Hartelijk maandag!
En vrolijk pasen. 🐣Voordat je naar de meubelboulevard afreist even de Werf Slim lezen. Of misschien lees je dit pas later deze week. Ook goed. In ieder geval: Deze week bedrijven die gretig stagiairs verwelkomen, niet alleen voor de extra handen, maar met de hoop op het ontdekken van toekomstige sterren voor hun team. Te midden van de uitdagingen op de arbeidsmarkt deelt de Onderwijsraad een tip waar ik een mening over heb. Dan het Spaarne Gasthuis, waar studenten verpleegkundigen worden getransformeerd tot leiders van hun eigen leerproces, ondersteund door de deskundige blik van hun coaches. Een schitterend bewijs dat praktijkgericht leren de toekomst heeft. Ook duiken we in het "Purple Squirrel Effect", een initiatief dat belooft bedrijven te helpen die ene, perfecte jonge Gen Z kandidaat te vinden in een zee van mogelijkheden. En we onderzoeken hoe de digitale revolutie, met name onze telefoons, de manier waarop jongeren met elkaar en de wereld omgaan, heeft veranderd - inclusief de impact op persoonlijke relaties en seksualiteit.
Veel stagiairs gewenst!
Maarten.
PS: Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
En heb je tips of adviezen? Ik hoor ze graag.
Onze partner: Stichting ELBHO
Ook deze editie is mogelijk gemaakt dankzij Stichting ELBHO; dé partner om in het hbo en wo onderwijs het onderscheid te maken op een krappe arbeidsmarkt. Uit de pollresultaten deze week is glashelder dat de meeste bedrijven studenten op stage willen om te kijken of er een nieuwe collega in kan zitten. Je laat zien dat je de stage serieus neemt met een audit van Stichting ELBHO. Begin de aanvraag direct. HIER
Poll: Wat vinden Werf Slimmers?
Analyse
Van de 44 respondenten koos liefst 33 voor de collega’s werven. Grappig genoeg koos niemand voor het feit dat ze mensen iets willen leren en waren er ook bedrijven heel transparant: We hebben gewoon handjes nodig (goed, misschien ook in de toekomst, maar dat bereik je met het werven van collega’s).
Lijkt er dus op dat de meeste bedrijven nadenken over de vraag waarom ze met stagiairs werken. En daar wil het meerendeel stages benutten om talent te werven. Dat verrast mij niet, aangezien we hier op Werf Slim zijn; de nieuwsbrief over het werven van jong talent via stages. Is een beetje als die marketeer die al zijn flyers met korting om nieuwe klanten te werven wist om te zetten in een bestelling bij de pizzeria. Toen de manager vroeg hoe hij dat geniale resultaat bereikte antwoordde hij: Simpel: Ik heb mn flyers uitgedeeld in de rij die al bij de kassa stond 😬. Desondanks bemoedigend; leerbedrijven zien de waarde van stages als superslimme investering!
DEZE WEEK
Een klemmend beroep van de onderwijsraad.
De Onderwijsraad geeft advies om slim om te gaan met stageplekken in het beroepsonderwijs. Door het tekort op de arbeidsmarkt zijn er minder plekken beschikbaar. De raad stelt voor om goed na te denken over welke lessen echt in de praktijk moeten en welke misschien ook op school kunnen. Dit kan door simulaties te gebruiken of door de school als praktijkruimte in te zetten. Zo blijft de kwaliteit van het onderwijs goed, ook als er minder stageplekken zijn.
Ik schreef hier zelf al een stukje over. Wil ik graag aan toevoegen dat het uitgangspunt volgens mij gebaseerd is op het misverstand dat leren in het beroepsonderwijs plaatsvindt in een school. Een heel groot deel van een beroepsopleiding vindt in de praktijk plaats. Het idee dat dit ‘erbij’ hoort en eigenlijk als iets wordt beschouwd waar je voorzichtig mee moet zijn, want misbruik ligt op de loer? Ik heb daar een mening over.
