Hartelijk maandag!
Deze week leuke jonge meiden, een schuimbekkende hoogleraar, KPI’s met een geurtje, pianoles en koffiedrinken in Zweden.
Het is verkiezingstijd. En het valt mij op hoe weinig het gaat over de pijler onder onze kennissamenleving: Onderwijs.
Ja, er is wat geroep over buitenlandse studenten en dat we ‘gewoon Nederlands’ moeten praten. Maar lange termijnvisies ontbreken. Andere thema’s scoren blijkbaar beter. Misschien past dit bij een vergrijzende samenleving waarin onderwijs iets is voor anderen en je meer zorgen hebt over pensioenen en of je nog wel in je auto kunt blijven rijden. Om maar te zwijgen over de rap veranderende wereld om ons heen.
Als Nederland zo’n gaaf land wil blijven en zich wil verdedigen tegen water, internationale conflicten, energietransities achter stevige dijken dan moeten we die dijken wel kunnen bouwen. Daar heb je professionals voor nodig. Gelukkig werken wij dadelijks (jij als lezer, ik aan deze kant) om die toekomstige arbeidsmarkt te voorzien van goede vaklui en professionals die klaar zijn om die uitdagingen het hoofd te bieden.
Hopelijk ook vaklui die hun hoofd af en toe boven die dijk uitsteken.
Partner
Afgelopen week gaf ik weer een leuk webinar voor stichting ELBHO. Dat doe ik omdat ik echt geloof in de aanpak van de stichting. Wil je ook duidelijk maken aan studenten dat je stages serieus neemt? Begin jouw aanvraag voor een audit hier.
Heel veel stagiairs gewenst!
En een hele fijne week
Ken je mensen die deze nieuwsbrief ook wel waarderen? Stuur ‘m dan door! Gewoon via deze gele knop. Direct even doen!
DEZE WEEK
Twee leuke jonge meiden
Stagiairs zijn een aanwinst voor jouw bedrijf, weten we natuurlijk allemaal. Dan mag je daar veel aandacht aan besteden. Hoeft niet heel fancy allemaal; zeker niet als jouw tak van sport niet bekend staat als de meest wilde omgevingen. Dan is een leuk stuk schrijven al perfect! En wat dit ook zo leuk maakt is dat het studenten zelf aan het woord laat die oproepen om stage lopen, ook al is het niet nodig voor hun opleiding. Want de dames studeren aan de universiteit. Dan hoeft stagelopen niet. En dat is zonde; gelukkig zeggen deze stagiairs hetzelfde.
Maarten Steinbuch is woest over verkiezingsprogramma’s
Maarten Steinbuch is zo’n hoogleraar die je stiekem zelf als hoogleraar wil. Niet dat ik dat ooit zou hebben; ik zit niet in zijn vakgebied maar ik vind de man echt een inspiratie. Gewoon omdat hij veel weet en zinnige dingen zegt, maar ook omdat hij zijn hoogleraarschap gebruikt als platform om politiek te bevrijden. In zijn blog gaat ‘ie helemaal Rambo op de verkiezingsprogramma’s van partijen die de lange termijn verkwanselen voor wat electoraal gewin, of echt geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Ik kan mij hierbij aansluiten; vind het niet mijn taak om stemadvies te geven maar investeren in onderwijs is key en het is wel een behoorlijk blinde vlek in alle lawaai die je op tv ziet van al dan niet premierskandidaten.
Zoals Steinbuch het zegt: “Als je naar de demografische ontwikkelingen kijkt lopen wij als Nederland recht op een blinde muur af: we gaan vanwege de vergrijzing een totale ontwrichting tegemoet zien van de samenleving door een enorm tekort aan arbeidskrachten.”
Nederland heeft vakmensen nodig; of ze nu immigrant zijn, kenniswerker of student aan een onderwijsinstelling (vmbo/ hbo /wo maakt niet uit). Goed dat Steinbuch zijn positie gebruikt als tegengeluid tegen de spruitjeslucht die uit de programma’s van een aantal partijen opstijgt. En investeer in de ontwikkeling van vakmensen op de werkvloer.
Fika; waarom de Zweedse werkcultuur zo prettig is.
In Zweden is alles beter. Nah ja, niet bepaald. Maar op het gebied van balans tussen werk en privé zijn een aantal zaken best wel goed geregeld. Leuk artikel in The Guardian. Onder ander het Zweedse fenomeen ‘Fika’ krijgt een pluim (het fenomeen om even van je bureau weg te gaan om koffie te drinken met collega’s en over iets anders dan werk te praten). Even lezen, en toch een beetje bedroefd constateren dat het probleem met dit Zweedse model is dat het, helaas; Zweeds is.
Waarom het goed voor een bedrijf dat je op pianoles gaat.
