Hartelijk maandag!
Deze week begin ik met een terecht oproep van Sandra van Huffelen; praktijkcoordinator van de HAN. Zij schreef onder een linkedinpost van mij: “Maarten misschien kun jij eens aandacht besteden (als je dat al niet doet) aan timing. Wij kunnen slecht t systeem aanpassen, het zou zo fijn zijn als bedrijven in april/mei bedenken ik wil een Stagiar, of oktober/november. Veel organisaties komen nu - met de huidige cao hebben wij in het onderwijs nu 5 weken vrij, dus dat betekent alles
Regelen doen we voor de zomer. Zoals veel opleidingen. Maar nu komt de ene na de andere vraag ..”
Het is een heel bekend probleem en het is makkelijk te voorkomen.
BEGIN-OP-TIJD.
OP TIJD
Als in: niet deze week nog ff ‘een stagiair regelen’.
Ben je te laat.
En drijf je coördinatoren tot wanhoop.
Plies.
Gemiddeld beginnen studenten al vrij vroeg met zoeken; voor de september stages soms al in februari. Wees er gewoon op tijd bij; maak stages belangrijk voordat ze urgent worden. Begin iets van 16-20 weken van tevoren. En de rest van het jaar bouw je aan jouw imago. Het werven van stagiairs vereist een continue aandacht en zichtbaarheid.
Gebruik bijvoorbeeld het ‘ZDDS model’ dat ik maakte bij een rapport:
PS
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk! Gewoon door m door te sturen naar een iemand uit jouw netwerk.
Hoe meer organisaties stages effectief weten te benutten hoe beter.
Heel veel stagiairs gewenst.
Maarten
ONZE PARTNER
Afgelopen week mocht ik weer een heel leuk webinar organiseren met stichting ELBHO. ELBHO is dé partner voor bedrijven en organisaties die zichzelf willen onderscheiden met een sterk merk als stagebedrijf waarmee ze zich kunnen onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt (en op tijd beginnen met werven😬)
Begin jouw aanvraag voor een erkenningsaudit hier.
DEZE WEEK
De evolutie van thuiswerken (pdf)
Thuiswerken is de afgelopen decennia iedere 15 jaar ongeveer verdubbeld, althans in de VS volgens dit working paper van dé onderzoeker op het thema remote werk: Nicholas Bloom (en anderen). Hoewel niet al het werk vanuit huis gedaan kan worden is de voorspelling wel dat 30 tot 40% meer werkdagen vanuit huis zullen zijn. Niet banen dus, maar werkdagen. Belangrijk verschil en belangrijk om rekening mee te houden bij het opleiden van stagiairs tot de medewerkers van morgen. Het gaat vooral om hybride werk dus. Werk je volledig remote? Dan is het wellicht reden om je zorgen te maken.
Skills Skills Skills Skills Skillss.
Gertrud van Ers, beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt van VNO-NCW heeft gelijk: Skills zijn essentieel voor de arbeidsmarkt van morgen. En van die van vandaag trouwens ook. Paar goede inzichten van Gertrud: er is een systeem nodig, het draait om een leven lang ontwikkelen. Ik denk dat stages een belangrijk instrument zijn hierbij. Het biedt een helder systeem en het is een blauwdruk voor het inrichten van leren op de werkplek. Wist je trouwens dat banen met ‘skills’ meer sollicitanten trekken?
Wees Hip.
Hele waardevolle tips van Kim Scott, de auteur van Radical Candor (goed boek!). Zij geeft een handige ezelsbrug om feedback slim aan te pakken. Je zou zeggen dat dit een no-brainer is maar het gebeurd nog te vaak: publiekelijk kritiek geven op een student of stagiair. Inkoptip: Niet doen. Als er kritiek is doe het persoonlijk. Heb je complimenten; vergeet dat dan niet publiekelijk te delen.
Ja Maarten dat weet ik wel. Mooi. Dan herinner ik je graag. Zo belangrijk is het!
Be Hip. En lees dit stuk wat dat precies is.
Dijkgraaf: MBO’er moet meer basisvaardigheden ontwikkelen.
