Hartelijk maandag,
In de JOB-monitor 2024 hebben 209.289 mbo-studenten hun ervaringen gedeeld, waarbij opvalt dat zij de begeleiding vanuit leerbedrijven hoger waarderen dan vanuit hun scholen. Eppo Bruins, de beoogd minister van Onderwijs, heeft benadrukt het belang van mbo en praktijkopleidingen te willen versterken. De consultancy wereld profiteert enorm van AI, wat ook kansen biedt voor onze stagiairs om technologieën te integreren in hun leertrajecten. De overgrote meerderheid van de studenten waardeert hun leerbedrijf positiever dan hun school, wat een duidelijke oproep is aan scholen om hun begeleiding te verbeteren. Op TikTok werd een interessante observatie gedeeld over generatieverschillen, met sokken als een subtiele indicator.
Hele fijne week!
Maarten Brand
Onze partner
Dat is natuurlijk Stichting ELBHO! Zoals ik verderop ook stel mag je echt actiever sturen en ondersteunen op de kwaliteit van stages. Daar zijn we met onze stichting ELBHO al jaren mee bezig. En dat kun jij ook doen, gewoon door een audit aan te vragen.
JOB Monitor 2024
De JOB-monitor 2024 is weer afgenomen. Dit jaar hebben maar liefst 209.289 mbo-studenten hun mening gegeven, enorm aantal. De monitor, georganiseerd door de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is een tweejaarlijks onderzoek dat inzicht biedt in de tevredenheid van mbo-studenten over hun opleiding en schoolomgeving. Het is een waardevol instrument omdat het studentenraden helpt om met concrete cijfers en meningen het gesprek aan te gaan met hun schoolbestuur om verbeteringen door te voeren.
Er vallen een paar dingen op, maar ik zoom graag even in op de stagebegeleiding. Studenten zijn positiever over de begeleiding vanuit hun leerbedrijf dan vanuit hun school. Dit verschil in tevredenheid benadrukt enkele belangrijke zaken:
Meer tevredenheid over leerbedrijven: Studenten geven aan dat de begeleiding die zij ontvangen van hun leerbedrijven vaak beter is dan die van hun scholen. Dit suggereert dat leerbedrijven meer praktische ondersteuning en begeleiding bieden, wat essentieel is voor de beroepsvoorbereiding. Het suggereert ook dat bedrijven
Gebrek aan schoolbegeleiding: Ondanks de afspraken in het Stagepact, waarin minimaal drie contactmomenten zijn vastgesteld, geven veel studenten aan dat deze momenten niet altijd worden nageleefd. Dit tekort aan begeleiding vanuit de school kan leiden tot een minder waardevolle stage-ervaring voor de student.
Noodzaak voor verbeteringen: Het is duidelijk dat scholen meer moeten investeren in de begeleiding van hun studenten tijdens de stages. Dit kan door het organiseren van regelmatige contactmomenten en het bieden van adequate ondersteuning en feedback. Een goede stagebegeleiding is cruciaal omdat het een directe invloed heeft op de leerervaring en professionele ontwikkeling van de student. Is natuurlijk het stagepact voor, maar in de praktijk kan er nog veel meer gedaan worden binnen de organisatie. Begint volgens mij al met de prioriteit die een bedrijf mag geven aan stagebegeleiding. En vooral ook niet continue focussen op de negatieve kanten, zoals stagediscriminatie als belangrijkste prioriteit. Focus op waar je de ervaring kunt verbeteren.
De resultaten van de JOB-monitor laten zien dat er nog veel te verbeteren valt op het gebied van stagebegeleiding. Door deze resultaten serieus te nemen en actie te ondernemen, kunnen scholen de kwaliteit van de stage-ervaringen en de tevredenheid van studenten aanzienlijk verhogen. En, volgens mij nog belangrijker, kunnen bedrijven zich nog beter voorbereiden. Die bedrijven zijn hoog gewaardeerd en laten hier echt kansen liggen om van de stage een ijzersterke kennismaking te maken. De ervaringen van studenten zijn de sleutel naar het hart van die studenten. Focus op waar je het beter kunt doen en kijk daarbij naar jouw organisatie, in plaats van eisen van derde partijen met pacten en protocollen.
Eppo Bruins zet de waaier van Dijkgraaf voort.
Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer, maakte Eppo Bruins, beoogd minister van Onderwijs, duidelijk waar zijn prioriteiten liggen. Bruins wil het waaier-concept van zijn voorganger Robbert Dijkgraaf voortzetten en benadrukt het belang van gelijke waardering voor alle schoolsoorten. Volgens Bruins is het mbo ‘een geweldige schoolsoort’ en essentieel voor de toekomst van Nederland.
