Hartelijk maandag!
De laatste Werf Slim van het jaar. Ok, officieel de 24 en de 31e nog maar dan ben ik er niet of ik ga je niet lastigvallen met werkgerelateerde zaken tijdens deze feestdagen.
En waar ik allerlei retrospectieven of vooruitzichten voorbij zie komen heb ik gemerkt dat ik daar een beetje in vastloop. Er is ZO-veel te vertellen en te analyseren.
Nou, nu ik er toch ben: vijf dingen: 🤪
1-Het mbo krijgt naast mondelinge waardering ook structureel, beleidsmatig de aandacht die het verdiend. Niet alleen met Guruz maar ook vanuit het ministerie.
2-De menselijke contactmomenten gaan het verschil maken. Iedereen heeft een platform, een vacaturesite, een geoptimaliseerde Seo-geredigeerde pagina et cetera. In deze krappe markt draait het om persoonlijke contactmomenten. In dat kader ben ik erg nieuwsgierig naar het boek van Rene Herremans: Nooit meer zonder personeel. Kort samengevat: Een bedrijf is geen set FTE’s die je kunt bemannen met wisselende mensen maar een netwerk van relaties. in mijn woorden: ‘Het draait om de ervaring’ op alle elementen van de Stagecyclus.
Platforms die die relatie ondersteunen ga je wel steeds meer zien. Daarbij zie ik ook een rol voor AI. Welke weet ik nog niet maar die invloed gaat alleen maar toenemen. Lees vooral ook deze visie van Josh Bersin even.
3-Bedrijven die een goede relatie met het onderwijs hebben gaan merken dat zij een strategisch voordeel hebben op bedrijven die blijven volharden in hun pogingen om mensen pas op de arbeidsmarkt te verleiden. Ik heb het niet over groenpluk (het voor diplomering weglokken van studenten, mag niet: FOEI).
4-Daarbij zie ik ook een trend waarin het onderwijs bredere oriëntatiejaren gaat uittesten om het onderwijs aantrekkelijk te houden en voortijdige uitval te voorkomen (gebeurd nu veel ,vooral op niveau 1 en 2). Er komen ook andere innovatieve manieren om de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren. Het is daarmee niet alleen sowieso al slim voor bedrijven om in dat eerste jaar contact te leggen met studenten; het gaat om belangrijker worden om studenten de juist keuzes te helpen maken. En niet onbelangrijk: Aangezien de praktijk in het beroepsonderwijs (nog) belangrijker zal zijn wordt een kwalitatief goede leeromgeving binnen een leerbedrijf (nog) belangrijker. Een goede vakman is niet automatisch een goede begeleider, dat onderscheid is enorm belangrijk om te blijven maken. En een goede begeleider opereert niet in een vacuum.
5-En voortbordurend op punt 4: De kracht van stages als slimme investering zal door nog meer bedrijven en sectoren ingezien worden.
Maar dat is misschien naast gedachte ook een grote wens.😬
DEEL DEZE NIEUWSBRIEF
Heb je nog geen kerstcadeau? Nog geen goede voornemens?
Dan heb ik een oplossing voor allebei: Stuur deze nieuwsbrief even door naar iemand die ‘m ook kan waarderen.
Kan heel simpel, gewoon met de link in de URL balk, of via de gele knop:
STICHTING ELBHO
Wat ik ook weet is dat ik 2024 mag rekenen op de steun van Stichting ELBHO; dé partner voor het bouwen van een betrouwbaar imago in het hoger onderwijs. Begin jouw sterke imago met een audit. Dat kan hier.
DEZE WEEK
Stagiair bij Tata Steel best practice
Leuk interview met een stagiair! Even lezen. Want hoe je ook over Tata steel denkt; ze hebben wel een slimme aanpak van stages. “Afdeling Recruitment heeft een meerjarenstrategie uitgezet waarbij Tata Steel breed jaarlijks zo’n 120 stageplaatsen kunnen worden ingevuld door studenten van diverse opleidingsniveaus- en richtingen”. En dat lukt blijkt uit dit interview: “Jasper heeft inmiddels een mooie aanbod gekregen om na zijn afstuderen in dienst te treden bij Tata Steel. De doelstelling van het recruitmentteam om door middel van het aanbieden van een kwalitatief hoogstaande stageopdracht inclusief begeleiding op niveau studenten enthousiast te maken om bij Tata Steel te komen werken, is daarmee meer dan gelukt.”
In de Achterhoek is deze best practice trouwens ook leuk.
Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2028
LEZEN! Interessant onderzoek van Maastricht University. De arbeidsmarkt is natuurlijk krap. De doemscenario’s vliegen mij in mijn timeline om te virtuele oren maar het is niet over de hele arbeidsmarkt even kommer en kwellerig. Dit onderzoek maakt de schifting per opleidingsrichting. Mooi werk.
Paar headlines: Van de 99 opleidingstypen krijgen 54 ter maken met een verslechtering van de arbeidsmarktperspectieven. Vaak betreft dit een mbo3-opleiding zoals Transport en logistiek of een (hbo) bachelor. Bij 18 opleidingstypen blijven vooruitzichten zo’n beetje gelijk en bij 27 opleidingstypen verbeteren ze tot 2028 . Denk aan bouw en infra, elektra, installatie maar ook in de versindustrie (slagers😳?).
Je ziet dat de grootste tekorten vooral voorkomen in technische beroepen, in de zorg- en in het onderwijs. Denk aan ingenieurs, installateurs, procesoperators en leerkrachten in het basisonderwijs.
