Hartelijk maandag!
Deze week (opnieuw) veel aandacht voor de ongelofelijk snelle ontwikkelingen rondom taalmodellen (chat GPT en vergelijkbaar). Want waar zorgen al die ontwikkelingen voor; moeten we banen beschermen, of juist gaan vernietigen?
Wat als we niet meer hoeven te werken?
Ik houd dit in de gaten, volgens mij is er een beetje een goudkoorts rondom de nieuwe taalmodellen aan het ontstaan. Deels terecht (er gebeurd écht heel veel) maar de vraag daarbij is wel: Als er dan een goudkoorts is, ga je dan goud zoeken, of juist iets anders doen?
Fijne week!
En heel veel stagiairs gewenst.
Maarten
ps: Wil je een nog betere indruk maken op studenten? Overweeg dan een erkenning door onze partner stichting ELBHO. Zo laat je zien dat je stages (en stagiairs) serieus neemt.
DEZE WEEK
Its a match
De Achterhoekse Talententuin is misschien wel de allerleukste en beste stagemarkt van Nederland.
Prove me wrong.
Een van de dingen die ze heel slim aanpakken is om succesverhalen te delen. En dat zijn er best wat. Zoals deze match tussen een student en een bedrijf. Detail: De match is op de bedrijfscultuur. Mocht je ook willen matchen op bedrijfscultuur, op het onderbuikgevoel dat studenten bij jouw bedrijf krijgen? Dan helpen wij.
En mocht je in de Achterhoek of omgeving gevestigd zijn en op zoek zijn naar schaars talent? Dan is dit de place to go. Ik heb geen aandelen, maar als ze er zouden zijn dan zou ik het overwegen.
Werkgevers willen soft skills
Onderzoek van het UWV onder 4500 bedrijven wijst uit dat het klopt: Softskills zijn de harde valuta op de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Zeven op de tien werkgevers uit het onderzoek hebben de afgelopen jaren personeel (bestaat dat woord nog?) aangenomen dat niet helemaal voldoet aan de functie-eisen. "Werkgevers gaven daarbij aan het belangrijker te vinden dat kandidaten beschikken over de juiste vaardigheden en vakkennis dan dat zij beschikken over specifieke werkervaring en diploma’s."
Daarom is het heel verstandig om als bedrijf met stagiairs te werken; het is dé manier om te kijken of iemand soft skills heeft waarmee diegene in jouw bedrijf en bij de taken past. Het is ook iets waar je mensen op kunt opleiden op de werkvloer. Want softskills leer je niet door een boek te lezen. Dat boek lezen is belangrijk, maar de praktijk is altijd het beste bij een bedrijf dat weet hoe het studenten een goede leeromgeving kan bieden.
We moeten geen banen scheppen maar juist vernietigen.
Knuppel-in-het-hoenderhok opinie. Dat kun je wel overlaten aan econoom Matthijs Bouwman. Zijn take op het personeelstekort: Er zijn al zoveel banen en er is een groot personeelstekort. Misschien is de oplossing dan niet meer mensen in banen, maar gewoon minder banen, aldus Mathijs.
Fijne prikkelende stelling. Past prima in mijn mening dat er veel minder opleidingen moeten zijn (er meer dan 1000 hbo opleidingen, wie kan dat nou serieus nemen?) en een helemaal uitgeklede kwalificatiestructuur (kwalificatiedossiers zijn heel belangrijk maar het is nodeloos gefragmenteerd). ; zeker omdat ‘functies’ steeds vaker verdwijnen en we steeds meer vanuit taken gaan denken en organisaties gaan inrichten.
Het potentieel van taalmodellen (Dropbox).
Speaking of minder banen, of minder mensen op de arbeidsmarkt. Misschien is de komt van AI taalmodellen zoals Chatgpt wel een positieve ontwikkeling, mits we er op de juiste manier mee omgaan.
Als je kijkt naar de exponentiele groei van de capaciteiten van die modellen dan kun je niet anders concluderen dan dat het een enorme vlucht neemt. En dat we in het onderwijs nog niet half in de gaten hebben wat dit in een aantal scenario’s voor ons kan betekenen; dus ook voor studenten en stagiairs. Wat heb je nog aan een kwalificatiedossier als de helft straks door AI kan worden overgenomen..
Natuurlijk zijn er ook andere scenario’s maar ik mag hopen dat de besluitvormers en beleidsmakers niet zitten te slapen. In het belang van onze toekomstige beroepsbeoefenaars.
Wat kan AI in 30 minuten voor elkaar krijgen?
Doemdenkerij? Meeliften op een hype? Kan best. Maar het kan ook anders. Interessant experiment van Ethan Mollick. Hoe kun je in 30 minuten met AI voor elkaar krijgen waar je als mens uren, dagen, misschien wel weken mee bezig bent.
Een mooi, maar tegelijkertijd heel verontrustend idee. Natuurlijk is AI nog lang niet zover dat het precies zoals mensen denkt. Maar met het huidige tempo van ontwikkelingen is het wel heel slim om HEEL GOED na te denken over de vraag waar we studenten voor opleiden. Wat (in theorie) als een belangrijk deel van onze kennis niet meer van onszelf hoeft te komen. Dat zelfs een website bouwen.
God, AI … wat?
En wat dan? Wat als we allemaal werkloos raken en computers ons werk kunnen overnemen (nee, niet loodgieter en stucen enzo maar kantoorbanen, tekstverwerking; kenniswerk, zeg maar een belangrijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking)
Een opnieuw enorm goede post van Dror Poleg over de toekomst van werk.
Wat als werk niet meer het antwoord is op identiteitsvorming…
Ik citeer: It looks like we'll need some new religions to emerge in order to justify the strange world we're headed for. Most people no longer need to work. Our survival depends on convincing them it's ok to do something else — and on developing systems that enable them to leave with dignity.
Take me to church.
Is er goudkoorts? Verkoop pannen. Of spijkerbroeken.
Als je veel leest (zoals ik) dan kom je regelmatig dingen tegen waarvan je denkt: He dat is ook van toepassing op het werven en begeleiden van studenten. Een van die verhalen speelt zich af tijdens de eerste goudkoorts in Californië. Weten wat die parallel is? Even lezen.
DAT WAS M
Komende week heb ik twee afstudeerstudenten die ik mag begeleiden bij hun scriptie (over stages, slim thema!), ik heb vier nieuwe klanten waarmee ik ga verkennen hoe we het project gaan aanvliegen en het is natuurlijk bekend dat ik een nieuwe uitgave van mijn Stageboek voor Werkgevers heb; dat moet ook in de grote boekstores worden aangepast. Wil je de nieuwe uitgave bestellen? Dat kan. Snelste route is via Managementboek.nl .Doe je dit via mij dan kan ik je een fijne korting geven. Hoeft niet, mag wel natuurlijk.
Als je meer dan 250 exemplaren besteld via managementboek dan kom ik direct een lezing verzorgen op jouw bedrijf.
Daarna heb ik ook het overzicht van stageplatforms waar ik op Linkedin veel reacties op mocht krijgen. Daar wil ik deze week een nieuwe editie van maken.
En om het luchtig af te ronden link ik graag naar deze straatfotograaf; Matt Stuart. Ik vind de man de allerbeste in zijn niche en hij heeft een nieuw project: mensen in museum. Tate of the Art. Gewoon even bezoeken. Is leuk.
En menselijk. Ook fijn.