Een heel interessant artikel over de Belgische hoogleraar Ans de Vos die naar aanleiding van ‘de zenuwachtigheid bij bedrijven’ en het ontstaan van vele ‘akademies’ een trend ziet dat bedrijven het belang gaan inzien van blijvend opleiden.
Citaat: “Scholen moeten duidelijker maken dat het leren an sich belangrijk is. We focussen vandaag te veel op uitkomsten. Vanaf de basisschool ligt de focus op punten, veel meer dan op het leerproces. Een nog belangrijkere taak is om leerlingen te laten ontdekken wat hen goesting geeft om te leren. Willen ze expertise opbouwen, creatief omgaan met kennis of inzichten toepassen? Dat is cruciaal.’” Daarbij is het besef noodzakelijk dat leren een permanente inspanning is; niet iets dat stopt na diplomering. Hoeft niet inhoudelijk; ‘Uw baas heeft er baat bij als een medewerker piano leert spelen’
Ben ik het heel erg mee eens; leren moet niet iets ‘ook dat nogs’ zijn maar iets dat vanzelfsprekend is ingebakken in de mindset van bedrijven en haar medewerkers. Dat vereist een heel nieuw paradigma waarmee we naar opleiden kijken.
Marc van der Meer over de kunst van het kiezen
Marc van der Meer schreef een puik stuk over de aanpak van school -en beroepskeuze. Ik citeer: “In de verbinding tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt moet dus steeds huiswerk worden gedaan. Een verborgen punt is dat we veronderstellen dat iedereen zelfstandig zijn weg vindt. Gezien alle problemen is dat waarschijnlijk niet het geval. ‘Zelfregie ontwikkelen’ is een mooi streven, maar dat kan niet zonder tijd en aandacht voor leerlingen en studenten vanuit docenten en professionele begeleiders.”
Dit is wat ik continue zie bij de verbinding tussen scholen en bedrijven, maar ook in de driehoek tussen de opleiding, het bedrijf en individuele studenten. Daar mag de samenwerking nog beter op een structurele manier. Dat de school verantwoordelijkheid heeft lijkt mij evident. Wel merkt Marc terecht op dat ook bedrijven zelfstandig hun rol kunnen oppakken om studenten wegwijs te maken. Lezen!
KPI’s zijn dood.
Als ik met studenten praat over leerdoelen dan heb ik het vaak over KPI’s of OKR. Die werken heel goed. Toch heeft de auteur van dit artikel een goed punt; je kunt met deze methodes goed in kaart brengen HOE iemand zich gedraagt. Maar het achterliggende gedrag is er nog niet mee aangepakt. Vervolgens gaat het om de rol van AI in dit verhaal en dat neem ik maar even voor kennisgeving aan. Het gaat mij om die kernzaak: Je haalt een doel wel of niet, maar waarom dat gebeurd is een andere discussie.
Bij het begeleiden van stagiairs is het belangrijk dat je de student helpt om zich te ontwikkelen en helpt bij het achterhalen van de oorzaken van gedrag. Te vaak blijven we hangen bij de constatering, niet bij de oplossing. Ik geloof niet dat KPI’s dood zijn; ze ruiken hoogstens een beetje vreemd.
AI is jouw ‘Frenemy’
Een interessant artikel in de Financial Times over de impact van AI op ‘witte boorden werk’ (kantoorwerk dus). De auteur vat het aan het eind mooi samen: “In millennial-speak, generative AI is the white-collar worker’s frenemy. It’s wise to be wary, but this could become a flourishing relationship.”
Het past een beetje in de column van Matthijs Bouman in het FD deze week.
DAT WAS M
Komende week ben ik oa op locaties in Zuid Holland om gesprekken te voeren met mbo studenten, begeleid ik hbo studenten met hun afstudeerscriptie (doe ik bij Inholland), ben ik in Bunnik bij een autobedrijf voor een project, bij een bijeenkomst van de ASTA in Amsterdam en bereid ik drie lezingen voor die ik de komende weken mag geven.
Heb je nog tips, suggesties of opmerkingen? Dan hoor ik het graag!
Laat ik je graag achter met een mooi initatief van vriend van de show Jeroen Spoelstra die vanuit zijn huis in de Pyreneeën een nieuwe vorm van design propageert: Life Centered Design. Klinkt misschien wat zweverig voor velen, maar is het niet. Verre van; ik denk dat dit een van de antwoorden is op de vraag hoe we duurzaam kunnen ontwerpen in relatie tot onze planeet.
Het antwoord op op alle andere vragen blijft denk ik: 42. 🪐
Veel stagiairs gewenst!
Plus: Weet je nog iemand die deze nieuwsbrief ook kan waarderen? Stuur ‘m door! Nu direct even doen. Heb je de eerste goede daad van de week gedaan. 👍🙏