In zijn motivatiebrief schrijft Bruins over de noodzaak om meer vakmensen op te leiden en hen te waarderen. "Zonder vakmensen staat Nederland stil," aldus Bruins. Hij ziet het mbo als cruciaal voor het aanpakken van grote maatschappelijke transities, zoals op het gebied van klimaat en energie. Bruins wil jongeren stimuleren om te kiezen voor opleidingen waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft, en benadrukt het belang van regionale samenwerking om tekorten in kaart te brengen en aan te pakken.
Als de rest van het kabinet nu ook gewoon net als Bruins doet wat al die verstandige beleidsmakers voor hen deden dan valt de schade straks mee.
Effectieve interventies voor begeleiders
In een review ‘Determinants of behaviour and their efficacy as targets of behavioural change interventions’ (heerlijk pakkende titel🤪) beschrijven Albarracín, Fayaz-Farkhad, en Granados Samayoa welke factoren gedrag beïnvloeden en welke interventies effectief zijn voor begeleiders. Drie opvallende zaken die van toepassing zijn op stagiairs:
Effectieve Begeleiding: Kennisoverdracht alleen is niet genoeg. Interventies gericht op praktische vaardigheden en gedragshoudingen hebben meer impact.
Sociale Steun: Het bieden van sociale steun en toegankelijke middelen kan stagiairs helpen obstakels te overwinnen en hun prestaties te verbeteren.
Emotionele Betrokkenheid: Hoewel emoties zoals angst en motivatie een rol spelen, moeten begeleiders zich richten op het bieden van positieve ondersteuning om duurzame gedragsveranderingen te bereiken. Niet meehuilen dus, maar de positieve kant benadrukken.
Concreet voorbeeld: Stel je voor dat een stagiair moeite heeft met presentaties geven. In plaats van alleen theoretische tips te geven, kan een begeleider praktijkgerichte sessies organiseren waar de stagiair presentaties oefent in een veilige omgeving. Hierbij geef je de stagiair constructieve feedback en kan deze leren omgaan met zenuwen door praktische technieken die de zenuwen onder controle krijgen. Regelmatige oefensessies en positieve feedback (schouderklopjes enzo) helpen de stagiair zelfvertrouwen op te bouwen en presentatievaardigheden te verbeteren.
Stages als Instrument voor Duurzame Inzetbaarheid
Het recent aangenomen wetsvoorstel Netherlands Qualification Framework (NLQF) biedt meer inzicht in het niveau van opleidingen. Dit helpt werkenden om betere keuzes te maken uit het aanbod van opleidingen en cursussen, waardoor ze duurzaam inzetbaar blijven. Heel waardevol!
Ik zie hier een mooie link met de stage als instrument om die vaardigheden op te doen. Stages zijn een top instrument voor werkenden om zich verder te ontwikkelen. Dankzij de nieuwe wet kunnen werkenden zien op welk niveau hun ervaringen worden ingeschaald. Dit helpt zowel de werknemer als de werkgever bij het inschatten van de waarde van de ervaring en het bieden van gerichte ondersteuning. Stages zijn daarbij een heel fijn instrument, moet je wel praktisch regelen natuurlijk (arbeidsrechtelijk, praktisch et cetera) maar praktijkleren in een heldere constructie voor bepaalde tijd richting specifieke doelen is echt de kortste weg richting een duurzaam inzetbare medewerker zonder de weg af te snijden. Zo worden stages effectief ingezet voor een leven lang leren en professionele groei.De wet treedt naar verwachting in januari 2025 in werking.
Consultancy bureaus verdienen lekker aan AI.
Na de introductie van ChatGPT in 2022 zag Reckitt Benckiser potentieel in AI, maar wist niet hoe het te benutten. Ze schakelden Boston Consulting Group (BCG) in, net als vele andere bedrijven die AI willen begrijpen en toepassen. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar AI-advies, waardoor bedrijven zoals BCG, McKinsey en IBM hun omzet flink zien stijgen. De grote winnaars van AI zijn dus niet alleen de goeroe’s uit Silicon Valley of NVIDIA die al die chips produceert en nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld is.. Het zijn ook de blauwe pakken, de ‘jezuïeten van kapitalisme’ zoals ik ooit al omschrijf las van Mckinsey die goed boeren.
Drie Opvallende Zaken:
Exponentiële Groei: BCG haalt nu een vijfde van zijn inkomsten uit AI-advies, waar dat twee jaar geleden nog nul was.
Veelzijdige Toepassingen: AI wordt gebruikt voor uiteenlopende projecten, van klantenservice chatbots tot geautomatiseerde advertentiecreatie.
Grote Investeringsbereidheid: Bedrijven investeren massaal in AI-technologie om concurrerend te blijven, ondanks uitdagingen zoals fouten en trage reacties van AI-systemen.
