Hartelijk maandag!
Tijdens de Open Bedrijvendag 2024 in Amsterdam-Noord prikkelden IJskoud en Damstede Technasium jong talent met innovaties in AI en koeltechniek. Technasium-docent Iris Weyer deelt hoe leerlingen ICT ontdekten. AI verandert programmeren, automatiseert taken, en roept op tot nieuwe vaardigheden. Marc Drees waarschuwt voor AI-fraude bij vacatures. Van Dijk Trucks benadrukt de waarde van begeleiding bij stages en dat we meer geduld mogen hebben. De subsidieregeling praktijkleren wordt uitgebreid. Alfa-college strijdt tegen stagediscriminatie. Generatieverschillen ontdekken in berichten van ‘boomers’ en de signalen achter "quiet quitting". Tot slot, het belang van bekendheid bij stagiairs en de OECD Employment Outlook 2024 plus een leuke video waarin Thom Yorke oproept om pakken te verbieden.
Onze partner: ELBHO
Dat is natuurlijk Stichting ELBHO! Zoals ik verderop ook stel mag je echt actiever sturen en ondersteunen op de kwaliteit van stages. Daar zijn we met onze stichting ELBHO al jaren mee bezig. En dat kun jij ook doen, gewoon door een audit aan te vragen.
De poll
Ik vroeg jullie op welke dag je deze nieuwsbrief het liefste ontvangt. 155 respondenten kreeg ik. Het overgrote deel zegt Maandag, dus ik denk dat ik ‘m voorlopig op die dag ga houden. Dank voor de respons! Wel ga ik kijken of ik de dag waarop ik deze nieuwsbrief schrijf naar voren ga schuiven in de week; vrijdag bijvoorbeeld. Ik wil na drie jaar mijn zondagavond terug 🤪.
DEZE WEEK
Op 19 april gaf Amsterdam-Noord tijdens de Open Bedrijvendag 2024 een glimp van de toekomst. IJskoud en Damstede Technasium, een perfect koppel om jong talent te prikkelen, stonden in de schijnwerpers. Weg met het cliché van de monteur met een schroevendraaier en full focus op innovatie, AI en koeltechniek die zelfs de slimste nerds uitdaagt.
In de blog vertelt Technasium-docent Iris Weyer hoe haar leerlingen dankzij IJskoud ontdekten dat een ICT-studie veel meer is dan code kloppen. Door opdrachten die klantvertrouwen in AI moeten vergroten en praktische problemen oplossen, keken de studenten verder dan hun neus lang is. Dit project toonde hen de rol van techniek in de energietransitie en op de toekomstige arbeidsmarkt. Een bezoek aan de Hogeschool van Amsterdam en inspirerende sessies bij IJskoud maakten het onvergetelijk. Zo transformeer je tech-nono’s in enthousiaste techneuten, klaar om een verschil te maken in een duurzame, technische toekomst.
Dat programmeren meer is dan ‘code kloppen’ blijkt ook wel uit dit stuk
AI heeft de softwarewereld op z'n kop gezet. Dat zorgt ervoor dat programmeren als vak aan het veranderen. AI kan saaie klusjes Automatiseren van, toppers nog beter maken en het zal minder efficiënte ontwikkelaars bij het grofvuil zetten. De ‘blue collar’ programmeur zal verdwijnen. Doemscenario? Meer een nieuw begin. Tijd om een "M-vormige professional" te worden: een generalist met diepe kennis in meerdere vakgebieden. AI-tools zijn daarbij je nieuwe beste vriend, maar die oude basiskennis blijft goud waard. Het gaat er dus om dat je AI omarmt en zorgt dat jij degene bent die de slimme oplossingen bedenkt. In deze nieuwe technologische jungle overleven alleen de flexibele en veerkrachtige. Heel belangrijk om je te realiseren als je als student ICT nadenkt over jouw baan; nu en over een paar jaar.
AI Fraude bij solliciteren.
AI is ook op minder fraaie manieren van invloed op de arbeidsmarkt, getuige dit artikel van Marc Drees (leuk om te lezen, even volgen!). Job scams zijn in 2023 met maar liefst 118% toegenomen, waarbij criminelen AI gebruiken om overtuigende, maar valse vacatures te creëren. Dit leidt tot grote verliezen voor slachtoffers, met een gemiddeld verlies van $2.000 per scam en een totaal verlies van $367 miljoen in 2022, volgens de FTC.
