Hartelijk maandag!
Het is inmiddels zomervakantie in een aantal regio’s.
Hier niet. Daarom gewoon een nieuwe Werf slim.
Wel met de aankondiging dat volgende week de laatste van dit seizoen zal zijn; daarna gaat ook hier twee weken de out of office reply aan.
Maar dat is later.
Terug naar de inhoud:
Deze week een stuk over de noodzaak om moeilijke dingen te doen, een prachtvoorbeeld van een bedrijf dat het opleiden van talent serieus neemt, welke skills Generatie Z mist, een prachtig rapport van Youngworks, een rapport van Play to Work en een verhaal over een stagiair die volgens zijn ouders foute keuzes maakt.
Ken je meer mensen die al ergens aan het zwembad zitten blij maken met een portie inspiratie en informatie over het mooiste onderwerp ter wereld?
Deel deze nieuwsbrief dan in jouw netwerk! Hoe meer lezers hoe beter!
Kan met deze gele knop.
Gedaan? Top!
On y va.
Onze partner
Ook deze editie is mogelijk gemaakt door Stichting ELBHO. Het bouwen van een sterk imago bij studenten vereist een serieuze aanpak. Dan helpt het om een met een audit van stichting ELBHO te laten zien dat jouw bedrijf het serieus neemt.
DEZE WEEK
GEN Z IS EEN GEVAAR VOOR HUN TELEFOON
Hoe vaak heb jij ‘dat ging maar net goed’ momenten met jouw telefoon? Ik heb er legio: Van tafel laten vallen , water erover, niet opletten op straat, ook de wc is wel eens gebeurd (tip: niet doen)Het blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat Generatie Z (de huidige generatie stagiairs) het meeste ongelukken maakt met hun telefoon. Ik citeer: “Based on a panel of 2,000 U.S. adults, divided evenly among Generation Z (ages 18–26), millennials (27–42), Generation X (43–58), and baby boomers (59–77), results found Gen Z to be the clumsiest generation, averaging 187 “close calls” annually”
Leuk onderzoek. Van wereldbelang? Neu. Maar wel mogelijk te wijten aan het feit dat Gen Z nog volop in ontwikkeling is. Dan zijn ze in de woorden van Youngworks (verderop nog mooi rapport van die club) ‘soms onverwacht volwassen’ en soms ‘onverwacht onvolwassen’. Daar horen domme ongelukjes bij. Wees je daar bewust van als je met stagiairs werkt; ongelukjes gebeuren en bij Gen Z misschien nog nét iets vaker.
Gen Z mist soft skills
Bij het opleiden van jong talent gaat het bij veel bedrijven vooral om de ‘hard skills’; de inhoudelijke kennis en vaardigheden die je moet beheersen. Is ook niet zo vreemd; je krijgt een diploma installatietechniek niet alleen omdat je zo aardig bent. Toch merken bedrijven dat studenten na hun studie een aantal basisvaardigheden op het gebied van ‘soft skills’ wel degelijk missen. En KPMG heeft er zelfs een speciale inhouse opleiding voor opgetuigd. Dit is een signaal dat we serieus moeten nemen. Dit is ook een signaal dat stages heel belangrijk zijn om de ‘echte’ werkvloer te leren kennen. En het is een signaal dat de stage om meer gaat dan vakinhoudelijke kennis. Het gaat ook om het leren ‘tussen de regels door’. Die impliciete vaardigheden leer je niet op school. De regels leer je op school, alles tussen de regels op de werkvloer.
Hopelijk sjoemelen ze bij kpmg niet met deze diploma’s.
Bewijs jezelf, naar jezelf.
Interessante stelling van Nat Eliasons: Als je iets wilt bereiken is een diploma belangrijk. Wat nog belangrijker is volgens Nat is dat je bewijst dat je moeilijke dingen kunt doen. Aan jezelf. Want hoe vaker je merkt dat het proberen van iets moeilijks resultaat heeft hoe beter je in staat bent om nieuwe dingen aan te gaan.
Een stage is een geweldige kans voor studenten om zichzelf te bewijzen. Naar een potentiële werkgever wellicht, vooral ook naar zichzelf.
Stagelopen bij een bedrijf dat je niet zo ziet zitten omdat het je moeilijk lijkt? Proberen. Een leerdoel formuleren dat net te moeilijk lijkt? Je snapt ‘m.
Mag je met een stagiair werken? Heeft die een leerdoel? Stel dan de vraag bij dat leerdoel; waar ga je tegen aanlopen? Wanneer gaat het mis? Vraag daarom op door. Het antwoord dat daar uit naar voren komt; dat is het leerdoel.
Hoe pak je de werving van stagiairs aan?