Deze ontwikkelingen tonen aan hoe belangrijk AI is geworden voor bedrijfsstrategieën en duurzame inzetbaarheid, ook voor stagiairs die met deze technologieën werken en zich verder ontwikkelen. Het toont ook aan hoe makkelijk je van een hype een fijn verdienmodelletje kunt bouwen en werkgelegenheid kunt creëren op de meest onverwachte plekken. Alhoewel, onverwacht…
Whitepaper Randstad ‘Verbindend Werkgeverschap 2024’
In de nieuwste whitepaper van Randstad, "Verbindend Werkgeverschap 2024", wordt belicht hoe werkgevers sterker kunnen verbinden met hun werknemers
De helft van de werknemers (50%) vindt persoonlijke carrièregroei belangrijk, en vooral jongeren vinden dit essentieel (66%).
Een op de vijf Nederlandse werknemers identificeert zichzelf als behorende tot een minderheid, op basis van gender, religie, beperking of etnische afkomst. Gen Z’ers beschouwen zichzelf vaker als behorende tot een minderheid dan werknemers uit eerdere generaties, zoals Gen X en babyboomers.
Gen Z gebruikt social media, Google (for Jobs) en het bezoeken van netwerkbijeenkomsten en banenbeurzen veel vaker dan andere generaties.
Vooral ook deze tip gebruiken uit het whitepaper: “zet het netwerk van je (ex-)medewerkers in bij je zoektocht naar talent”
DOWNLOAD DE MONITOR HIER (ZONDER MUURTJE 🤗)
Waar is het ontwerp?
In een wereld waar flashy, interactieve content de boventoon voert, roept de Amerikaanse ontwerper en ‘kennismakelaar’ Karl Kapp een kritische vraag op: "Waar is het ontwerp in instructional design?" Hij vergelijkt de huidige e-learning met de beruchte "Where's the beef?"-campagne, en stelt dat veel instructies de essentie missen: effectief onderwijsontwerp. Kapp benadrukt het belang van onderzoeksondersteunde strategieën en methoden om echte leerresultaten te bereiken. Zonder deze ontwerpprincipes dreigt het vakgebied vervangen te worden door AI die enkel content produceert zonder een helder leerontwerp.
Ik herken dit. In al mijn projecten speelt het ontwerp van de stage en de ‘leerroute’ van stagiairs een hoofdrol. En te vaak zie ik dat bedrijven die routes niet effectief inrichten, waardoor er ruis ontstaan, mensen elkaar in de weg lopen, niet helder is hoe de taakverdeling is of hoe je de leerling een ervaring geeft die echt leuk en uitdagend is in plaats van saai en monotoon.. Daarom goeie vraag om te stellen: Waar is het ontwerp in ons stage-aanbod.
Generatieverschillen zien? Let op de sokken
Gezien op TikTok (via Nienke, dank voor de tip!
Advertorial in het NRC over Gen Z
Naar aanleiding van de randstad monitor kwam ik ook deze advertorial tegen in het NRC met een stukje over generaties. Heel leuk geschreven, wel met een paar open deuren die ik nu wel ken (‘Gen Z is heeeeel anders’ en dat soort zaken). Wat ik wel interessante obervatie vind is de overgang van ‘ik’ naar ‘wij’.
Cijfer van de week
66%.
Het percentage studenten dat in de JOB monitor 2024 tevreden is over hun leerbedrijf.
(even stiekem een tweede cijfer ter referentie, slechts 36% is tevreden over de begeleiding vanuit school bij diezelfde stage.)
Boek van de week
In The Anxious Generation onderzoekt Jonathan Haidt de snelle stijging van angst en depressie onder jongeren sinds de vroege jaren 2010. Hij wijst op de combinatie van verminderde speelse jeugd en de opkomst van smartphones als oorzaken. Haidt bespreekt hoe deze "Great Rewiring of Childhood" heeft bijgedragen aan de geestelijke gezondheidscrisis en biedt concrete oplossingen voor ouders en scholen om de situatie te verbeteren. Dit boek is essentieel voor iedereen die de mentale gezondheid van jongeren wil begrijpen en ondersteunen. Zijn de meeste van jullie.
Dat was m!
Deze week merken we dat de zomervakantie in aantocht is. Voor Careerwise mag ik dinsdag een pubquiz presenteren, ik schrijf een stuk, oa voor OnderhoudNL, voor Censes maar ook op mijn eigen subversieve Substack en heb nog wat losse dingen die ik moet doen. Ook heb ik nog een scriptie te beoordelen van de laatste student die ik dit jaar hoop te helpen richting diplomering op Inholland. Het is heerlijk om na maanden van doorrammen, wat ook echt heel leuk is trouwens, een beetje lucht te krijgen.
Laat ik jullie graag achter met de geschiedenis van de ‘High Five’. Want zo oud istie niet. En het verhaal is leuk.
Dat niet zo interessant? Opgegroeid in de jaren tachtig? Dan is dit meer up your alley:
Heel veel stagiairs gewenst!
En vergeet niet om deze nieuwsbrief door te sturen in jouw netwerk.
Tips? info@bureau-brand.nl