Hartelijk maandag!
Het is een rare week geweest. Ik kan hier een statement maken over de politieke koers van Nederland maar dat doe ik niet. Wel hoop ik dat we in Nederland serieus werk blijven maken van goed onderwijs, inclusieve werkplekken en geweldige ervaringen voor studenten.
In ieder geval hoeven we niet meer te zoeken naar geïnstitutionaliseerd racisme bij de overheid en over de noodzaak over actief beleid tegen stagediscriminatie.🕵️♀️
Deze week meer hoopvolle berichten over omscholing, AI bij Microsoft, een gesprek met mbo’ers, een verslag van de Vakschool Technische Installaties en een prangend verhaal uit Californie rond precies de thematiek die de VTi succesvol aanpakt.
Hele fijne week gewenst!
Groeten
Maarten
Onze partner
Deze week even extra aandacht voor Stichting ELBHO. Heb je een stagevacature voor hoger opgeleiden (zo heten ze nog steeds helaas)? Dan zou ik een audit laten doen door ELHBO; je bevestigd dat je goed bezig bent als bedrijf en speelt jezelf in de kijker met een onafhankelijke bevestiging van jouw kwaliteit als leerbedrijf. Best handig in deze krappe markt. Starten kan hier
Deze week
Tekort aan vakmensen niet alleen in Nederland een probleem.
Een treffend artikel over het tekort aan installatietechnici in Californie. Dit sprak mij direct aan omdat ik mij in Amsterdam actief bemoei met die tekorten via de Vakschool Technische Installaties; een samenwerkingsverband om precies dat probleem in Californie te voorkomen. Ook daar zijn programma’s die proberen om iets aan die tekorten te doen. Ook daar is de nadruk op scholing en intensieve samenwerking met bedrijven de topprioriteit. “Several experts interviewed for this story stressed their belief that any workforce development program has to be tightly connected to the people already doing this work — the contractors.”
Treurig te zien hoe enorm het probleem daar is maar vergis je niet; de kloof tussen de ramp daar en onze arbeidsmarkt hier is niet zo groot. Ook hier zijn de tekorten groot.
Gelukkig doen we in Nederland met succes dit soort programma’s. Daarover het volgende bericht. 💡
Today Tomorrow
13 november was ik ook aanwezig bij de periodieke bijeenkomst van de Vakschool Technische installaties. Mooie avond, leuke presentaties en als vanouds een gezellige borrel, dit keer vanuit een toplocatie onder de Adam toren in Amsterdam Noord. Kijk hier de foto’s terug. De VTi is zo’n enorm samenwerkingsverband (sommige mensen buiten de ring noemen het ‘megalomaan’, als je dit leest je weet wie je bent) maar het werkt vooralsnog. Grote partijen als Schiphol, Homij en Engie werken samen met mkb bedrijven als Ijskoud en andere kleinere vakbedrijven die samen de energietransitie mogelijk maken in de metropoolregio Amsterdam. Ik sta er ook op, ergens linksboven met een hand precies voor mijn gezicht. 🥷🏽
MBO’ers een sterker imago; gaat nog niet altijd lekker.
Mbo is de toekomt, mbo’ers moeten op een voetstuk gezet worden… Ik hoor dit soort oproepen overal en ik doe er zelf vrolijk aan mee met Censes. Wij geloven namelijk in een wereld waarin het mbo daadwerkelijk op dat voetstuk komt te staan. Minister van Gennep (demissionair) ging hierover in gesprek met mbo studenten. Hieronder een video van het bezoek.
Het gat tussen onderwijs en bedrijven lost zichzelf niet op.
Stoppen met klagen dan als werkgever. Zo simpel is het. Je moet als werkgever ook niet “gewoon” stagiaires begeleiden, nee je moet de ambitie hebben om het beste leerbedrijf van Nederland te worden. Dan staan de werknemers voor je in de rij. Je hebt het zelf in de hand. En als je denkt dat je geen capaciteit hebt om stagiaires te begeleiden? Bel dan je 50 pensionados maar eens om te checken of ze willen helpen. Toppers met tijd en kennis. Helemaal mee eens. Behalve die laatste zin. De grootste fout bij het aanwijzen van begeleiders is door te selecteren op senioriteit en expertise. dat zegt NIETS, NADA NOPPES over de kwaliteit als begeleider. Want goed in je vak zijn maakt nog geen leuk mens van je. Een eikel met vakkennis blijft nog steeds een eikel. En geloof mij; ik zie genoeg bedrijven die die fout maken. Kies daarom senioren die dit leuk vinden, kijk daarna wel of ze in staat zijn om die student te begrijpen en om het leuk te maken. En ook niet onbelangrijk: Geef ze vervolgens alle ruimte en ga niet in de weg zitten met teveel regels en gezeur over ‘geen tijd’. Dán ben je los als ijzersterk stagebedrijf.