Deze week was het beroepsonderwijs opnieuw in het nieuws, je weet wel; vroeger toen we nog een kabinet hadden. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het slecht gesteld is met de beheersing van taal, rekenen en burgerschap in het middelbaar beroepsonderwijs. Studenten worden zelfs steeds slechter in deze basisvaardigheden, constateert ook de Onderwijsinspectie” Goed dat hier in het onderwijs aandacht voor is. Natuurlijk zijn stages niet een surrogaat voor alles, toch denk ik dat stages hier een hele grote rol bij spelen. Het kennismaken met de mores op de werkvloer, het werken met verschillende soorten mensen en jezelf als waardevol onderdeel zien van een groter geheel zijn basiservaringen waarop je een realistisch zelfbeeld kan ontwikkelen en meer kennis en begrip krijgt hoe het gaat buiten de schoolpoorten.
Wellicht is het een idee om voor deze plannen veel meer taken bij het bedrijfsleven neer te leggen. Niet over de schutting kieperen, maar zien hoe bedrijven een actieve rol kunnen spelen in plaats van weer iets in een schoolboek te gieten, of in een pakket waar docenten iets mee moeten, bovenop hun toch al volle takenpakket.
Clipjesfabriek geeft het goede voorbeeld (alweer)
Ik ben fan van de clipjesfabriek en het feit dat er twee stagiairs zijn gestart als medewerker is het grote bewijs dat Jelle en zijn team het ontwikkelen van jonge mensen heel serieus neemt, waardoor zij als bedrijf de stage als een hele slimme investering benutten. Volg hun voorbeeld. Werf slim; werf studenten.
Werken met AI
De ‘Jevons Paradox’ ken je wellicht nog niet, maar na het lezen van dit stuk over AI wel. Het is een relativerend artikel dat stelt dat technologische innovatie tijd vereist en dat het feit dat heel veel mensen nu met bijv Chat GPT experimenteren niet betekend dat er massala adaptatie aankomt over een paar maanden met totale disruptie van de arbeidsmarkt tot gevolg. Want als technologie iets sneller kan doen of kan ondersteunen is dat niet meteen het eind van de banen in die tak van sport; je kunt er ook MEER van gaan doen.
AI maakt dingen wel raarrr
Iemand die hier diametraal anders instaat is wetenschapper Ethan Mollick
Citaat: “If you thought of AI as a distant thing that would not touch how we work every day, I hope you see that this is not the case. Between the expanding capabilities of GPT-4, and the soon-to-be everywhere Microsoft Copilot, work is going to start changing in a matter of months, not years. There isn’t really time to prepare, and no new technologies, beyond the ones deployed right now, are required. If you thought that things with AI were weird already, they are about to get weirder.”
Subsidieregeling praktijkleren verlengd met vijf jaar.
Er is weer een aanvraag mogelijk voor de subsidie praktijkleren. De subsidie praktijkleren is een tegemoetkoming voor de begeleidingskosten die u maakt voor een student die een mbo opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Ook als u een praktijkplaats biedt voor een leerling binnen een specifieke categorie van het voortgezet onderwijs komt u mogelijk voor subsidie in aanmerking. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de RVO.
Stilte alstublieft
Ik had trouwens een idee over jouw stageaanbod en het Japanse concept ‘Ma’. Zijn de stiltes en leegtes in jouw aanbod aan studenten vooral de afwezigheid van betekenis, of zijn het juist betekenisvolle ruimtes waarin kennis en verbinding tot stand komen? Lezen kan hier
VR Visitekaartje.
VR en AR zijn van die technologie die voor leuke nieuwe toepassingen zorgen. Via mijn contact Dennis de Winter (van ‘Kennis met Dennis’, ken je misschien van Linkedin) zag ik deze toffe toepassing op een visitekaartje. Heb ik niet. Ben ik jaloers op. Een beetje dan. Leuk gedaan!
Dat was m
Deze week is het rustig. We zitten echt in aanloop naar de zomervakantie die voor mij vooral zal bestaan uit twee salesgesprekken en kantoordingen zoals een verhuizing (we gaan ons kantoor uit in Haarlem) en ik moet nog iets met btw. Verder is de begroting en planning voor q3 en q4 gemaakt; dat ziet er bedrijfsmatig heel goed uit. Zit ook hele leuk samenwerking bij waar ik superenthousiast over ben. Daarover later meer.
Laat ik jullie graag de week ingaan met dit leuke weetje over een weddenschap die na 25 jaar een winnaar heeft. En het feitje dat Venus tegen de klok indraait (als enige planeet). Wist ik niet.
Hele fijne week gewenst!
Maarten
Deel deze editie met 1 iemand in jouw netwerk. Doe dat direct even!