Stages zijn net work trials
Lees dit stuk even over ‘work trials’; dus dat iemand komt proefdraaien en je moet het met mij eens zijn dat je bij work trial ook ‘stage’ kunt invullen. De stage is eigenlijk een work trial. En als de work trial zo’n goede aanpak is, dan is het indirect ook onderschreven dat de stage net zo’n superslimme aanpak is. Natuurlijk voor een specifieke doelgroep en niet altijd even deskundig maar het principe is hetzelfde: Je leert iemand beter kennen door ‘m mee te laten werken in jouw bedrijf dan via een paar gesprekken.
De 24 arbeidsmarkttrends van 2024
Gert Jan Waasdorp heeft echt een scherp ook voor trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze serie moet je echt even lezen! Oa ook met meer beroepsonderwijs en dezelfde analyse dat het vooral om relaties zal gaan. Prachtig.
Heb je een externe talent cloud nodig?
Open talentmanagement is talent management van een via digitale platforms wereldwijd toegankelijk pool van kenniswerkers. Vooral digitaal dus, gericht op specifieke vaardigheden en flexibiliteit en in het licht van de tekorten op de arbeidsmarkt heel relevant voor jouw bedrijf. De auteurs van dit artikel adviseren om naar alle uitdagingen op de arbeidsmarkt te kijken door die lens van ‘open talent managment’. en een external talent cloud te bouwen. Onderzoek wijst uit dat bedrijven die het breed aanpakken niet zozeer meer talent binnenhalen maar wel sneller en goedkoper werken. Ik krijg bij dit artikel heel erg de ‘flexibele schil’ vibes maar het gaat verder; het gaat er echt om dat je niet meer naar werving, selectie en onboarding kijkt als ‘iets dat HR doet met vacatureteksten’ maar meer denkt in termen van vaardigheden, skillspaspoorten en daar omheen niet alleen functies bouwt maar een netwerk van mensen met de vaardigheden die nodig zijn om jouw uitdagingen snel en effectief op te lossen. Ik zie dit niet bij alle bedrijven gebeuren maar het feit is wel dat de krapte op de arbeidsmarkt bedrijven dwingt om nieuwe dingen te proberen.
De timing van sollicitatiegesprekken en de impact daarvan op de uitkomst.
Over gesprekken voeren met kandidaten nog even; leuk artikel over het effect van het tijdstip waarop je iemand spreekt op de uitkomst van het gesprek. Uiteindelijk gaat het natuurijk om de kwaliteit van de kandidaat, maar er spelen allerlei vooroordelen een rol. Met wat handige tips om vooroordelen te voorkomen. Denk aan gestructureerde interviews. En wil je reguliere vacatures invullen en een aantal biases voorkomen? Dan werken stages heel goed.
De lepper is genomineerd voor een OOM Award
OOM reikt prijzen uit voor beste leerbedrijf. En daar maakte ze een filmpje van. Leuk! Alle andere video’s zie je hier.
MBO visie
Mooi artikel van MBO bestuurder Carl Govers die het MBO beschrijft als als hét vehikel om de “fit” te faciliteren tussen mens, economie en maatschappij. Beroepsonderwijs ontwikkelt zich als een steeds belangrijkere actor in het regionale ecosysteem, Het regionale ecosysteem waar keuzes gemaakt gaan worden over de vitale functies van de regio, de onderlinge samenwerking gestimuleerd gaat worden en waar voor ieder mens een betekenisvolle leer- werk- en leefom- geving wordt gecreëerd. Natuurlijk beetje voor eigen parochie maar desalnietemin interessant stuk. Lezen!
Wat is talent in jouw bedrijf?
Bij het denken over talent ontwikkeling heb je twee stromingen: De stroming die het talent vooral beschouwd als een ‘elite’ van toptalenten die je moet ontwikkelen of talent iets dat iedereen iets in zich heeft. Ik geloof enorm in de tweede, vooral ook omdat het gaat over de omgeving waarin talent zich wel/niet kan ontwikkelen. De leeromgeving bijvoorbeeld. Of de stagebegeleider.
Gaat dit stuk op MT Sprout ook over.
DAT WAS M
Ik ga er geen grote woorden aan vuil maken, maar 2023 is een prachtig jaar geweest. Persoonlijk heb ik na een vliegende start toch een zakelijke dip doorgemaakt maar dat is in het laatste deel meer dan goed gemaakt. Ik heb een geweldige nieuwe partner kunnen vinden in Censes, waarmee we hard werken aan innovatieve en creatieve oplossingen voor bedrijven om talent binnen te houden en voor nieuwe manieren om het beroepsonderwijs op stoom te houden! Ik blijf columnist voor OnderhoudNL, ben ambassadeur en adviseur van Stichting ELBHO en werk momenteel aan een nieuwe website; bureau brand zal in 2024 naar gewoon ‘Maarten Brand’ gaan. Daarover later meer.
En wil je een goed voornemen hebben? Als je een vak leert, of mensen kennis wil bijbrengen? Lees een boek. En dan een écht boek.
Mocht je nog een spelletje zoeken. Dit oeroude spel is misschien een originele .
De mooiste retrospective van het jaar wat mij betreft gaat naar the Verge met hun pagina over de teloorgang van de orde van de blauwe vogel: Tegenwoordig X.
Veel stagiairs gewenst!
En een beetje liefde.
Goed 2024.