Veel slimmer zou zijn om meer inzet in de praktijk te faciliteren. En de praktijkbegeleider moet je meer faciliteren. Niet alleen met cursussen vanuit SBB bijvoorbeeld (die goed zijn, wil ik duidelijk over zijn). maar ook met een omgeving met de ruimte en een organisatie waarin werkplekleren slim is ingericht. Niet alleen met tips maar met inhoudelijke en persoonlijke ondersteuning. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook de stagescan in de steigers gezet. Doe je gratis hier. Wel kwartiertje inruimen want ik neem het serieus. En jij hopelijk ook.
Spaarne Gasthuis stage best practice!
Best practice! En een hele toffe uit het Spaarne Gasthuis in mijn eigen stadje Haarlem! Nah ja ok; Hoofddorp dan. In het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp leren verpleegkundigen op een nieuwe manier. Normaal loopt een student mee met een ervaren verpleegkundige, maar hier doen ze het andersom. De studenten, zoals Juno en Senna, doen het werk en Jeanine, die meer ervaring heeft, helpt hen als coach.
Dit is bedacht omdat er veel meer verpleegkundigen nodig zijn door de vergrijzing. Maar, het is lastig om genoeg mensen te vinden die de studenten kunnen leren. In dit ziekenhuis kan één ervaren verpleegkundige meerdere studenten tegelijk begeleiden.
Iedereen vindt dit een goede manier van werken. De studenten leren veel, en het ziekenhuis kan meer studenten opleiden. De patiënten worden ook goed verzorgd.
Prei snij je niet voor een cijfer.
Mag op een tegeltje.
Dit stuk van de Correspondent (de ‘Corrie’ voor intimi) sluit aan op het advies van de onderwijsraad om voorzichtiger met stages om te gaan. Prei snij je niet voor een cijfer, maar voor de soep. Dit is een belangrijke les als het gaat over onderwijs. Op school leren jongeren van alles voor 'later', maar vaak is het niet direct duidelijk waarom. Net zoals volwassenen leren omdat ze iets willen kunnen of begrijpen, hebben jongeren ook behoefte aan leren met een doel.
Biologie gaat over planten, maar er is geen tijd voor een boswandeling. Wiskunde kan helpen bij het bouwen van een huis, maar op school los je sommen op zonder echt te bouwen. En je leert misschien jarenlang Frans of Duits zonder ooit echt die talen te gebruiken. Dit soort onderwijs motiveert niet echt. Het voelt alsof je leert koken zonder ooit echt te koken. Dat is jammer, want jongeren willen net als iedereen weten waarom ze iets leren. Ze willen ervaren dat wat ze leren, nuttig is. Zoals bij een intensieve snijcursus: je leert snel en het nut zie je meteen als je in de keuken staat. Zo zou al het onderwijs moeten zijn.
Jongeren zijn niet zo anders dan volwassenen. Ze willen leren voor het leven, niet alleen voor school. Daarom zou school niet alleen een voorbereiding op het leven moeten zijn, maar een onderdeel ervan.
Ik zeg het nogmaals: Meer stages tijdens de opleiding. Daar leer je voor het leven.
Bij bedrijven die hierop zijn voorbereid en met begeleiders die weten hoe ze dit aanpakken. Prei of geen prei.
Zo pakt Mercedes Benz tekort aan autotechnici aan.
Spoiler alert: Doe ik veel voor.
Leuk stuk in AMT over de aanpak van Mercedes Benz om jong talent binnen te halen en te behouden. Gaat ook over Censes en onze aanpak. Ben ik trots op. Is Censes trots op. Want onze aanpak werkt. Alleen al in België krijgt 78% een vaste aanstelling na een traject. In de huidige arbeidsmarkt niet zo gek, maar het werkt en Mercedes is erg enthousiast.
Bouman: Sociale dienstplicht? Ga toch weg. Jongeren werken keihard.
