dan had je nog een jaartje.
Sociale kerel die Wilhelm.
Nu is dit een interessante casus die ik via de nieuwsbrief van Hung Lee tegenkwam; wat als mannen eerder doodgaan dan vrouwen, mogen ze dan niet ook eerder met pensioen. En als de gemiddelde levensverwachting van iemand van de inheemse bevolking lager is dan de ‘import’ Aussie, wat doe je dan?
Interessante rechtszaak die in Australie nu loopt. Ik ben benieuwd wat hier uitkomt en wat dit voor de discussie over pensioenen in Nederland kan betekenen. Of storm in een glas water, of een stuk jurisprudentie met een wereldwijd staartje… Daarmee ook relevant voor de arbeidsmarkt van morgen waar jongeren het stevig voor de kiezen zullen krijgen als oudere generaties hun rechten blijven verdedigen als onveranderbare bastions van verworvenheid. Wederom een reden om als jongere te gaan stemmen op 15 maart 😇.
Baangarantie op papier, niet in de praktijk.
Een iets ouder stuk al dat ik op een van mijn digitale strooptochten via-via-via-via tegenkwam op journalistiek platform Vers Beton. Leuke titel. Heel relevant omdat het gaat over twee dingen: De pogingen om jong talent met een ‘andere’ positie in de samenleving aan het werk te krijgen en hoe je de werkelijke resultaten meet. Ik heb veel ervaring met projecten om jong talent terug op de arbeidsmarkt te krijgen, of er überhaupt op te brengen. Daar gaat veel goed, het kan op veel plekken ook beter. Ik heb zonder overdrijven tientallen ‘convenanten’ ‘baanafspraken’ en ‘pilots’ meegemaakt en helpen opstarten. Dat begint met veel handtekeningen en mooie woorden maar de praktijk is heel weerbarstig; jongeren blijken lastiger te begeleiden, werkgevers hebben meer eisen (soms ook terecht) en dus lukt niet alles. Dat is niet erg, als je voor een 10 gaat maar een 7 scoort is het ook een voldoende. Maar hoe kom je dan tot dat cijfer? Uit ervaring weet ik dat beleidsmakers vooral naar de papieren werkelijkheid kijken; staat het in een rapport, dan moet je er vanuit gaan dat het klopt.
Dat dit in de praktijk veel genuanceerder kan liggen blijkt uit dit stuk dat voor een deel achter een betaalpaal zit. Kun je omheen met wat techniekjes, maar dat ga ik niet promoten. De samenvatting geeft al voldoende aanknopingspunten om het te scannen.
Zelfreflectie
Zoals je wellicht weet gebruik ik medium als vrije denkplaats; soms met zinnige inzichten soms met rare zijstraten. Mocht je willen abonneren om mij te volgen, van harte welkom!
Als je een stagiair vraagt om op het eigen handelen te reflecteren dan zijn er een aantal niveau’s waarop dat kan.
Je kunt die stadia van zelfreflectie op een schaal neerzetten. Ik heb ze hieronder in een highend visual 😬 weergegeven.
De vraag of een student graag bij jou komt werken na de studie of graag enthousiaste verhalen verteld over jouw bedrijf hangt minstens zoveel af van de vraag of de student zich met jouw bedrijf, jullie cultuur, missie en visie kan identificeren.
Dat was ‘m
Deze week ontvang ik EINDELIJK mijn nieuwe editie van het stageboek zelf in de post. Er zijn al 500 verkocht maar ik heb ‘m zelf nog niet gezien. Grappig. Nieuwsgierig dus. Verder ben ik bijvoorbeeld woensdag bij een bijeenkomst van Rijkswaterstaat; een organisatie die stages heel serieus neemt. Ook heb ik een paar telefoontjes met organisaties in Nederland en in België over mijn bijdrage aan bijeenkomsten.
Ik hoop dat jullie een fijne week hebben. Zet ‘m op! En als er vragen zijn over stages en afstudeeropdrachten, let me know!
Tot die tijd; Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
Werf slim: werf studenten.