Hartelijk maandag!
Deze week een studentenonderneming die dankzij praktijkervaring is ontstaan, een schitterend voorbeeld van het serieus organiseren van werkplekleren in een organisatie, een donkere krocht van de wereld van reviews van bedrijven en het bewijs dat de zon goed is voor jouw productiviteit.
Het zijn de vrienden van Stichting ELBHO (deze week ondertekenaars van het Haagse stagepact trouwens) die deze nieuwsbrief mogelijk maken! Begin jouw aanvraag als erkend stagebedrijf vandaag nog. Als je kunt helpen om nog meer mensen te bereiken dan zou dat geweldig zijn! Deel deze nieuwsbrief met een collega (of iemand die dit ook interessant kan vinden) via de deelknop hieronder.
Hele fijne week gewenst.
Trouwens: Het is Pinkstermaandag. Voor de mensen die nog niet weten wat Pinksteren precies betekend, lees dit.
DEZE WEEK
De LEERunit
Op een arbeidsmarkt waarin werkplekleren (zoals stages) een pijler zijn vooreen succesvol (strategisch) HR-beleid. Zorg organisatie Evean (werkte mijn echtgenote nog een tijdje op de HR afdeling) heeft een geweldig initiatief; de ‘LEERunit’. Wat dat is leggen ze uit in dit filmpje.
Jouw imago is te koop..
In de huidige arbeidsmarkt is jouw imago heel belangrijk. En wat is de basis van dat imago? Hoe anderen over jouw denken. En dat kun je niet sturen. Je kunt wel net doen alsof, als je van Russische Roulette houdt althans. Want het is niet aan te bevelen en gewoon valsspelen en als dit uitkomt dan heb je echt een probleem. Maar het kan; er is zelfs een hele industrie omheen geknutseld. Hoe die werkt? Dat lees je hier.
Redelijk shocking maar heel informatief.
Er is een MBO op de Zuidas nodig
Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst met ministers Dijkgraaf en van Gennip in Utrecht (ik gaf haar mijn boek nog, als je haar toch spreekt). Ook hier herhaalde minister Dijkgraaf zijn oproep om niet meer in ‘hoger’ en ‘lager’ onderwijs te praten maar eerder te denken in een ‘waaier’ van gelijkwaardige opleidingen; de een meer theoretisch, de ander meer praktisch. Daar hielden we ook een paar weken eerder een hackathon over met Play to work en Stichting Guruz. De Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki (zelf oud docent op het mbo) wil die aandacht voor het mbo verder uitbouwen en die ‘waaier’ een fysieke component geven door het mbo ook op plekken neer te zetten waar van oudsher ‘hoger onderwijs’ de norm is; op de Zuidas bijvoorbeeld.
Trekt de stad 40 miljoen voor uit. Da’s een hoop geld. Mooi! Ik hoop dat een deel van dat geld gaat naar het slim organiseren van leerervaringen van studenten in bedrijven, maar dan wel vanuit het perspectief van de businesscase voor bedrijven op de langere termijn.
En een mbo instelling is weer eens wat anders dan een oproep om de Zuidas af te branden.
Hij beschrijf trouwens in dit artikel ook nog maar eens de waarde van stages voor het ontplooien van talent bij studenten: “Een leerling zei ooit tegen mij: ‘Meester, ik ben gemaakt om te leren maar niet in een schoolbankje.’ Ik zag ook dat leerlingen die zich op school onrustig en puberaal gedroegen op hun stageplek floreerden.”
Als je dus een vacature hebt en je zoekt talent op een krappe arbeidsmarkt; die ene student die er een zootje van maakt op school kan zomaar de ideale kandidaat zijn op jouw bedrijf. Werk met stagiairs, ook van andere niveaus dan je gewend bent.
Onboarding bedrijf opgericht door studenten
In de praktijk leer je hoe de kennis uit de schoolbanken kunt toepassen ‘voor t eggie’. Soms zorgt dat voor mooie dingen, zoals bij deze twee studenten die de ballen hebben om er een eigen bedrijfje mee op te richten rondom onboarding (het maken van onboarding magazines om precies te zijn). Leuk!
