Hartelijk maandag!
Hoe ziet het stagelandschap er uit in Nederland?
Lijkt een simpele vraag, is het niet. Daar ben ik in ieder geval achtergekomen toen ik een inventarisatie besloot te. maken van alle stageplatforms in Nederland.
Ik wil vooral weten hoe het feitelijk in elkaar steekt; de beweegredenen van de platformeigenaren is niet relevant voor mij op dit moment. Dus mocht je nog een suggestie hebben voor een platform rondom stages en afstudeeropdrachten dan hoor ik dat graag! Discussie over de relevantie of überhaupt de wenselijkheid laat ik even buien beschouwing.
Verder wens ik je veel stagiairs toe.
Wil je jouw bedrijf of organisatie onderscheiden bij hbo en wo studenten via geweldige stage-ervaringen? Overweeg dan een audit door onze partner Stichting Erkend Leerbedrijf Hoger Onderwijs (ELBHO). Start jouw aanvraag hier.
Groeten,
Maarten
ps: Denk je wat doen die manga afbeeldingen op de header afbeelding? Lees dan even verder..
Deel de nieuwsbrief in jouw netwerk! Afgelopen week mocht ik via deze deelmogelijkheid weer nieuwe lezers ontvangen (WELKOM!)
Ken je mensen die stages een belangrijk thema vinden? Of mensen die stages juist een belangrijk thema zouden moeten vinden. Delen kan makkelijk, gewoon via de gele knop.
DEZE WEEK
Overzicht Stageplatforms.
Zoals je al las heb ik een overzicht gemaakt van de stageplatforms die ik ken. Waarom? Omdat ik overzicht wil hebben en omdat dit overzicht er nog niet is. Hoe dit er definitief uit komt te zien en wat ik precies mee ga doen weet ik nog niet. Wel weet ik dat het begrijpen van de stagemarkt belangrijk is om goede keuzes te maken; als bedrijf, als school en als student op zoek naar een stage.
CIJFERS VAN STAGEMARKT.NL
En nu we het toch hebben over stageplatforms: Interessante data van SBB over hun platform stagemarkt. Met een ENORME toename in hun gebruikers. Hoe dat zit weet ik (nog) niet; nagevraagd maar als iemand hier antwoorden heeft graag. Positief dat zoveel bedrijven met mbo-stagiairs willen werken!
Stagiairs bereiken op het mbo?
Als ambassadeur van Stichting Guruz ben ik fan, dus deze link is niet objectief.
Waarom? Omdat het twee zaken goed in het snotje heeft: Het is laagdrempelig en no-nonsense. Geen grote producties en dikke budgetten maar gewoon laten zien wat je doet; laagdrempelig, laagbudgettig: Jij maakt een filmpje over je stageplek: vertel wie je bent als bedrijf, wat jullie doen, wat ik mag doen bij je en wat ik mag verwachten als stagiair. Vergeet ook niet te vertellen met wie ik ga werken en wat jullie zo'n tof stagebedrijf maakt. Dat filmpje mail je naar Guruz en zij posten het in de mbo-community.
De doorstroom van mbo naar hbo stokt.
Is het bereiken van mbo’ers dan zo belangrijk? Zeker wel. Het aantal mbo’ers dan besluit om te gaan doorstuderen. In het huidige schooljaar zijn zo’n 33.000 studenten met een mbo-opleiding begonnen aan een hbo-studie. In vergelijking met vorig jaar is dat een daling van 9 procent.
Bijna 1 op de 10 minder dus. Da’s veel. Nog een reden om meer met mbo-stages te doen. Überhaupt om meer met stagiairs te werken.
AI: Hoe groot moet de paniek zijn?
Afgelopen week is het veel gegaan over de nieuwe editie van Chat GPT. En boy dat programma kan een hoop. Een op manga gebaseerde afbeelding van een HR professional die in een kantoor met uitzicht op een mooie tuin én een zonsopgang een interessante nieuwsbrief leest? Sure:
Dit zijn dus vier variaties. En het zijn plaatjes die niet bestaan en op basis van een tekst uit de computer komen rollen. Ik heb hier NIETS aan gedaan.
Dit heeft grote implicaties voor alle beroepen die iets met tekst, beeld, programmeren et cetera te maken hebben. Hoe gaan studenten hier straks mee om op de arbeidsmarkt. Hoewel het programma nog niet helemaal zelfdenkend is zijn de sprongen in de kwaliteit enorm en vooral ook heel snel. Daarom moeten we nu nadenken over een soort vangrails om het programma op de juiste baan te houden.. En dus nadenken over de vraag hoe dit de loopbaan van de huidige generatie stagiairs gaat beïnvloeden.
Deze specialist is in ieder geval niet zo wild enthousiast. Ik citeer: "Freaked out" is one way of putting it.
