Hartelijk maandag!
Nu ook in mijn regio (noord) de scholen weer beginnen is de zomervakantie echt afgelopen.
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat niet heel erg vind, ik gedij wel bij een beetje structuur.
Ook zie ik de gebruikelijke licht wanhopige oproepen op Linkedin van bedrijven die ‘nog even een stagiair nodig hebben’ of studenten die ‘met spoed’ op zoek zijn naar een stage. Kan niet iedereen iets aan doen natuurlijk, wel is het slim om altijd even te checken waarom dit zo is; voor studenten om te checken of het bedrijf stages serieus genoeg neemt (of ben je gewoon ff handig als student) en natuurlijk voor bedrijven om studenten te vragen hoe het kan dat zij nog niets hebben kunnen vinden. Met uitzondering van een aantal opleidingen waar nog altijd tekorten zijn is er vaak iets anders aan de hand, niet ongebruikelijk zijn het vooral studenten die hun zaakjes niet op orde hebben.
Is dat iets waar je studenten op moet afrekenen? Mwah, ik ben zelf ook door mijn studietijd heen gemodderd met een op zn zachts gezegd discutabele manier van plannen en organiseren. Een slechte planner kan ook heel creatief zijn. Wel is het belangrijk om te weten of de student de stage of het afstuderen serieus neemt. Krijg je een ‘oh ik moet gewoon ff beetje meewerken of onderzoekje doen’ vibes bij een student? Denk dan even na voor je start. Het helpt dan om met de coördinator op de opleiding af te stemmen; die weten vaak wat voor vlees je in de kuip krijgt. Heeft de opleiding geen vaste coördinator? Dan laat je ze weten dat dit echt wel hard nodig is.
Maar goed; ook deze week weer een fijne editie. Met nieuws over de erkenningsregeling van SBB (is strenger!), nieuws over de combi tussen AI en HR, nieuws over Guruz, een blog van mij bij OnderhoudNL en eentje bij Careerwise.
Hele fijne week gewenst!
En niet vergeten: Werf slim; werf studenten. 💪🏽
Onze partner: Stichting ELBHO
Deze week mag ik weer namens Stichting ELBHO op pad om bij bedrijven een audit af te nemen. Doel van deze audit is om hen langs een objectieve meetlat te leggen vanuit de vraag; ben je een sterk leerbedrijf voor studenten uit het HBO of WO. Dit is niet alleen een check of je de zaakjes goed voor elkaar hebt; het is ook een geweldige kans om jezelf als bedrijf te onderscheiden als leerbedrijf in een krappe markt. Start jouw aanvraag hier.
DEZE WEEK
Generatie Z en quiet quitting
Leuk stuk in het AD over ‘quiet quitting’ en jongeren; dat idee dat je geen extra werk doet en geen overwerk.
Quiet quitting is trouwens niet per se alleen een werk-ethiek ding; het kan ook aan een gebrek aan connectie liggen als gevolg van het vele thuiswerken tijdens corona.
Gen Z heeft te weinig ervaring met de spreekwoordelijker ‘koffie-automaat’ zoals eerder omschreven werd in dit artikel dat ik afgelopen maart deelde. Dat idee van het herkennen en verkennen van de grenzen van werk en privé past trouwens ook mooi in dit prachtige stukje dat ik las op The Free Press (aanrader trouwens, leuke site) over metrosurfende jongeren die eigenlijk de ‘vangrails’ missen die in het ‘echte’ leven tijdens een deel van hun opgroeien ontbraken. Feit is dat veel jongeren in hun ‘formatieve jaren’ binnen hebben gezeten. Dat ze nu minder goed in staat zijn om grenzen te verkennen en te bewaken op de manier die wij gewend zijn kan daar een effect van zijn.
Stage als middel om jongeren te binden
De vrienden van Careerwise hebben een blog geschreven (met mijn toestemming natuurlijk) op basis van een paar andere stukken die ik schreef. Goed gelukt moet ik zeggen. Gaat over de stage als buitenkansje om jongeren te binden. Dat is het namelijk; een buitenkans. Dat zoveel bedrijven die kans niet pakken, of niet maximaal benutten is echt een gemiste kans. En dat veel andere bedrijven die kans wél pakken vind ik heel tof en bemoedigend om te zien!
Stop met dat gekke generatiedenken
Een tof onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN over ‘generatiedenken’ en dat we daarmee moeten ophouden. Ik citeer: “Er zijn wel kleine verschillen in wat ‘oudere’ en ‘jongere’ werknemers belangrijk vinden in hun werk. Maar die hebben niet zozeer te maken met tot welke generatie iemand behoort en meer met in welke levensfase iemand zich bevindt. Ook dit verschilt natuurlijk per persoon, maar in het algemeen zijn de volgende fases te onderscheiden. Iemand die net start op de arbeidsmarkt is bijvoorbeeld vooral bezig met ontdekken waar de interesse ligt en opdoen van kennis. In de fase daarna ligt de focus op carrière maken en ontwikkelen. Dit gaat ook vaak samen met meer verplichtingen in de privésfeer, bijvoorbeeld vanwege de start van een gezin. Een goede werk-privébalans is dan extra belangrijk.”