Slimme aanpak van werven door Tata.
Om in contact te komen met studenten op een alternatieve manier zijn allerlei slimme tools en technieken. Maar betekenisvolle ontmoetingen van mensen zijn nog altijd het meest waardevol. Dat hebben ze bij Tata Steel goed door. Dat zie ik ook hier bij een diner bij een studentenvereniging. Heel slim; je ontmoet elkaar op informele wijze en je doet het op een onconventionele manier. Zo heb je een prachtkans om laagdrempelig te verbinden met de studenten die jij wilt bereiken.
Je kunt van alles denken van Tata (zeker als je zoals ik een paar kilometer van het bedrijf woont) maar het hele werven en opleiden deel is goed voor elkaar; dat is echt al jaren zo.
De SER heeft een rapport geschreven over de krapte op de arbeidsmarkt
“De makkelijke winst om iedereen aan de slag te krijgen hebben we geboekt. De grenzen zijn nu bereikt. De kwaliteit van de dienstverlening neemt af. Er ontstaan wachtlijsten. Professionals in de publieke sectoren zijn overvraagd. Lang is vertrouwd op de intrinsieke motivatie van professionals in de publieke sectoren om het werk toch gedaan te krijgen. Dat kan niet meer.”
Aldus dus de auteurs van het rapport Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk
Een stevig signaal dat creatieve oplossingen nodig zijn in de publieke sector. Er is geen ideale oplossing, maar creativiteit is noodzakelijk. Stages zijn een vorm van slimmer creatief werven. Maar ja, daar ben ik niet objectief in.
Je bent productiever als de zon schijnt.
De afgelopen dagen was het best lekker weer. Mooi, lekker enzo. Heb je dan ook het gevoel dat er meer uit je handen komt? Of zorgt de zon ervoor dat juist heel weinig uit je handen komt? Dit onderzoek lijkt uit te wijzen dat lekker weer een belangrijke invloed heeft op de productiviteit van mensen. Geef jezelf dus de kans om je innerlijke zonnepaneel op te laden.
DAT WAS M
Deze week heb ik een hele leuke webinar met Careerwise (donderdag, even inschrijven nog!), werk ik aan een opdracht en ben ik bezig met een paar contacten bij hogescholen over eventuele samenwerking.
Laat ik jullie niet alleen zonder een stukje gniffelen; een paar weken geleden was een AI foto in het nieuws van de paus in een gewatteerde jas (misschien heb je ‘m wel bij BEAU voorbij zien komen). Die door AI gemaakte foto is nu heel populair en andere makers gaan ermee hun eigen ding doen. En daar is de originele maker dus boos over. Ik vind dit heel grappig: Je gebruikt een tool die beelden en kennis van het internet jat om een eigen beeld samen te stellen en als anderen hun eigen beeld samenstellen ga je zeuren over copyright. Het is een signaal dat we allemaal aan het rommelen zijn met deze enorme hausse van nieuwe AI toepassingen die dagelijks om onze oren vliegen.
Wellicht moeten we allemaal gewoon even wennen aan het idee dat ‘eigenaarschap’ en AI lastig samengaan momenteel. Tot die tijd kunnen we heel bang zijn voor AI, we kunnen er ook nog even op wachten omdat het misschien wel niet zo’n vaart zal lopen. in ieder geval moeten we er mee leren omgaan.
Ik las deze week (een paar pagina’s want taaie kost) van het klassieke essay van Walter Benjamin ‘Kunst in het tijdperk van zijn technische reproduceerbaarheid’ uit 1935. Lees de inleiding en je denkt; dit had iemand ook deze week kunnen schrijven. In minder mooi proza wellicht, maar toch.
Fijne week gewenst!
En niet vergeten: deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
En werf slim; werf studenten!
Veel stagiairs gewenst (en zonnig weer!)
Groeten
Maarten