Hartelijk maandag!
Het is een volle week deze week. Een item op de NOS over GenZ bewijst dat het thema speelt in de samenleving. Daarom werk ik bijvoorbeeld met Censes, maar ook als ambassadeur van Guruz aan een sterk imago voor het mbo (en met elbho aan het imago van het hoger onderwijs). Want studenten in het mbo zijn onderdeel van Gen Z en hebben echt iets te bieden. Ook een item over heimwee op de binnenvaart, een handig rapport over het meten van de kwaliteit van metrics. En iets over cheerleaders.
Fijne week!
En veel stagiairs gewenst.
ELBHO
Deze nieuwsbrief is mogelijk gemaakt door stichting erkend leerbedrijf hoger onderwijs (ELBHO). Wil je onderscheidend zijn en jouw bedrijf ook op de radar krijgen van jong talent? Dan is een audit door stichting ELBHO een mooi ijkpunt om te laten zien dat je aantoonbaar een aantrekkelijk bedrijf bent.
Begin jouw aanvraag hier
DEZE WEEK
Sneeuwvlokjes
Bekend verhaal: GenZ heeft een autoriteitsprobleem, zit de hele dag op hun telefoon, gaan al huilen als je naar ze wijst en verwisselen van werkgever voor 3 euro vijftig en een gratis ijsje. Is het idee. Is dat ook zo? Ik denk het niet. Werk is aan het veranderen, de manier waarop wij over werk denken is aan het veranderen. En de wereld is aan het veranderen. Daar horen nieuwe denkbeelden bij. En gedrag. Want vergeet niet dat onze ideeën over werkethiek ook maar een afspraak zijn die we impliciet met elkaar maken. Gen Z wil andere afspraken. En ze zijn nog jong, opgevoed met het idee dat je over mag over meepraten.
Guruz heeft een nieuwe partner! ASML
Ik ben ambassadeur van Guruz. Samen maken we het mbo nóg aansprekender en aantrekkelijker. En er is een nieuwe ambassadeur! ASML. Daar zijn we heel trots op. Ook ambassadeur worden? Laat het weten! Kan hier
Stagiairs met heimwee.
Praat met je stagiaires, word samen een team om tot haalbare oplossingen te komen en laat je verbazen hoe snel dingen weer positief kunnen veranderen als je soms even de ruimte geeft.
Zeg ik dat? Nee, Kevin Keller, eigenaar van een scheepvaartbedrijf is heel open over een van de grote uitdagingen van studenten op de vaart; heimwee. Ik ben hier heel enthousiast over. Het laat zien dat je met geduld en een luisterend oor heel veel gedaan krijgt én een ijzersterk imago opbouwt. Reken maar dat deze student met heel veel plezier en warmte terugdenkt aan deze stage-ervaring.Toevallig ben ik momenteel betrokken bij een programma om meer studenten de binnenvaart in te krijgen. Dit is een succesverhaal en bewijst dat ook in traditionele, soms wat conservatieve sectoren de menselijke maat uiteindelijk doorslaggevend is.
Best practice: Deliwi Groenink Machinefabriek
Dit bedrijf is enorm actief in het werven van leerlingen en stagiairs. Staat op stagemarkten, open dagen en doet mee aan activiteiten zoals goes Techno. Voor iedere nieuwe medewerker en leerling is er een introductieprogramma. Leerlingen lopen stage door de hele organisatie zodat ze een goed beeld krijgen van wat Delwi/Groenink maakt. Delwi/Groenink biedt stages voor ieder opleidingsniveau en alle medewerkers krijgen de ruimte om zich verder te ontwikkelen, op allerlei manieren.”
Opleiden is niet alleen essentieel voor de toekomst van technische bedrijven als Delwi/Groenink, zegt productiemanager Mark van Genderen. “Het is ook gewoon ontzettend leuk. Medewerkers die zich ontwikkelen hoef je niet te motiveren. Ze zijn enthousiast en dat maakt ons allemaal enthousiast. Daarom maken we heel graag werk van opleiden: we zouden niet zonder kunnen.”
Skills zijn geen selectiecriterium meer.
We zijn momenteel onze studenten aan het opleiden voor allerlei specialistische vakken. Maar is dat wel de toekomst? Volgens een aantal onderzoeken is het werven op specialisten een overjarige tactiek. Zoals een specialist wordt geciteerd: “Employers are looking less at what you know and more and more at your hidden potential” to learn new things. His advice to employers? Stop hiring people based on their work experience.
Het is nogal scherp geformuleerd maar ik herken de trend bij werkgevers wel degelijk; de arbeidsmarkt ontwikkeld zich zo rap dat we net zo graag mensen hebben die kunnen leren als mensen met veel kennis en ervaring.
Rapport over criteria om op te meten bij het werven van mensen.
Als je weet waar je op moet letten bij het werven van mensen (zoals stagiairs), dan kun je heel gericht te werk gaan. De vrienden van The Source Code Agency hebben een whitepaper geschreven met handige metrics.
De leermeester als superfan
Voor onderhoudNL schreef ik een blog met Wilbert, chef leermeesterzaken aldaar. Ik leg de link tussen leerlingen, Victor Mids, Basketballen en cheerleaders. Wil je weten hoe dat zit? Even lezen!
Dat was ‘m!
Deze week nam ik een podcast op voor de binnenvaart, was ik in Brussel voor een project met Mercedes Benz, op Inholland voor het afstuderen van een aantal HR-studenten. Komende week mag ik weer op tournee. Maandag Driebergen, dinsdag Nieuwegein en Utrecht, Donderdag Hardinxveld Giessendam en vrijdag waarschijnlijk Gouda. Kom je nog eens ergens.
Ondertussen staat mijn boek nog altijd in de top10 van managementboek. Trots op! Wil je ‘m bestellen? Stuur mij even een bericht; doe ik je een persoonlijk aanbod.
Trouwens; mocht je nog iemand kennen die deze nieuwsbrief ook kan waarderen? Stuur ‘m dan door!
Gewoon via deze knop. We groeien rustig en gestaag, leuk als de volgende abonnee uit jouw netwerk komt.
Veel stagiairs gewenst!
Maarten