Hartelijk maandag!
Deze week drie initiatieven die studenten en bedrijven laten samenwerken of laten kennismaken met kansen op de arbeidsmarkt, een onderzoek naar de wensen van Gen Z (weer eentje? ja, weer eentje; weer de moeite waard), een interessante discussie over de Nederlandse arbeidsmarkt, een trend in arbeidsvoorwaarden land en de kracht van BBL opleidingen voor starters.
Veel leesplezier en een hele fijne week gewenst!
Werf slim; werf studenten.
Maarten.
PS:
Een shoutout naar Hans Saris van UWV voor opnieuw een interessante link (over Be My Guest). Heb je ook tips of suggesties? Ik hoor het graag! Gewoon via reply op deze email, of link even op Linkedin.
Ps Ps
Ken je mensen die deze nieuwsbrief ook interessant zouden kunnen vinden? Deel ‘m dan in jouw netwerk! Gewoon via de gele button met ‘Share’ erop. Staat hieronder. Kan niet missen.
Stichting ELBHO
Stichting ELBHO zorgt ervoor dat jouw bedrijf of organisatie zich kan onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt met een officiele erkenning als stagebedrijf. Ook een audit om te laten zien dat jouw bedrijf stages wel serieus neemt? Dat kan hier.
DEZE WEEK
BBL is beter dan een hbo opleiding?
Een hbo opleiding scoort in een aantal sectoren lager met startsalarissen dan een mbo bbl opleiding. Wel vraag ik mij af of dit na een aantal jaren nog steeds het geval is. En je merkt bij Gen Z (de huidige generatie leerlingen) ook dat salaris niet het enige is. Lees bijvoorbeeld ook even het rapport van McKinsey verderop in deze nieuwsbrief; daaruit blijkt dat ‘compensation’ belangrijk is voor Gen Z maar minder belangrijk dan voor andere generaties. Doorgroeimogelijkheden zijn minstens zo belangrijk. En daar blijkt het in veel banen op mbo niveau nog wel eens aan te ontbreken.
Stichting Guruz maakt de mbo stagemarkt transparant
Ik ben ambassadeur van stichting Guruz. En dat is niet zonder reden: Het bedrijfsleven ontwikkelt zich altijd sneller dan het onderwijs en dat is logisch. Maar hoe krijg je die actuele kennis van dat bedrijfsleven naar het mbo-onderwijs? En dat in een tijd waarin het bedrijfsleven staat te springen om deze schaarse groep toekomstige werknemers?Via Guruz geven Nederlandse topbedrijven online gastcolleges aan mbo’ers van 20 minuten. Hiermee krijgen zij inzicht in hoe het eraan toegaat in het bedrijfsleven. Met deze lengte is elk online gastcollegeideaal om in 1 lesuur te behandelen. En alles zonder enige vorm van commercie. Mbo-docenten en -studenten hebben altijd gratis én onbeperkt toegang tot alle online gastcolleges. Zo hebben mbo docenten en studenten naast alle gratis online gastcolleges ook onbeperkt toegang tot stage filmpjes.”
We werken momenteel hard aan allemaal gastcolleges voor de techniek met (namedropping alert): ASML KPN, Enexis, Alliander, NS en VolkerWessels (klaar!) Gastcolleges van VDL Nederland, Power up the planet, Croonwolter&dros, StichtingHightech Helmond de Peel, AAE bv, Ministerie van Defensie zijn in de maak.
Check vooral wat Stichting Guruz doet en wat jij eventueel kunt bijdragen.
De Nederlandse arbeidsmarkt is totaal niet transparant
Als je drie smaakmakers in het vakgebied ‘hoe zit het met de arbeidsmarkt’ bij elkaar zet om te praten over die arbeidsmarkt dan weet je dat het een leuke uitzending gaat zijn. Roos Wouters, Gert Jan Waasdorp en Martijn Aslander hebben hier een interessant gesprek met elkaar en komen tot de conclusie dat er best wat meer transparantie mag op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik zie die fragmentatie waarover zij spreken ook op de stagemarkt; er is een sterke groei van initiatieven, intermediairs, projecten en sites waardoor het voor studenten niet altijd even transparant is wat de mogelijkheden zijn; zeker niet op hbo niveau waar een grote partij als Stagemarkt ontbreekt. Natuurlijk willen we dit met Stichting ELBHO veranderen maar dat is een project van de hele lange adem.
