Hartelijk maandag!
Lieke Ceelen promoveerde met waardevolle inzichten voor het onderwijs: praktijkopleiders moeten bewust begeleiden en strategieën toepassen, terwijl studenten actief moeten deelnemen aan hun stages. Stagevergoedingen blijven een heet hangijzer, maar kwaliteit van begeleiding is cruciaal. In De Balie ging het over stagemisbruik en slimme oplossingen zoals Amsterdam's aanpak. Communiceren met Gen Z vereist korte, visuele berichten en transparantie. Praktijkonderwijs scoort goed met veel leerlingen die direct aan het werk gaan
Onze partner
Dat is natuurlijk Stichting ELBHO! Afgelopen week werd ook op het Leven Lang Ontwikkelen Congres benadrukt dat het hbo van het mbo kan leren. Ben ik het mee eens. Zoals ik verderop ook stel mag je echt actiever sturen en ondersteunen op de kwaliteit van stages. Daar zijn we met onze stichting ELBHO al jaren mee bezig.
Wat vinden Werf Slimmers
Vorige week had ik een best practice van een ‘klantreis’ wat mij tot de vraag bracht hoe jullie dit thema aanpakken. Brengen jullie die klantreis in beeld? Met ruim 50 reacties blijkt dat de meeste respondenten dit niet doen, maar een best groot aantal doet dit dus wel. Ik ben nieuwsgierig naar voorbeelden hiervan. Laat het mij vooral weten! En ik adviseer mensen die hier niet mee bezig zijn om wel eens te kijken hoe die klantreis van studenten bij jouw bedrijf verloopt. De kansen om de ervaring (nog) beter te maken liggen vaak op opvallende plekken.
Promotie onderzoek: Begeleiding van studenten op de werkplek
Afgelopen vrijdag promoveerde Lieke Ceelen. Ik kon er niet bij zijn helaas. Haar promotieonderzoek geeft belangrijke aanbevelingen voor het onderwijs. Praktijkopleiders moeten zich bewuster zijn van hun begeleiding en verschillende strategieën toepassen, zoals het voordoen van taken, participatie stimuleren en verantwoordelijkheden toevertrouwen. Studenten wordt geadviseerd zich actief voor te bereiden op hun stages door leerbereidheid te tonen, te onderhandelen over hun rol en zelf initiatief te nemen. Tijdens stagegesprekken moeten docenten, praktijkopleiders en studenten samen bespreken of de werkplek genoeg kansen biedt voor actief en gezamenlijk leren.
Ik lees dit onderzoek met heel veel interesse vanuit het perspectief van bedrijven. Haar werk is echt een aanbeveling. Zie het boek van de week!
En ik spreek haar samen met Krijn voor mijn podcast , keep you posted!
Stagevergoedingen in Nederland.
Een interessante site van de overheid over stagevergoedingen! Poste ik eerder over. Ik beperk mij even tot het kritische punt: Het gaat mij om het punt dat dit vooral gaat over geld. Ik snap dat, stagevergoedingen zijn een meetbaar element in de mix van wat een ijzersterk leerbedrijf maakt. Verplichte vergoeding wat mij betreft. Wat me echt teleurstelt, is dat slechts in 10 CAO's iets staat over de kwaliteit van de begeleiding. De dagelijkse ervaring is wat een stage waardevol maakt. Het is een enorm deel van een beroepsopleiding. Waarom eisen we van scholen van alles rondom kwaliteit terwijl het op een stageplek op hoop van zegen blijft. Verknal je die ervaring, dan helpt geen vergoeding of verplicht aantal stageplekken meer.
Jouw imago is niet wat jij zegt dat het is; het is wat studenten zeggen wat het is.
Dan helpt een vergoeding, maar pas op dat je niet op de makkelijk meetbare vergoedingen blijft prikken terwijl de echte oplossing elders ligt.
STAGE KANS OF UITBUITING
Interessant gesprek in de Balie over stagemisbruik. Geweldig dat de Balie dit initiatief neemt. Met de Amsterdamse wethouder economische zaken (en mbo), de onderwijsraad, de HVA en FNV Young en United en een ervaringsdeskundige.
Ook hier puntje van kritiek (sorry). Het was erg interessant en er zijn veel hele betrokken mensen. Met name wethouder Mbarki doet het heel goed met opvallend sterke ideeën over het mbo. Leuk detail: De betalen stagevergoedingen bij. de gemeente Amsterdam op basis van leeftijd, niet op basis van opleidingsniveau. Slim, zo emancipeer je het mbo. Of je misschien stiekem toch verschillen blijft houden omdat een mbo’er gemiddeld ietsje jonger is weet ik niet, maar dan heb je in ieder geval geen discriminatie op opleidingsniveau. Well done Amsterdam. Je kijkt het gesprek hieronder terug.