Tijdens een toespraak in Breda legt econoom (the man the legend) Mathijs Bouman uit dat de arbeidsmarkt in Nederland erg krap is en blijft. Ondanks economische krimp blijven er meer banen dan werkzoekenden. Dit is een groot verschil met de vrees voor werkloosheid uit het verleden. Bouman benadrukt dat bijna iedereen in Nederland werk kan vinden, jong en oud. Hij zegt ook dat het idee dat jongeren niet willen werken volslagen b.s. is. Nederland heeft zelfs het laagste aantal jongeren dat niet werkt of studeert in Europa. Sociale dienstplicht? Slecht idee, aldus Bouman. Even herhalen nog maar een keer (deed ik in een eerdere editie van Werf Slim ook maar gewoon om even door te dringen: Nederland heeft zelfs het laagste aantal jongeren dat niet werkt of studeert in Europa. Hij ziet hier kansen voor A.I. en een golf van faillissementen kan helpen, omdat dit voor vernieuwing kan zorgen op de arbeidsmarkt. Mijn toevoeging: Door stagiairs in te zetten, kunnen bedrijven potentieel talentvolle werknemers vroegtijdig herkennen en opleiden. Dit kan op lange termijn helpen de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen, omdat bedrijven hun toekomstige personeel alvast kunnen 'kweken'.
Regionale cijfers jeugd op de arbeidsmarkt.
De nieuwste 'Regioschetsen Basiscijfers Jeugd' van UWV en SBB zijn uit! Deze schetsen bieden niet alleen essentiële informatie voor professionals in onderwijs en bedrijfsleven, maar zijn ook een goudmijn voor iedereen die jongeren helpt hun weg te vinden in de wereld van werk en stages. Een speciaal aandachtspunt in de schetsen is de groep jongeren zonder startkwalificatie. Hun weg naar duurzaam werk is vaak hobbelig, maar niet onmogelijk. Er liggen kansen in leerbanen en extra scholing, met steun van subsidies voor levenslang leren. Dit is cruciaal voor hun toekomst en groei. Wat betreft mbo-inschrijvingen, merken we een dalende trend, vooral bij BOL-studenten. De BBL-route, waarbij studenten werkervaring opdoen naast hun studie, wint daarentegen aan populariteit. Dit is volgens de auteurs een positieve ontwikkeling, want werkervaring tijdens de studie verhoogt de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Het is ook normaal dat bbl in populariteit stijgt in tijden van schaarste. Niets nieuws dus. En goed nieuws voor wie op zoek is naar een stage of leerbaan: het tekort is enorm teruggelopen. Van een tekort van 22.000 plaatsen in 2020 naar slechts 1.700 in 2023. Dit betekent dat bijna elke student nu een plek kan vinden om praktijkervaring op te doen . En dat zal met de blijvende tekorten ook zo blijven zolang er geen gekke corona achtige toestanden blijven. Ik wil dus niets afdoen aan de hosanna in de gloria verhalen over stagetekorten oplossen en ook niemand tekort doen maar dit is vooral een postcorona effect. Goed nieuws dus, maar ook logisch en te verwachten. Dank Hans Saris voor de tip! En leuk: het woord ‘jeugd’. Is wel een woord van oudere generaties. 😄
Paarse koeien en paarse eekhoorns.
Er is een nieuw initiatief om Gen Z’ers te bereiken: "Purple Squirrel Effect". Leuk! Ze willen zorgen dat jouw bedrijf die unieke kandidaat (een ‘paarse eekhoorn’) vinden. Volgens mij is het geïnspireerd door het idee van Seth Godin's "Purple Cow" - iets opvallends en buitengewoon in de wereld van marketing. Net zoals de Purple Cow staat voor iets dat echt uniek is, zo staat de Purple Squirrel voor die zeldzame, perfecte kandidaat die precies past bij wat een bedrijf nodig heeft. Zoals een Purple Cow opvalt in een veld vol gewone koeien, helpt "Purple Squirrel Effect" bedrijven op te vallen in de massa en hun eigen paarse eekhoorn te vinden. Ik ben hier fan van. Omdat het er vanuit gaat dat het bedrijf de kandidaat is en dat het zich richt op jonge mensen. Die hebben geen zin in saaie, nietszeggende vacaturesites met dertien in een dozijn vacatures. Je bereikt studenten met een strategie die op hen is gericht. Je houdt ze binnen met fantastische stage-ervaringen. Zonder paarse krokodillen dus. 🐊
Verhaal over paarse koeien hier:
Fun fact: Seth heeft het bij zn koeien over ‘Remarkable’ (worth making a remark about).