Onderwijsinstellingen maken werk van stagevergoedingen
Aob maakt zich al een tijdje sterk voor een stevige stagevergoeding voor leraren in opleiding. En in aanloop naar de formele regelgeving rondom dit thema gaan een aaanal onderwijsinstellingen voor de muziek uit. Bij mbo-instelling ROC Mondriaan (Den Haag) zijn de vergoedingen voor onderwijsstagiairs per 1 april verhoogd, Tweede- en derdejaars studenten krijgen nu een percentage van de lio-vergoeding die is opgenomen in de cao-mbo. Die vergoeding is zo’n 1500 euro bruto per maand bij een voltijdbaan. Tweedejaarsstudenten krijgen 50 procent daarvan tijdens een voltijdstage, derdejaars ontvangen 75 procent. Een flinke sprong, want Rijnders meldt dat ze eerder zo’n 350 euro bruto per maand kregen. “Andere stagiairs krijgen sinds april 747 euro bruto per maand bij een voltijdstage”, zegt Rijnders. “Het gaat dan om stages bij bijvoorbeeld secretariaten, ict of administratie. Wij vinden dit een kwestie van goed werkgeverschap. Er is ook geen verschil meer tussen de hoogte van de vergoeding voor mbo, hbo of universitaire stagiaires. Voor ons ook een belangrijk punt.”
Lees het hele stuk en leer hiervan: Stagevergoedingen zijn belangrijk en ze gaan omhoog, zeker in sectoren met krapte. Geld mag nooit de reden zijn voor een stagiair om bij jou te komen stagelopen, maar je wilt voorkomen dat studenten daarom wegblijven.
McKinsey heeft nieuw rapport over Gen Z
De vrinden van Mckinsey hebben opnieuw een behoorlijk leesbaar onderzoek gepubliceerd naar Generatie Z. Paar details over Gen Z en werk: Salaris is belangrijk maar minder belangrijk dan dat het voor X’ers of Millenials is. Voor alle generaties zijn doorgroeimogelijkheden belangrijk maar voor Gen Z is het als enige een reden om een baan aan te nemen. (Lijkt mij logisch omdat het de eerste baan is voor veel Gen Z’ers, maar toch.) Ook flexibiliteit is een hele belangrijke (sluit aan op het verhaal van Mark, Roos en Gert Jan waar ik eerder over schreef in deze nieuwsbrief).
Trend: Groene Arbeidsvoorwaarden
Als je dan toch nadenkt over het aanbod aan studenten en starters, dan is er een nieuwe trend: Groene arbeidsvoorwaarden. Zonnepanelen van de baas dus.. of isolatiepakketten. Dit is een hele leuke en volgens mij superslimme manier om mensen te helpen met het zetten van stappen in de isolatie van hun woning, het bereiken van klimaatdoelen (druppel op gloeiende plaat maar toch) en het aansluiten bij een thema dat jong talent belangrijk zegt te vinden. Nu is het zaak om de wet en regelgeving omtrent arbeidsvoorwaarden aan te passen omdat zonnepanelen van de zaak niet hetzelfde regime kennen als bijvoorbeeld een fiets van de zaak.
Hoe doe je dit met stagiairs? Een bol leerling hoeft niet per se spouwmuurisolatie natuurlijk maar een energiebesparingspakket met led-lampen, een waterfles, een oplader op zonnestroom of iets dergelijks kan al een goed signaal zijn. Dat andere collega’s die spouwmuurisolatie krijgen is natuurlijk ook een indicator richting jong talent.