De auteur heeft gelijk. Ook eerder schreven wetenschapper als een ‘grafrede’ voor het generatiedenken. En ik zie ook dat iemand van 20 of iemand van 44 dezelfde dingen belangrijk vindt. Denk dus niet dat een ‘Z-er’ hele unieke wensen en behoeftes heeft'. Er is wel een unieke set omstandigheden waarbinnen een cohort (een groep geboren in aantal bepaalde jaren) is opgegroeid. Wat zij meemaken en hoe zij zijn opgevoed bepaald hun ‘bril’ waarmee ze naar de wereld kijken. Dat bepaald hoe zij ‘zingeving’ of ‘autoriteit’ definiëren. Dus ja; iedereen wil zinvol werk en erbij horen maar iedereen hangt hier een andere waarde aan én een andere definitie. Als je dan toch dingen doet die voor al jouw medewerkers belangrijk zijn; differentieer dan in ieder geval op definitie per leeftijdsgroep.
Leerlingen met bagage
Nog even over die stage; die is niet alleen voor een vierdejaars mbo’er of een afstuderende hbo student. Leren in de praktijk is ook geweldig voor oudere zij-instromers; mensen die op latere leeftijd een zijstap maken (of een zijsprong) op de arbeidsmarkt. Noem ik ‘leerlingen met bagage’. En daar schreef ik samen met Wilbert Theunissen van OnderhoudNL een stukje over.
Ook mbo’ers welkom bij Amsterdamse studentenvakbond.
Goed nieuws; het mbo krijgt steeds meer de waardering die het verdiend. Ook bij de Amsterdamse studentenvakbond is een mbo-student welkom. Heel goed! Ik pleit voor een speciaal stageloket. Mbo studenten zijn meer op hun studie gericht en minder op ‘student’ zijn in de klassieke zin des woord; denk een door een huurbaas uitgemolken vervallen grachtenpand, zurige ‘brasjasjes’ met een gore keuken en kratten bier tot de nok). Er zijn wel andere uitdagingen zoals stagegerelateerde problemen. Goed dat je daarvoor niet alleen een SBB hebt maar ook een lokale belangenclub.
AI en HR; hoe werken die slim samen
De altijd scherpe Josh Bersin heeft een mooie column op zijn website over de manier waarop AI op HR van invloed is. En die is groot en belangrijk. Maar hoe dat er precies uit zal zien en wat er de komende jaren gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Zijn advies? ‘Get your hands dirty’ en ga gewoon proberen. Want AI gaat jouw baan in HR echt niet overnemen. Integendeel.
SBB erkenningsregeling aangescherpt.
En heb je trouwens een erkenningsaanvraag lopen bij SBB? Of ben je van plan om er eentje te doen Weet dan dat die regeling is aangescherpt. Meer bewustwording creëren rondom sociale veiligheid in de leeromgeving en specifiek het uitbannen van stagediscriminatie zijn een onderdeel van het begin dit jaar gesloten ‘stagepact’. Een van de eerste acties voor SBB was daarom om in de erkenningsregeling voor leerbedrijven te expliciteren wat sociaal onveilige omstandigheden zijn. Vanaf nu is het een voorwaarde voor de erkenning dat een leerplaats '“aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid en gevrijwaard is van omstandigheden waardoor de persoonlijke belangen van een student kunnen worden geschaad.” Wat dat is? Denk aan (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, pesten en/of geweld. Mochten er vermoedens zijn dat een leerbedrijf zich niet aan de erkenningsregeling houdt, dan kan SBB onderzoek instellen. In het Stagepact is afgesproken dat SBB de klachten monitort en hier jaarlijks over rapporteert.
Goed bezig! Wel ben ik heel benieuwd wat er in de praktijk uit deze regeling gaat komen. Er zijn al meldpunten, dus of dit iets nieuws gaat opleveren in concrete zin weet ik niet. Het is vooral als signaal HEEL belangrijk dat deze factoren formeel meegewogen worden. Het bewijst ook dat de erkenning voor een deel subjectief is; het is grotendeels een oordeel van een professional (de adviseur praktijkleren). Het zal dus blijken waar de meeste meldingen vandaan komen.
De aangescherpte erkenningsregeling is vanaf 1 september 2023 van kracht.
Je kunt de nieuwe regeling hier lezen
PS: Ik lees trouwens nergens dat al erkende bedrijven ook actiever hierop ge-audit gaan worden. Dat blijft 1 x per 4 jaar volgens mij, tenzij er signalen zijn (of mis ik iets, corrigeer me als het verkeerd heb)
DAT WAS M
Hele fijne week gewenst!
Ik heb een prima week voor de boeg met voorstellen, adviesgesprekken, een audit en zorgen dat de laatste spullen naar mijn nieuwe kantoor gaan. Ik ben namelijk verhuisd naar een kleiner kantoor. Het vorige was te groot; ik ben te vaak de deur uit voor al die vierkante meters (en dito factuur 😎). Zal kijken of ik volgende week een plaatje kan delen van mijn nieuwe systeemplafond.
Laat ik jullie graag achter met het idee dat het investeren in studenten niet alleen via stages kan maar dat er zelfs een speciaal investeringsfonds is voor studenten startups.
En als je dacht dat de recente mindboggling transfer bieding van 1 miljard euro voor Mbappé (franse voetballer) om in Saudi Arabie te komen voetballen veel geld is.. Dan ken je het verhaal van de romeinse wagenrenner Gaius Appuleius Diocles die omgerekend in euros vandaag ongeveer 15 miljard zou hebben gereden en daarmee de rijkste atleet in de geschiedenis zou zijn.
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
En ben je bezig met een uitdaging rondom het vinden, binden of behouden van jong talent voor jouw beroep, branche of organisatie? Laten we dan praten! Stuur even een mailtje aan info@bureau-brand.nl
Veel stagiairs gewenst
Maarten