Hoe heet het reclame bureau achter de opkomst van de BBB?
Je verzint het niet.
Poll van de week:
De invloed van de mobiele telefoon op persoonlijk contact (en seks) onder jongeren.
Ik heb het er vaker over. De trend van jonge mensen met een depressie neemt toe, negatieve gevoelens et cetera zijn met een opmars bezig en corona heeft op zn zachts gezegd niet meegeholpen.
Maar achter die trend met maatschappelijke problemen zoals die coronacrisis zit een ander meer structureel probleem. En dat probleem dat loopt opvallend synchroon met de opkomst van telefoons. Er is geen hard bewijs, wel is het nog steeds erg opvallend. Ook in dit stuk weer (hieronder) Een jaar geleden publiceerde de auteur in de New York Times een stuk over de afname van seksuele activiteit onder Amerikanen. Het artikel benadrukte het belang van seks voor het culturele welzijn en de connectie met de eenzaamheidsepidemie, met een focus op een levendige en energieke samenleving. De schrijver ziet onze telefoons als een hoofdoorzaak, ondersteund door data die een daling in persoonlijke interacties sinds de opkomst van smartphones laat zien. Het stuk roept op tot een minder gecentreerd leven rond onze telefoons om de sociale interactie en het echte leven te bevorderen.In het artikel wordt de afname van seksuele activiteiten onder Amerikanen besproken, met bijzondere aandacht voor de impact van smartphones op sociale interacties, vooral onder jongeren. Het toont aan hoe de toename van schermtijd sinds de introductie van de iPhone in 2007 heeft geleid tot minder persoonlijk contact en samen zijn onder tieners. Dit is ook in Nederland een trend, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Rutgers stichting.
Natuurlijk heeft seksualiteit niet zoveel te maken met stagiairs, maar wel met hun belevingswereld waarin schermen en schermtijd een enorme invloed hebben op de sociale interacties en het vermogen om goede sociale relaties aan te gaan met anderen. Dit merk je wellicht op de werkvloer. Heel belangrijk om je bewust van te zijn bij het omgaan met Generatie Z.
Dat was ‘m!
Natuurlijk is het tweede paasdag maandag. Dinsdag mag ik 45 kaarsjes uitblazen en gewoon lekker aan het werk met nieuwe stukjes voor Censes, een set netwerkcontacten om te kijken waar ik, Censes en andere aanbieders elkaar kunnen versterken. Woensdag mag ik dagvoorzitter zijn op de landelijke deep dive dag rondom Werkplek leren in Hilversum. Trots op! En heel veel zin an. Programma lees je hier. Podcast editen mag ik nog doen (duurt altijd langer dan je plant, of laat ik bij mijzelf houden; dan IK plan 🙃) en dan mag ik volgende week voorbereiden, waarin ik meerdere optredens heb.
Deze maanden zijn erg druk, erg leuk en ook best intensief. Tof om zoveel interessante mensen te ontmoeten en plekken te bezoeken. Ook ga ik later deze maand nog Europa in, daarover later meer.
Fijne paasdag nog! En tot de volgende.
Tot die tijd: Werf Slim; werf studenten.
PS:
Laat ik je niet alleen zonder leuke pagina met easter eggs in computergames. Leek mij toepasselijk.
Meer weten over mij? Kijk op www.maartenbrand.com