MA Studenten exposeren in het Stedelijk Museum
Als je op het mediacollege Amsterdam zit dan is de kans groot dat je toffe dingen wilt maken. En voor die toffe dingen wil je een podium. Hoe fantastisch is het dan dat jouw werk in het Stedelijk Museum hangen..2e jaars studenten van de opleidingen Game Artist, Software developer en Ruimtelijk vormgever kregen deze kans. Van donderdag 22 juni t/m zondag 25 juni was hun expositie met de naam ‘Seriously?’ te bekijken in de filmzaal van het Stedelijk Museum. Filmpje!👇
Loopbaantip van Obama
Linkedin News heeft een podcast opgenomen met president Obama. Hierin geeft hij een gouden loopbaantip voor Gen Z’ers: “Get Stuff Done”. Er zijn genoeg mensen die precies weten wat er niet goed is, een stuk minder mensen gaan ook aan de slag om die uitdagingen op te lossen. Dat is precies onze aanpak met Bureau Brand (bijvoorbeeld in onze stagesprint) maar dat terzijde. Obama heeft gelijk.
De podcast is sowieso interessant om te luisteren. Want Obama.
Kopieergedrag
Zoals je wellicht weet schrijf ik regelmatig ideeën en inzichten die ik opdoe van mij af op deze pagina. Leuk als je mij volgt! Ik leerde iets van Xerox in relatie tot het organiseren van geweldige stages en dat leg ik je graag uit.
AIROC
Deze week maakte ik kennis met twee initiatieven om onderwijs en bedrijfsleven beter te laten samenwerken. De eerste is Airoc; een technologische oplossing voor het inwerken en opleiden ‘deskless’ workforce; mensen die niet achter een bureau werken dus. In hun woorden; “we started building a mobile solution to help businesses of all sizes tackle critical issues and speed up the productivity of this Workforce.”
Ik vind het heel interessant om te zien hoe partijen bezig zijn om onderwijs en bedrijfsleven steeds slimmer en effectiever te verbinden. Wat ik aan deze oplossing leuk vind is dat het niet een app is voor het matchen van talent aan bedrijven maar juist op die vervolgstappen insteekt; hoe zorg je ervoor dat je kennis overdraagt en iedereen betrokken houdt via 1 helder platform. Slim! En ik sprak de oprichters deze week; hun internationale ambities zijn aanstekelijk en inspirerend.
Be My Guest
Dat tweede initiatief komt uit de hospitality; Be My Guest. Dit platform is gericht op het informeren van jonge mensen (en later ook zij-instromers) over de kansen en mogelijkheden van deze sector. Je kunt er opleidingen vinden en vacatures. Mooi gemaakte site met topfoto’s en mooi filmpje. Nu zorgen dat het zoveel mogelijk mensen bereikt. Tip: Zet de video even op stop en geniet van de liftmuziek. 😬
Dat was m
Hele fijne week gewenst!
Komende week is een spannende; er zijn gesprekken gaande over een samenwerking met een partij waar ik hopelijk meer over kan vertellen. Ook heb ik een webinar met Stichting ELBHO (inschrijven kan nog!) en een lezing voor Mytec. Ten slotte bespreek ik een onderzoeksplan met een groot onderzoeksbureau rondom mbo en hbo studenten.
Geen vakantie hier vooralsnog.
Spiekin of vakantie: Om de zomerse sferen wat extra kracht bij te zetten hier een set recepten voor alcoholvrije cocktails. Zoals een huisgenoot vroeger zei: Wel de drankjes maar niet de krankjes. En nog over Glastonbury, waar ik vorige week Elton John deelde moet ik niet vergeten om Rick Astley te noemen. Let vooral op de dansende stewards en een veld vol zichzelf respecterende muziekliefhebbers die meebrullen met een jaren tachtig popster van bedenkelijk niveau.
Man kan trouwens wel zingen (en drummen zo blijkt)
Heb je tips, hints, adviezen of complimentjes? Deel ze vooral! Of schrijf een review op Linkedin zodat mensen zien hoe leuk het is om iedere maandag inspiratie te ontvangen (als je dat ook vindt althans 😬)
Delen kan sowieso altijd! Gewoon met deze knop:
Heel veel stagiairs gewenst!
Tot volgende week.
Werf slim; Werf studenten