Deze trend heeft implicaties voor de arbeidsmarkt, ook voor stagiairs en pas afgestudeerden die op zoek zijn naar hun eerste baan. Het onderstreept de noodzaak voor nieuwe vaardigheden, zoals het herkennen van frauduleuze vacatures en het gebruik van technologie om zichzelf te beschermen. Het onderstreept ook de noodzaak om persoonlijk en gericht te solliciteren, niet via fraudegevoelige apps en plugins zoals Lazy-apply waar eerder dit al over geschreven werd.
Best practice praktijkleren bij van Dijk Trucks
Bij Van Dijk Trucks verlopen de meeste stages en leerwerktrajecten soepel, maar soms zijn er uitzonderingen. Het familiebedrijf werkt met een hecht team waarin studenten belangrijk zijn. Volgens servicemanager Patrick de Kruiff zijn duidelijkheid en structuur essentieel, vooral voor studenten met ADHD en autisme. Een student met deze diagnoses had moeite met concentreren en vertoonde soms storend gedrag, wat extra uitdagingen gaf. Patrick schakelde hulp in van BBL-adviseur Erikjan van Rijn. Met de juiste begeleiding en aanpassingen kon de student uiteindelijk goed functioneren op de werkplek.
Subsidieregeling Praktijkleren aangepast (uitgebreid!)
In de Staatscourant heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangekondigd dat de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg wordt aangepast. De regeling wordt uitgebreid zodat zowel werkzoekenden als mensen met een betaalde baan hiervan kunnen profiteren. De subsidieperiode wordt verlengd van 40 naar 52 weken, en er wordt een nieuw aanvraagtijdvak ingesteld in november 2024. Deze wijzigingen zijn gericht op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie, het aanpakken van personeelstekorten in sectoren zoals de kinderopvang, en het bevorderen van een leven lang leren. Dit biedt vooral stagiairs en werkenden nieuwe kansen om praktijkervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen.
Alfa college in actie tegen stagemisstanden
Alfa-college gaat vol in de strijd tegen stagediscriminatie met hun VN-ambassadeursaanpak. Ambassadeurs delen hun verhalen, laten onderzoeksresultaten zien en organiseren gesprekken om misstanden aan te pakken. Christian de Kraker, adviseur bij Alfa-college, zegt: "Mbo-studenten zijn onmisbaar in de beroepsbevolking.”
Alfa-college heeft een meldpunt voor stagemisstanden opgezet en een plan gemaakt om meldingen goed af te handelen. Ondanks de uitdagingen blijft het college vastberaden. Het werk van deze ambassadeurs is belangrijk voor een inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen gelijke kansen krijgt.
Dat is nodig. In 2023 bleek uit onderzoek bij Alfa-college dat 10,4% van haar studenten stagediscriminatie ervoer bij het vinden van een stageplek en 13,8% van de studenten kampten tijdens de stage met discriminatie. Ook landelijk zie je die cijfers terug.
Het advies aan onderwijsinstellingen en bedrijven is om ‘slow thinking’ te bevorderen. Of in de woorden van het alfa-college: bewustwording van het eigen gedrag en de tijd nemen voordat een oordeel wordt uitgesproken over een kandidaat.
Dat is niet alleen sociaal en inclusief. Het is slimmer omdat je als bedrijf niet moet zeuren over personeelstekorten terwijl je niet de moeite neemt verder te kijken dan je neus lang is. Het ook essentieel in een tijd waarin de eerste kamer een antidiscriminatie wetsvoorstel eerder verwierp, terwijl het ook domweg in strijd met de wet zoals hij nu staat.
Boomer Elipses
Via de Hindu Times (hoe kom ik in vredesnaam daar terecht, ik zit teveel online 🤣) kwam ik deze leuke observatie tegen over generatie verschillen die zichtbaar zijn in ons gedrag. Deze gaat over het gebruik van puntjes in berichten. Boomer Elipses noemt hij ze. Na de initiële woede over het feit dat hij iedereen voor 2000 geboren reduceert tot ‘Boomer’ (ben ik niet, ik ben jong en dynamisch) wel grappig. Herkenbaar?
Quiet Quitting is een signaal.
