Werf Slim #174
Waarom Generatie Z irritante verwende nesten zijn, stagevergoedingen en een truc om studenten te laten luisteren..
Hartelijk maandag!
Deze week nieuws over de stagevergoeding voor bedrijven én studenten, een leuke bijeenkomst op Schiphol, waarom generatie Z een stel verwende etters zijn volgens werkgevers, waarom de nieuwe bril van Apple naast mooi ook eng is en een handige truc om eigenwijze studenten te laten luisteren (echt heel handig!)
Een van de manieren om te beginnen is door een audit te laten doen door onze partner: Stichting ELBHO. Zo laat je zien als bedrijf dat je stagiairs en afstudeerders serieus neemt. Begin jouw aanvraag hier
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook interessant kan vinden? Deel ‘m dan direct! Gewoon via de gele knop.
DEZE WEEK
CNV en ISO pleiten voor verplichte stagevergoeding
Met de petitie vragen de vakbond en studentenorganisatie bovendien steun om de stagevergoedingen in het mbo, hbo en wo gelijk te trekken én om de rechten en plichten van stagiairs op te nemen in stageovereenkomsten.
Kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn; het is naast noodzaak voor veel studenten ook echt een no-brainer om een degelijke stagevergoeding te bieden als je een sterk imago wil opbouwen bij studenten.
Even ondertekenen dus.
OOM verhoogt vergoedingen voor bedrijven.
Een partij die er al een stap in zet is OOM, maar dan aan de kant van bedrijven; de branchevereniging verhoogt de vergoedingen voor bedrijven. Mooi nieuws! Welke sectoren volgen?
Hired to be fired?
Laat deze even op je inwerken: In the last 12 months, over 120,000 people have lost their jobs in tech companies.
Dat is heel veel mensen. En het gekke is dat alle techbedrijven (de grote althans) niet echt minder productief zijn geworden of massaal kapot zijn gegaan…. Zijn deze mensen ‘hired to be fired’? Mooi artikel. Wat je niet wil is dat je bekend staat als een bedrijf dat mensen in een fuik pompt zonder goed na te denken over de ontwikkelkansen of doorgroeimogelijkheden. Mensen als een grondstof ziet; een ‘human resource’. Gek dat zo’n sector die zichzelf als innovatief en vooruitstrevend ziet (dat is de techsector toch wel een beetje) zo met mensen omgaat…
Wat doet jouw bedrijf met stagiairs? Neem je ze massaal aan om te zien welke er blijft plakken? Of pak je het gerichter aan? Ik zou je willen adviseren om het laatste te doen. Het is wellicht meer maatwerk maar voor jouw imago kan het wel eens heel goed uitpakken.
Me myself en AI
In de installatiebranche is veel aandacht voor nieuwe technologie en de manier waarop techniek en mens kunnen samenwerken om bijvoorbeeld de uitdagingen op de energietransitie aan te gaan. Vaak zie ik stukken vanuit de branche of vanuit experts, een stuk minder zie ik stukken vanuit individuele bedrijven. Dit stuk van het Amsterdamse Ijskoud (even serieus; is toch een geniale naam voor een bedrijf in koelsystemen) is een verfrissende uitzondering daarop. Mooi!
Stagediscriminatie pakket
Binnen het mbo is praktijkervaring opdoen via het succesvol doorlopen van een stageperiode een cruciaal onderdeel van de opleiding. Zonder praktijkervaring krijg je namelijk geen diploma. Het gegeven dat studenten op onjuiste gronden minder kansen hebben op het vinden van een stageplek is een ongewenste situatie. Daarom is er voor scholen om discriminatie tegen te gaan.
Prachtig! Wel mis ik een kit voor bedrijven. Want discriminatie is vaak het resultaat van gebrek aan kennis en kiezen voor de bekende weg in plaats van keihard racisme of bewuste buitensluiting van specifieke groepen. Wellicht helpt het om bedrijven zelf op te laten schrijven waarom zij NOOOIT zouden discrimineren en hoe zeker zij weten dat het niet gebeurd in hun gelederen het zelf op te schrijven voor bedrijven (zie het stuk over ‘Eigenwijze Student’ hier verderop in deze nieuwsbrief)😬
Apple vision; verrijking of iets heel engs?
Deze week kwam de apple vision uit; een nogal dure skibril die een nieuwe manier van met een computer werkte kan inluiden. Dat geeft veel nieuwe mogelijkheden, zoals een afscheid van ‘het kantoor’ zoals we dit kennen. Het is ook een enge ontwikkeling in bepaalde opzichten; bijvoorbeeld in het kader van privacy en jouw relatie met de buitenwereld. Daar gaat deze auteur keihard tegenin. En ik kan ‘m eigenlijk geen ongelijk geven, past een beetje bij een observatie die ik zelf schreef in mijn online schetsboek
Generatie Z is een stel vet irritante verwende etters
Dat is kort samengevat de vibe die ik krijgt uit dit onderzoek van Pro-Contact waar Werf& deze week over schreef. Ik kan dit wel begrijpen maar aan de andere kant krijgt ieder bedrijf de kandidaten die ze verdienen. Ik denk dat dit een soort gekke stuiptrekking is. En we hebben onze kinderen zelf opgevoed zoals ze nu zijn. De vraag is dus: Ga je jouw bedrijf op de lange termijn verder helpen met de bekende weg? Of zie je de noodzaak om iets anders te doen?
Nieuw bij Luchtvaart Community Schiphol; de Young Board.
De luchtvaartcommunity Schiphol heeft een actieve organisatie omzichtig heen die steeds leuke nieuwe dingen organiseert. Ik mocht helpen bij het heruitvinden van de stage en met hen meedenken over een aantal onderwerpen (soms met resultaat, soms geen goed resultaat). Dit nieuwe initiatief is ook heel leuk en nuttig; praat niet over Gen Z maar met Gen Z! Er is 22 juni trouwens een bijeenkomst over Gen Z daar, wellicht interessant!
Eigenwijze student? Gebruik dan deze truc
Mensen die ergens niet zo heel veel vanaf weten willen nogal eens de neiging hebben om de eigen kennis te overschatten. Ook stagiairs hebben nogal eens de neiging om te denken ‘kan ik wel’ of ‘hoezo moet ik met die minder moeilijke klussen beginnen?’Dit onderzoek laat zien dat een handige truc is om die student te laten opschrijven wat deze denkt dat er aan de hand is. Het zorgt ervoor dat studenten er achter komen dat ze helemaal niet zoveel weten. En dat zelfinzicht is heel prettig bij het begeleiden van een student omdat ze meer bereid zijn om naar een expert (jij of jouw collega’s bijvoorbeeld) te luisteren.
Dat was ‘m!
Hele fijne week gewenst! Ik heb een leuke week met een stuk of 8 afspraken, een lezing (op een strandtent, da’s lekker met dit weer!), een paar stukken te schrijven, eind deze week de jaarlijkse borrel van de uitgeverij die mijn boek durfde uit te geven; Haystack én een zomerborrel bij Careerwise.
Voor een niet-drinker zoals ik een week met excessieve hoeveelheden cola zero dus.
Laat ik jullie graag achter met deze foto: (via Bas van de Haterd)
Dit is naast heel grappig gevonden ook een signaal dat jouw signalen multi interpretabel zijn; jouw merk kan een student dus heel anders interpreteren dan jij het bedoeld. Begrijp daarom goed dat jouw merk als stagebedrijf niet is wat jij zegt dat het is, maar wat anderen zeggen.
Meer grappige verkeersborden kun je hier vinden