Oplossing voor krapte? Zelf opleiden!
Michiel Smoorenburg moet je even volgen op het Linkedinsche. Mooie post deze keer over cijfers rondom opleiden. De meeste bedrijven doen tegenwoordig aan zelf opleiden. Ik citeer: “Twee op de drie werkgevers (66%) in Nederland heeft momenteel moeite om personeel te vinden met de juiste kennis of vaardigheden. Het uitbreiden van de kandidatenpool wat vaker voor (19%). Ook zo'n 1 op de 5 werkgevers (19%) verricht meer inspanningen voor het behoud van personeel. Nog gebruikelijker is de inzet van nieuwe wervingskanalen (28%). Verder besluit 37% om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, door een hoger loon te bieden of andere voordelen. Echter veruit de meest voorkomende manier voor werkgevers om personeelstekorten te lijf te gaan is bij- of omscholing van het huidige personeel. Meer dan de helft van de werkgevers (55%) kiest hiervoor, blijkt uit de Eurobarometer die in september/oktober 2023 is afgenomen onder 606 Nederlandse werkgevers”.
Opleiden op de werkvloer is echt een hele slimme investering. En daar horen stages ook bij. Bijkomend voordeel daarvan is dat je niet alleen inhoudelijk mensen beter voorbereid en vast kunt houden omdat de uitdaging binnenskamers kan blijven…. Het is met stages echt een gigantische kans om al vroeg stages te benutten als instrument voor employer branding, recruitment en relatief voordelige onboarding.
Mooi voorbeeld van een leuk bedrijfsbezoek.
Ja, je moet het goed voorbereiden en ja het is niet altijd even spannend allemaal. Maar het feit dat jonge mensen in jouw bedrijf rondlopen en met eigen ogen zien hoe tof het werk is en hoe trots jij bent als professional is meer waard dan welke dure online campagne dan ook. Of net zo waardevol, wil geen online marketeers beledigen. 🤪
AI Microsoft Copilot komt eraan.
Het hele AI gebeuren was de afgelopen week nogal een feest qua wild west rondom Open AI; waar CEO Sam Altman ontslagen en weer aangenomen werd binnen 5 dagen. Die AI revolutie is natuurljk groter dan dit bedrijf alleen en een van de grootste investeerders; Microsoft gaat nog steviger stappen zetten met de introductie van Copilot in veel van hun software. Het is al beschikbaar maar het zal nog toegankelijker worden. Hier een mooi stuk over de lessen die ze leren van early adapters.
Alle beroepen die iets met microsoft te maken hebben krijgen dit voor hun kiezen en moeten er dus meer leren omgaan. Het kan echt grote voordelen hebben als je weet hoe je ermee omgaat. Beetje net als met stages die vooral benut als je weet hoe je het slim aanpakt. Ten tweede: de aanpak van Microsoft door eerst een kleine groep gebruikers te laten ervaren hoe het is en daar vervolgens lessen uit te trekken is ook een aanpak die ik bij mijn projecten met bedrijven toepas. Iets bedenken, dat testen en dan aanpassen. Niet eerst bedenken, dan beleid dichttimmeren en dan gek opkijken dat mensen niet meewillen of meekunnen. Ten derde: Als je een top aanbod hebt; eerst studenten een topervaring bieden, daarna uitrollen. Zo bouw je ambassadeurs.
Dat was ‘m!
Deze week een volle week. Maandag ben ik in Steenwijk, dinsdag in Den Haag, woensdag in Rotterdam en Amsterdam, Donderdag in Driebergen en Hilversum en ik sta vrijdag nog met potlood in de agenda in Breda. Pfioew. Daarna gaat het rustiger worden, zodat ik tijd heb om andere zaken te doen; een onderzoeksrapport uitwerken, podcasts editen, plannen maken voor 2023. Oh wacht.. 2024. 😳
Hier voor de time being een leuk artikel voor marketeers met trends voor 2024. Ook relevant voor stagiairs werven!
Hele fijne week!
En veel stagiairs gewenst.
Maarten
PS Deel deze post met iemand in jouw netwerk. Je mag zelf weten wie. Gewoon via de gele knop.