Bedrijven moeten begrijpen dat "quiet quitting" weliswaar wijst op een zekere mate van desinteresse, maar niet betekent dat werknemers volledig zijn afgehaakt. Ze waarderen nog steeds aspecten van hun werk, zoals het salaris, hun collega's, leiders of hun rol. Quiet quitting biedt een kans om beter te begrijpen wat werknemers van hun bedrijf willen. Organisaties die een toename van desinteresse opmerken, zouden focusgroepen of enquêtes moeten houden om de oorzaken van apathie te achterhalen. Door de juiste stappen te nemen om top talent te behouden, kan de moraal verhoogd en het vertrouwen in de organisatie hersteld worden.
In een krappe arbeidsmarkt en waar jouw employer brand hangt op het oordeel van de mensen die je wilt bereiken, is het heel belangrijk dat je goed luistert. Quiet quitting is ook een kans voor bedrijven om hun handelen opnieuw af te stemmen op de bedrijfswaarden. Evalueer hoe mensen worden behandeld en zorg ervoor dat iedereen zich gewaardeerd, empowered en ondersteund voelt door het bedrijf waarvoor ze hebben gekozen. Heel relevant voor stagiairs en de ondersteuning van jonge generaties.
Status Quo Bias en stagiairs
Het belang van het kennen van je bedrijf kan niet worden onderschat, vooral als we kijken naar de inzichten uit de studie van Yusufcan Masatlioglu en Efe A. Ok over de status quo bias. In hun onderzoek (is al uit 2005) laten ze zien hoe mensen de neiging hebben om de huidige situatie als positiever te beschouwen dan nieuwe alternatieven. Dit principe, ook bekend als status quo bias, kan ook van toepassing zijn op stagiairs die al binnen je bedrijf werken.
Een stagiair die bekend is met je bedrijf, kan sneller productief zijn en voelt zich vaak meer betrokken en gemotiveerd. Ze hebben al een band opgebouwd met het team en begrijpen de bedrijfswaarden en -doelen beter. Dit leidt tot lagere inwerkkosten en minder risico, omdat je al een goed beeld hebt van hun vaardigheden en hoe ze passen binnen de bedrijfscultuur.
Net als bij de status quo bias, waar mensen meer waarde hechten aan wat ze al kennen, kan het dus voordelig zijn om een stagiair aan te nemen die al vertrouwd is met je organisatie. Dit kan bijdragen aan een efficiëntere en effectievere werkomgeving, en helpt bedrijven om keuzes te maken die aansluiten bij hun strategische doelen.
OECD Outlook rapport
Het OECD Employment Outlook biedt een jaarlijkse beoordeling van de belangrijkste ontwikkelingen en vooruitzichten op de arbeidsmarkt in OECD-landen. Elke editie bevat ook meerdere hoofdstukken die specifieke aspecten van de arbeidsmarkten behandelen en de implicaties voor beleid om meer en betere banen te bevorderen. De editie van 2024 onderzoekt de kenmerken van banen die zullen floreren door de net-nul transitie, hun aantrekkelijkheid qua kwaliteit en vergelijkt deze met banen in industrieën met hoge uitstoot die waarschijnlijk zullen krimpen. Het rapport beoordeelt de kosten van baanverlies in deze sectoren, de trajecten van werknemers naar nieuwe kansen, en de beleidsmaatregelen die baanherverdeling kunnen vergemakkelijken. Kort samengevat: De energietransitie gaat niet alleen over het redden van de planeet, maar ook over het omgooien van onze banen. Groene banen schieten als paddestoelen uit de grond, terwijl de oude, vervuilende banen verdwijnen. De werkloosheid blijft laag, maar her- en bijscholing is key om iedereen bij de les te houden.
Slechte ervaringen blijven killing voor jouw bedrijf.
Opvallend stuk op Worklife. Slechte recruitment ervaringen zijn funest voor je bedrijfsimago. Sollicitanten klagen op Glassdoor over ghosting, love bombing, en eindeloze opdrachten voordat ze überhaupt een kans maken, wat nogal killing is voor jouw reputatie..Hier zijn stages de reddende engel. Goede stageprogramma's laten zien dat je wel degelijk om talent geeft en het serieus neemt. Het geeft studenten een eerlijke kans, en jij krijgt de kans om te laten zien dat je bedrijf een fijne plek is om te werken. Een win-win, en je trekt zo weer het beste talent aan.
