Hartelijk maandag!
In deze editie gaan we in op hoe het mbo de ruggengraat vormt van onze economie, met een speciale rol voor Scalda volgens premier Dick Schoof. We kijken naar de juridische risico's van stageovereenkomsten, verkennen waarom de moderne HR-gesprekscyclus niet altijd werkt, en duiken in Robert Putnam's visie op eenzaamheid op de werkvloer. Daarnaast zetten we de spotlight op nieuwe recruitment startups zoals Nutzy en Swipework en bespreken we de eerste Gen Z-ouders. Oh, en we hebben nog een handige tip over hoe je met taal beter feedback geeft!
(ONZE PARTNER)
Erkend leerbedrijf worden voor hoger onderwijs
Is jouw organisatie al een erkend stagebedrijf? Zo niet, dan wordt het tijd om daar serieus over na te denken! Stichting ELBHO helpt je om jouw bedrijf officieel te erkennen als leerbedrijf voor hoger onderwijs. Waarom zou je dat willen? Nou, door een erkenning laat je zien dat je het investeren in jong talent serieus neemt. Je trekt niet alleen gemotiveerde studenten aan, maar bouwt ook aan de toekomst van jouw organisatie.
Het proces is eenvoudiger dan je denkt! Met een audit van Stichting ELBHO kun je binnen no-time aantonen dat jouw bedrijf voldoet aan de voorwaarden om stagiairs op hoog niveau te begeleiden. Zo boost je niet alleen je imago, maar geef je ook je bedrijfsvoering een frisse impuls. Geen overbodige luxe in een krappe arbeidsmarkt.
Nieuwsgierig? Begin vandaag nog met de eerste stap naar erkenning en laat zien dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst!
Meer weten over hoe jij je kunt laten erkennen? Ga naar Stichting ELBHO en start direct!
DEZE WEEK
Premier Dick Schoof noemt het mbo opnieuw als ruggengraat van onze economie.
Afgelopen week waren ik en Krijn vanuit Censes voor een podcast opname in Middelburg bij mbo Scalda waar we lid van het cvb Kees Nieuwenhuijse interviewden. Little did we know dat diezelfde week de koning en premier Schoof bij datzelfde Scalda langs zouden komen. Vertelde Kees wel tussen neus en lippen door maar dit was wel wat meer dan Scalda in een bijrolletje. In deze video vertelt Schoof dat hij onder de indruk is van Scalda en hoe belangrijk hij het mbo vindt. Mooi!
Weten hoe Scalda bestuurder Kees Nieuwenhuijse over de aanpak van Scalda denkt en praat? Luister dan binnenkort onze podcast van Brand en Jansen.
Dick Schoof looking at things 👆
Stageovereenkomst of arbeidsovereenkomst?
Stages bieden studenten praktijkervaring, maar werkgevers moeten opletten: als een stageovereenkomst niet voldoende verschilt van een arbeidsovereenkomst, kan dit grote juridische gevolgen hebben. Twee recente rechtszaken laten zien hoe makkelijk dit mis kan gaan.
In de eerste zaak werkte een stagiair als productiemanager, terwijl dit niets met zijn studie te maken had. De rechter oordeelde dat dit feitelijk een arbeidsovereenkomst was, waardoor de werkgever flink moest bijbetalen. In een tweede zaak draaide een bbl-leerling volledig mee als werknemer, en ook dat werd gezien als een arbeidsovereenkomst, ondanks een rechtsgeldig ontslag.
Ik waarschuw werkgevers altijd om voorzichtig te zijn bij het inzetten van stagiairs. Het grijze gebied tussen stage en arbeidsovereenkomst is verraderlijk, en zelfs zonder slechte intenties kun je jezelf juridisch flink in de nesten werken.
Redacteur Peggie van Vugt gaf trouwens in de podcast Jong Juridisch uitleg over één van deze zaken. Luister hier (vanaf 7:25).