Communiceren met Generatie Z
Gen Z'ers vinden het vaak grappig hoe de oudere generatie denkt dat ze communiceren. Meestal klopt het niet. Met meer dan 3 miljoen Gen Z'ers in Nederland is het belangrijk om hen te snappen. Ze gebruiken veel afkortingen, emoji's en informele taal. Korte, visuele berichten werken voor hen het beste. Ze houden van transparantie, persoonlijke gesprekken en constante feedback. Wil je hen bereiken? Gebruik de juiste kanalen, influencers en vertel goede verhalen. Maar doe niet te 'cool' met hun afkortingen, dat vinden ze alleen maar cringe.
Leuk artikel Wel disclaimer hierbij: Het blijft opvallend hoe mensen blijven hameren op de verschillen met andere generaties. Terwijl het ook gewoon jonge mensen zijn die je niet met exotisch lokroepen hoeft te benaderen. Of minimaal 3 meter afstand houden. 🤪
Wil je trouwens nog meedoen aan onderzoek over Generatie Z? Dat kan! Ons Young Professional Onderzoek staat nog open!
Zet jouw stagiair in een taxi.
Heel interessant inzicht uit dit artikel.
Collega's praten vaak met mensen die op hen lijken, wat groepjes vormt die vooral met elkaar praten. Gestructureerde ontmoetingen, zoals gedeelde taxiritten tijdens een bedrijfsuitje, kunnen die clubjesvorming doorbreken. Dit heet ‘geconstrueerde serendipiteit’. In kleine groepen waar je tot elkaar veroordeeld bent praten mensen eerder met verschillende collega's. Dit maakt het makkelijker om gesprekken te beginnen met collega's die anders niet benaderd zouden worden. Het resultaat is meer inclusieve en vernieuwende samenwerking omdat verschillende ideeën en perspectieven samenkomen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om samenwerking goed te organiseren. En dit is superrelevant voor het inwerken van en werken met stagiairs. Bouw situaties in waarin studenten maar ook medewerkers niet anders kunnen dan met elkaar communiceren.
Praktijkonderwijs: Succesvol, maar wel beetje vergeten.
Vandaag (10 juni) is de dag van het praktijkonderwijs! raktijkscholen bereiden leerlingen voor op de arbeidsmarkt, waar ruim een kwart direct aan de slag gaat in sectoren zoals zorg, techniek en groenvoorziening. Een beetje vergeten, ook in de eerder genoemde post over stagevergoedingen komt praktijkonderwijs niet voor. Uit de nieuwste uitstroomcijfers blijkt dat leerlingen van het praktijkonderwijs succesvol doorstromen naar vervolgopleidingen of werk. De Sectorraad Praktijkonderwijs is trots op deze resultaten. Het jaarlijkse symposium op 10 juni richt zich op de toekomst van de arbeidsmarkt en de noodzaak van goede nazorg voor jonge werknemers. De nieuwe website ‘Daarom Praktijkonderwijs’ onderstreept de waarde van praktijkonderwijs.
Boek van de week
Goed leren op de werkplek is cruciaal voor stagiaires. Dit onderzoek kijkt naar hoe praktijkopleiders in de zorg studenten begeleiden. Denk aan uitleg geven, vragen stellen en hulp bieden. Alles aangepast aan de werkplek. Met deze inzichten wil Lieke Ceelen het leerproces van stagiaires in de gezondheidszorg verbeteren. Superrelevante materie voor iedereen betrokken bij stages. Leestip: Lezen!
Cijfer van de week
36,5%.
Het percentage ondernemers die het tekort aan arbeidsmarkt zien als de belangrijkste belemmering voor hun bedrijfsvoering. Dit percentage steeg opnieuw in q2 2024. Heel belangrijk dat je investeert in een sterk imago dus. Via geweldige stages bijvoorbeeld.
DAT WAS M
Afgelopen week een leuke week met oa leermeestertrainingen in o.a. Rijswijk, op 2 mbo scholen om voorlichting te geven over de programma’s van Censes, ik schreef nieuwe blogs en analyseerde de uitkomsten van het Young Professional Onderzoek. Deze week ook een afwisselende. Ik geef o.a. dinsdag training bij het UWV in Zwolle en mag woensdag en donderdag de hele dag afstudeerpresentaties bijwonen van studenten aan Inholland (ik ben tweede lezer op de opleiding Business Studies). Woensdag mag ik ook de jaarlijkse bbq van onze studenten bijwonen in Driebergen. Gezellig! Hopelijk met klein beetje zon.
Juni is erg druk. Lijkt het alsof ik van hot naar her aan het vliegen ben. Is ook wel een beetje zo. Dan zet Doe Maar de boel even in perspectief. lekker om de week mee te beginnen!
Heel veel stagiairs gewenst!