Cijfer van de week
110
In het eerste kwartaal van 2024 stonden er 110 vacatures tegenover elke 100 werklozen. Daarmee liep de spanning op de arbeidsmarkt iets terug, maar deze bleef hoog. Zeg ik niet, zegt het CBS.
Je bent als bedrijf de kandidaat in vrijwel alle sectoren op de arbeidsmarkt. Belangrijk om je daarvan bewust te zijn én om je daarnaar te gedragen.
Boek van de week
Dit boek is wel een leuke hoor! Het boek uit 2020 introduceert een nieuw raamwerk voor het maken van een betekenisvol verschil door middel van sociale leeromgevingen. Het bekritiseert traditionele leermethoden en presenteert een theoretische en praktische benadering voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en een gevoel van eigen verantwoordelijkheid. De auteurs leggen de nadruk op de waarde van sociale leeromgevingen en leggen uit hoe deze waarde te genereren, te monitoren en iteratief te verbeteren. Gericht op onderzoekers, docenten en leiders in verschillende velden, dient het boek als een uitbreiding en verfijning van "communities of practice."
DAT WAS M
Vanuit Inholland kreeg ik een belletje dat er op directieniveau is aangekondigd om geen externen meer in te huren. Daar ben ik er eentje van als scriptiebeoordelaar. Daar komt bij dat er vanuit de HVA bezuinigingen zijn aangekondigd en ook op de UvA signalen zijn dat er bezuinigingen aankomen. Daar zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die ik niet allemaal ken; wat ik wel zie is dat het onderwijs het met minder moet gaan doen de komende jaren. Minder studenten, minder geld. Zijn ze bij het Parool ook achter. En met een minister van financiën die 'slaapt met bezuinigingsbijbel onder zijn kussen' denk ik dat we er op voorbereid mogen zijn dat investeringen in stagiairs en waardevolle leerwerkplekken vooral vanuit het bedrijfsleven zullen moeten komen. Wat als het onderwijs leegloopt? Kijk vooral niet naar de financieringsstructuur maar bezuinig en stop met buitenlandse studenten. Top idee. 😕
Komende week hen ik alleen nog een event met Mercedes studenten in Alkmaar. Verder stukken schrijven (ik schrijf drie hoofdstukken voor boeken die later dit jaar uitkomen én het schiet lekker op met het grote Young Professional Onderzoek. Bijna klaar!)
Wil je meer lezen van mij dat meer van een afstandje kijkt naar werkplekleren en stages in een bredere cultureel-maatschappelijke context? Dat kan hier
En ik laat je graag de week ingaan met twee dingen.
In het kader van generaties en mijn achtergrond als militair historicus: gisteren overleed niet alleen Shannon Doherty van Beverly Hills 90210 (jeugddingetje) maar ook Evan Wright, de auteur van Generation Kill;Wright zat twee maanden bij het 1st Reconnaissance Battalion van de mariniers in Irak en won hun respect door in de voorste linies mee te gaan in hun gevaarlijke werk. Eerst keken ze de kat uit de boom, maar al snel zagen ze hem als een van hen. Commandanten vertelden later hun officieren om zijn boek en artikelen te lezen voor een eerlijk beeld van de oorlog. Ik heb het boek ook gelezen. Het boek geeft een rauw en eerlijk beeld van de mariniers, hun dagelijkse gevechten en de tol die de oorlog op hun levens eist. Het laat zien hoe ze omgaan met angst, moed en chaos. Wright schetseen inkijkje in hun wereld, recht voor z'n raap en zonder opsmuk.
Liever geen geschiet en gedoe maar wat luchtigers? Kijk dan deze mooie monoloog van Thom Yorke (Die frontman van Radiohead) die een brief van een ander voorleest tijdens het event Letters Live; een heel leuk concept waarbij bekende mensen brieven van anderen voorlezen. Soms van beroemdheden, soms ingezonden brieven in de krant. Deze brief stelt: Waarom verbieden we geen pakken in plaats van burka’s. Kijk vooral ook op hun YouTube kanaal. Of niet, scheelt je een rabbithole waarin je uren kwijtraakt. 🤣
Veel stagiairs gewenst!
Ken je nog mensen die in de vakantie ergens iets leuks te lezen nodig hebben? Deel dan deze nieuwsbrief.