Werf Slim #168; lamp, licht, leren. 💡

Tijd armoede, de noodzaak van olielampen, verbieden van smartphones en hef het mbo maar lekker op; we maken gewoon onze eigen opleidingen.

Hartelijk maandag!

Op deze dag van de arbeid een prachtige moment om even stil te staan bij de toekomst van onze arbeidsmarkt; studenten en hun wereld waarin we ze na hun studie (hopelijk goed voorbereid) loslaten.

Deze week een aantal vergezichten over de arbeidsmarkt, een essay over ‘tijdarmoede’, een prachtig initiatief van de Haarlemse vrienden van Triple Threat, een onverwacht populaire werkgever en een goed onderbouwde oproep om het mbo op te heffen.

Heel veel stagiairs gewenst!

Met of zonder Mbo.

Maarten

PS: Deze nieuwsbrief is mede mogelijkgemaakt door onze partner: Stichting Erkend Leerbedrijf Hoger Onderwijs (ELBHO). Bouw aan een ijzersterk imago bij hbo studenten door jouw bedrijf te laten erkennen. Start hier

Delen?

Dat kan. Stuur deze nieuwsbrief naar iemand ander waarvan jij weet dat ‘ie het kan gebruiken (of gewoon omdat het leuk is).

Share Werf Slim; werf studenten.


DEZE WEEK

Hef het mbo maar op.

Also sprach Rob Neutelings. Natuurlijk niet met het idee om het ook daadwerkelijk per direct te schrappen en de gebouwen om te bouwen tot woning, megastal of bierbrouwerij. Wel heeft hij een inhoudelijk sterk voorstel om MBO en HBO op te heffen (hoe kun je in vredesnaam een soort emancipatie van het mbo als gelijkwaardig aan hbo hebben als je het nog steeds hebt over een Hoog en Middelbaar onderwijs. Kap ermee dus. Ik citeer: “Het is verstandig om het huidige onderwijssysteem wél te veranderen. Stel je voor: we maken vier beroepsonderwijsclusters: techniek, zorg en welzijn, economie en groen. In deze clusters brengen we de opleidingen van niveau 1 tot en met 6 onder. Dat zijn dus de opleidingen die nu in het mbo en hbo worden aangeboden.”

Ben je ook direct van het misverstand af dat een ‘mbo’ stagiair meer begeleiding of sturing nodig zou hebben dan een ‘hbo’ stagiairs. Het zegt om precies te zijn: Niets. Kunnen we ook af van het rare fenomeen dat er voor mbo’ers allerlei verplichtingen en overheidsbemoeienis is bij het matchen van studenten terwijl je dat niet hebt voor hbo.


Inkopper: Samenwerken is essentieel

De prognose is dat het aantal mbo-techniek studenten tot 2030 daalt met 18% en in het tweede kwartaal van 2022 waren er 86.250 openstaande vacatures in de techniek. (bron Rijksoverheid). Daarom vroeg de taskforce Technologische Industrie aan de ervaren kwartiermakers om onderzoek te doen en aanbevelingen uit te brengen.

Opnieuw en rapport, opnieuw aanbevelingen. Maar goed, zo werkt het dus goed dat dit is gedaan! Ik ben veel meer voor praktische lokale oplossingen bedenken (bijvoorbeeld via onze Stagesprint) en dan gewoon gaan doen. Dit rapport geeft wel een mooie inkijk in de lokale samenwerkingsverbanden in Zuid Holland! Goed werk dus al met al.

Jeanne Twenge: Verbied mobiele telefoons

Wiersma is van plan om mobieltjes te verbieden. Nu ga ik niet over de pedagogische aspecten van het onderwijs (ik ben geen onderwijskundige dus daar waag ik mij niet aan). Wel is het een hele actuele discussie; wereldwijd. Een van de grootste criticasters van het nogal intensieve mobieltjesgebruik is Jeanne Twenge; het zorgt volgens haar onderzoek voor depressie en andere nare ellende bij jonge mensen Zij sprak hierover op CNN. Deze vrouw is een hele bekende wetenschapper, niet ‘iemand met een stevige mening’ die je al aan genoeg talkshowtafels ziet. Even kijken!

Voor het werken met stagiairs is dit relevant: Het gebruik van telefoons en social media is enorm ingeburgerd bij jonge mensen (Generatie ‘Z’). Dat kunnen we als een vaststaand feit beschouwen, maar er zijn veel signalen dat het naast leuke kanten ook een aantal hele donkere kanten heeft. Als je dit beter begrijpt kun je er bewuster mee omgaan op de werkvloer.


Is het gras groener bij de buren?

Mooi essay over de vraag of het loont om van baan te wisselen of niet. Het gaat in mijn omgeving veel over de vraag hoe je talent kunt binnenhouden, over ‘the Great resignation’ en allerlei discussies over salaris en hoe dat mensen (‘talent’) binnen kan houden.

Maar is dat wel zo voor alle medewerkers? Het blijkt niet zo te zijn; niet voor iedereen is het slim om van baan te wisselen. En hoe ga je er met jouw salarissen mee om?

Dit is relevant voor stagiairs omdat het volgens mij mijn oproep onderbouwt dat je gewoon hbo en mbo studenten moet gelijktrekken in stagevergoeding en niet te snel moet roepen dat je als student ‘de banen voor het uitzoeken hebt en als het niet bevalt dat je dan gewoon lekker iets anders gaat doen’; dat is niet voor iedereen het beste advies.