De voordelen van AI zijn er ook, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Ethan Mollick is een van dei mensen die ik altijd even check. Ook deze keer heeft hij weer een heldere kijk op de voordelen van AI tools zoals Chatgpt en Midjourney bijvoorbeeld de klas. Ook in leerbedrijven is het slim om goed na te denken over de manier waarop je dit soort technologische tsunami’s kunt inbedden in jouw bedrijf.
Resistance is futile1 tot nader order, aanpassen dus.
Het Play to Work Benchmark onderzoek is afgerond!
Ik berichtte hier al eerder over; Playtowork heeft een benchmark onderzoek gedaan naar mbo banen en mbo stages. En het is afgerond met meer respons dan verwacht. Ik heb als lid van de denktank mee mogen kijken met de cijfers en eerste statistische interpretaties en er zitten interessante uitkomsten en causaliteiten in. Hou het even in de gaten! Of niet, als er nieuws is dan lees je dat hier ook. 😬
Waarom stages meer vissenkom nodig hebben.
Mensen hebben muurtjes nodig om tegenaan te leunen, niet om tegenop te botsen.
Ik schrijf zelf heel regelmatig mijn inzichten en ideeen op in mijn openbare digitale schetsboek. Meelezen? Volg mij op medium. Sommige ideeen zijn best goed, andere zijn voor de leuk. Sommige ronduit slecht als ik het later teruglees. Lees deze over de vraag wat een vissenkom en stages met elkaar te maken hebben…
It’s not the homework. It’s the phones.
Nog zo’n parel deze week hier op de Substacks:
Al jaren is Jeanne Twenge een onderzoekster met een heldere boodschap: Telefoons en sociale media vormen een bedreiging voor de mentale toestand van jongeren.
Krijgt ze veel kritiek over, vooral dat ze echt met een ‘glas=halfleeg' blik kijkt naar onze omgang met social media en met name smartphone gebruik. Toch heeft ze een heldere zaak en stevige argumenten. Daarom is dit stuk ook weer zo interessant om te lezen. Discussiepunt: Leggen we teveel druk om jonge mensen, of is er iets anders aan de hand…
Twenge is honderd procent kamp ‘iets anders’ en onderbouwt dit..
Citaat: “Teens are not spending more time on homework, they are not reporting more competition for grades, and depression rates are increasing among both lower and higher-achieving teens, with lower-achieving girls showing the highest depression rates”.
Kort samengevat: “It’s the phones stupid.”
Ik ben nieuwsgierig naar jullie ideeën hierover.. Laat het mij weten.
Quiet Quitting bij Generate Z, of niet?
Het is vooral het ontbreken van contact, van feedback en het ontbreken van een mentor; iemand om tegenop te kijken. Het gaat om het ontwikkelen van betekenisvolle relaties met collega’s. Gelukkig kan dat overal; ook remote. Ik koppel hier vooral 1 woord aan: Stages.
Rule Makers Rule Breakers
Ieder bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur; dit zijn een set geschreven en ongeschreven regels rondom de vragen: Wat vinden wij belangrijk en Hoe gedragen wij ons. Dan zijn respectievelijk de waarden en normen in jouw bedrijf of organisatie. Sommige bedrijven zijn daar heel strikt in, anderen juist losser. Maar wat is dan ‘goed’ en wat voor cultuur is ‘fout’. Daar gaat dit stuk over. Heel relevant; in een onzekere situatie neigen mensen naar ‘conformisme’ en in een minder onzekere situatie is er meer ruimte. Ook in jouw bedrijf kan dit een rol spelen. Als je bijvoorbeeld een stagiair werft met de belofte dat jullie heel ‘hang loose’ zijn maar er veranderd iets waardoor het bedrijf en misschien het voortbestaan onder druk komt te staan dan kan jouw cultuur veranderen… Even lezen!👇
DAT WAS M
Deze week heb ik een kennismakingsgesprek bij een groot trainingsbureau om te kijken of we kunnen samenwerken. Ook laat ik EINDELIJK de nieuwe editie van het Grote Stageboek voor Werkgevers zien en geef ik aanstaande dinsdag een webinar voor Stichting ELBHO over de zes kenmerken van succesvolle stagebedrijven. Heb er zin in!
Mocht je nieuws, tips of suggesties hebben; bivoorbeeld een stageplatform dat je nog niet ziet staan op mijn overzicht? Stuur mij vooral even een berichtje. Heel graag zelfs. Hoe completer hoe beter.
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
Op naar de volgende.
Star Trek – First Contact (1996) Archived September 29, 2013, at the Wayback Machine Moviesoundclips.net. Rikeromega3 Productions 1999-2013. Retrieved September 26, 2013.