Mediabedrijven hebben al jarenlang 1 vaste waarde waarde waar het om stages gaat; Mediastages (onderdeel van Talentthisway)Monique Amse is een van de drijvende krachten achter deze platforms en ze heeft een interessant stuk geschreven over de benadering van het werven van stagiairs. Met hulp van Chat GPT. Leesbaar, vol goede tips van iemand die goed weet hoe je het aanpakt. Ik zou ze ter harte nemen.
https://playtowork.nl/mbo-benchmarkonderzoek/
Playtowork heeft een heel tof onderzoek gedaan naar de werving van mbo-studenten en mbo-medewerkers. En daar is nu een rapport van. Je kunt dit rapport hier downloaden. Het is de moeite waard! Wist je bijvoorbeeld dat de relatie tussen de mate van automatisering van jouw werving en de FYT (First Year Turnover); dus of iemand binnen een jaar vertrekt) niet zo sterk is. Het gaat meer om de niet automatiseerbare zaken zoals een toffe ervaring, leuke collega’s en een bedrijf dat jouw ontwikkeling als nieuwkomer serieus neemt. Dit is een belangrijk signaal om bijvoorbeeld stages goed in te richten; heb je een goede ervaring als student dan is die investering daarin minstens zo waardevol als een strak geautomatiseerd wervingsproces waarmee je efficiënt weet te werven. Misschien wel waardevoller, maar dat weet ik niet zeker.
AI EN HR
Ok, AI en HR, HR en AI. Er wordt heel veel over geschreven. Ook door Josh Bersin. En dit rapport is echt wel een hele goede synthese van de huidige stand van zaken in deze kwestie. Er zijn volgens Bersin 3 modellen momentee.
Welke rol speelt AI in het HR vak en wat kan een Large Language Model (LLM) betekenen voor bijvoorbeeld werving en selectie. Aan de andere kant: wat zijn de nadelen hiervan? Het is een nogal technisch rapport maar als je in HR werkt en met dit thema bezig bent dan is het de moeite waard.
Leerlingen zijn ruwe diamanten bij Ijskoud
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om vakmensen zelf op te leiden. Het Amsterdamse installatiebedrijf Ijskoud (koelsystemen, geniale naam trouwens) doet dit. Ook in samenwerking met prachtige initiatieven zoals Technoord; een project waarbij jongeren die wat lastiger toegang hebben tot de arbeidsmarkt tot ‘diamanten geslepen worden’.
Youngworks onderzoek: Generatie Zelf.
Het Amsterdamse onderzoeksbureau Youngworks is een begrip in de Nederlandse ‘onderzoek-naar-jongeren-scene’. En er is een nieuw rapport uit dat echt de moeite waard om te lezen is! Het noemt Generatie Z ‘Generatie Zelf’ Deze generatie groeit op in enorme vrijheid, heeft alle gemak onder de knop zitten (letterlijk) en heeft een belangrijke stem in het publieke debat. Wat doet dit met jongeren? Is het een garantie voor geluk, of zetten ze zich schrap voor een onzekere toekomst? Mooi overzicht! Het is gratis te downloaden. Even doen!
Quiet Quitter Quits
Ken je die uitdrukking nog? Dat is de trend dat je alleen precies doet wat van je gevraagd is en geen stap extra. De man die hier verantwoordelijk voor zou zijn (de bedenker van het fenomeen) is nu echt gestopt. Als je geen uitdaging ziet in je werk en jezelf echt stopt om een stap extra te zetten dan is dat qua verhouding werk-prive of qua relatie 'salaris-bijdrage’ misschien ook maar het doet ook psychologisch iets met je.
‘After trying quiet quitting for six months, and then actually quitting his job, Khan reflected, and said that for him personally, quiet quitting isn't the answer.’
Het komt er dus op neer dat je gewoon helemaal moet stoppen als iets niet langer past.
Lees het interview met hem hier.
Bram op Sint Maarten
En dan nog een verhaal waar ik met gemengde gevoelens naar heb gekeken. Bram; de zoon in dit verhaal heeft zn zaakjes niet op orde en nu heeft hij een internationale stage gefikst. Dat bedrijf ging alleen failliet en nu blijft hij daar om op een strandtent te werken. Dit is een geweldige leerschool voor ‘m. Ik snap de ouders wel, maar denk dat de ervaring die hij opdoet veel waardevoller is dan dat extra studiejaar in welke schoolbank dan ook. Wel zonde van het collegegeld, maar daar regelt hij vast wel iets voor met zijn ouders.
Ik denk dus dat het uiteindelijk een geweldige leerschool zal zijn voor Bram.
Dat was m
Hele fijne week!
Ik heb deze week op 1 afspraak na niets gepland staan (komkommertijd) Wel ben ik in verregaande staat van overleg (heet dat zo?) met een hele leuke club waar ik een strategische samenwerking mee aanga na de zomer. Dat gaat tof worden!
En mocht je tijdens de vakantie nog indruk willen maken op iemand; hier 40 nutteloze weetjes die daarbij helpen.
Iets meer inhoud? Dan is mijn proeftuin op Medium misschien iets; hier schrijf ik mijn ideeen en ingevingen op.
Ik wens iedereen die nu met vakantie is of gaat een fijne reis of achtertuin toe.
En natuurlijk veel stagiairs.
Werf slim; werf studenten
Maarten.