Doet mij denken aan een mooie observatie van iemand die ik jaren terug sprak: Als je die grazige groene alpenwei waar je zo graag naartoe zou willen van dichtbij bekijkt dan blijkt het ook gewoon een modderig weiland.


Er komen nieuwe startups aan; rare startups

De vooruitgang in technologie gaat zorgen voor een nieuwe generatie startups waar minder mensen aan steeds grotere projecten kunnenwerken. AI speelt daarin en belangrijke rol. En dat heeft allemaal te maken met Conways Law: “Any organization that designs a system (defined broadly) will produce a design whose structure is a copy of the organization's communication structure.” Andersom werkt het ook: De systemen waarmee wij werken vormen de organisaties waaraan en waarin wij werken.

Dit is heel relevant voor het opleiden van studenten en alle incubators, startup projecten en onderwijs-bedrijfsleven initiatieven die er zijn; studenten zullen op een andere manier projecten en bedrijven van de grond trekken. Het is aan ons om te zorgen dat we de studenten helpen om zich in die toekomst te bewegen met de kansen en mogelijkheden van die toekomst en niet in een opgepoetste versie van ons heden terechtkomen.


Jongerencollectief Triple Threat start opleiding.

De vrienden van Thriple Threat, een jongerenorganisatie uit de Haarlemse wijk Schalkwijk is een eigen barberopleiding begonnen voor studenten die het niet redden in het reguliere mbo onderwijs. Dit is een nieuwe loot aan de stam van een hele opvallende trend in opleidend Nederland; niet onderwijspartijen die een eigen opleiding beginnen. Ik zie het in de IT, in de zorg, in de techniek maar kappers? Ik mis er vast een hoop, deze kende ik nog niet. Ik ken de oprichters Okrah en Philip en zie hoe goed deze gasten bezig zijn; eerst met basketbal, daarna met de jongerenorganisatie en nu met deze stap. Mooi!


Schiphol populaire werkgever. Wat? Ja, echt.

En net toen je dacht dat je alles wel een beetje doorhad het bericht dat Schiphol populair is als werkgever… Ze maken een grote sprong in de lijstjes door het aloude principe: Slechte PR is ook PR. Maar dan wel slim uitgespeeld. Ik mocht Schiphol tijdje terug helpen met het uitvinden van de stagebegeleiding in coronatijd en was toen al verrast over de wil om het creatief en openminded op te lossen; het was vooral het onderwijs dat wat terughoudender bleek en erg op de eigen eilandjes bleef.


Waarom we nog olielampen nodig hebben in een tijd van elektrificatie.

Over nieuwe vaardigheden: Ik schrijf natuurlijk veel over de noodzaak om jong talent voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we de studenten allemaal nieuwe vaardigheden moeten bijbrengen en hen moeten voorbereiden op een soort Jetsons achtige toekomst waarin alles wat nu bekend is op korte termijn zal verdwijnen. Net als in de tijd dat de elektrische lamp haar intrede deed was er nog lange tijd behoefte aan olielampen. Mooi essay van de oprichter van oa Basecamp (een hele fijne samenwerkingstool)


Tijdarmoede; een modern probleem.

Hoe gaat het? Druk! Het hele idee dat we met zn allen eigenlijk te weinig uren in een dag hebben is objectief gezien onzinnig. Toch hebben we last van te weinig tijd aldus de auteur van dit artikel. Ik weet niet of ik het met hem eens ben dat je het moet zoeken in de verklaringen die hij geeft maar hij geeft wel een bron weer die ik alweer een tijdje was vergeten: een fenomeen dat Paul Graham al in 2009 signaleerde: ‘Managers schedule versus Makers schedule.’

Voor stagiairs is dit heel relevant. Als je als stagiair op een bedrijf meeloopt dan leer je hoe de hazen lopen; hoe de cultuur is. En dan leer je dus ook waar je zelf ruimte hebt om te bewegen, werk te doen en vrij te nemen en waar een ander (de ‘manager’) dit mag bepalen. Ik denk dat je met een student altijd met veel manager schedule begint maar langzaam toewerkt naar Makers schedule; niet alleen in praktische zin maar ook in een diepere zin; waar geef je prioriteiten aan als beroepsbeoefenaar? Is dat jouw manager tevreden stellen en die e-mail beantwoorden of iets doen wat jou belangrijker lijkt… Die disctinctie is heel belangrijk om te kunnen maken als professional op een steeds dynamischer en diffusere arbeidsmarkt.


Dat was m

Hele fijne week gewenst! Ik ben een paar dagen met het gezin naar Eurodisney dus werktechnisch is er weinig op de rol deze week. Wel heb ik voor komende weekend nog een voorbereiding op een training op het programma staan en help ik Vluchtelingenwerk Nederland met het stagebeleid; een hell of a job in een grote, vooral op vrijwilligers gebouwde organisatie met behoorlijk gefragmenteerde landelijke dekking.

Hele fijne week!

Werf slim; werf studenten

Share Werf Slim; werf studenten.

0 Comments
Werf Slim; werf studenten.
Werf Slim; werf studenten.
Authors
Maarten Brand