Waarom de moderne gesprekscyclus niet werkt
In het derde deel van zijn vierdelige reeks legt Leona Arsen-Csavar uit waarom de ‘moderne’ HR-gesprekscyclus medewerkers eerder passief dan actief maakt. Ondanks dat gesprekken vaker en informeler zijn, blijft de hiërarchische dynamiek hetzelfde: de leidinggevende praat, de medewerker luistert.
In plaats van groei te stimuleren, zorgt dit juist voor meer controle en afwachtendheid, stelt Arsen. Dit artikel gaat dieper in op waarom dit gebeurt en wat er mis is met onze kijk op leiderschap.
Benieuwd naar wat wél werkt? Dat lees je in deel vier van de reeks.
Robert Putnam in Time over eenzaamheid op de werkvloer
Harvard-professor Robert Putnam, bekend van een explosief essay uit 1995 en het gelijknamige boek uit 2000 getiteld "Bowling Alone", legt in dit interview uit hoe de werkvloer een sleutelrol kan spelen in het tegengaan van eenzaamheid en polarisatie. Vroeger gaf werk vanzelf mogelijkheden voor sociale cohesie, of het nu ging om gesprekken bij de koffie automaat (water cooler) of bedrijfsactiviteiten zoals bowlen. Deze informele momenten versterkten niet alleen de onderlinge band tussen collega’s, maar droegen ook bij aan betere prestaties binnen het bedrijf.
Met de opkomst van thuiswerken, vooral sinds de pandemie, zijn deze verbindingen verzwakt. Putnam stelt dat virtuele vergaderingen nooit de spontane, persoonlijke interacties kunnen vervangen die nodig zijn voor het opbouwen van vertrouwen en samenwerking. Bedrijven moeten daarom opnieuw investeren in creatieve, sociale initiatieven op de werkvloer.
De link met stages is helder, het geldt zo goed voor het begeleiden van stagiairs en leerlingen. Door hen in een omgeving te plaatsen waar persoonlijke interactie en samenwerking worden aangemoedigd, bereiden we hen beter voor op de arbeidsmarkt van morgen. Schreef ik ook een boekje over, dat trouwens iets meer uitgaat van hoe je het goed kunt organiseren in plaats van de constatering dat het negatief is.
Nieuwe recruitment start-ups
De recruitmentwereld blijft volop in beweging. Hier lees je over vijf nieuwe start-ups proberen met slimme technologie de manier waarop bedrijven jong talent werven te vernieuwen. Ik pik er graag even twee uit:
1. Nutzy – Dit visuele vacatureplatform richt zich volledig op Gen Z, met video's en content die je kunt swipen. Ik ben fan, ook van hun andere bedrijf Purple Squirrel Effect, een eerdere favoriet van mij. Ze snappen hoe je jong talent écht bereikt. En Mitch en Kevin hebben het beroerdste gevoel voor humor van heel Noord Brabant. Hou ik van.
2. Swipework – Een videojobplatform dat doet denken aan Tinder, maar voor banen. Hoewel ik vaker zulke initiatieven zie, ben ik kritisch of het meer is dan een hype. De vraag blijft: biedt het écht iets nieuws of is het vooral leuk voor de show? Slimme innovatie moet wel een verschil maken.
Vorig jaar maakte ik een overzicht van het stagelandschap, en inmiddels zijn er al een aantal van die initiatieven verdwenen. Het zal interessant zijn te zien welke van deze vijf de tand des tijds weten te doorstaan. Het gaat uiteindelijk niet om de gadget, maar om het bieden van echte oplossingen en verbindingen met jong talent.
Het overzicht 👇
De nieuwe Gen Z-ouders: wat kunnen we verwachten?
De eerste Gen Z’ers worden ouders (ja, serieus!). Volgens Jos Ahlers en Laura Bas kiest deze generatie voor zekerheid en veiligheid in de opvoeding, gevormd door onzekere tijden zoals de pandemie en klimaatcrisis. Maar verwacht geen brave ouders. Gen Z is uitgesproken, strijdlustig en zal voor een eerlijke verdeling van zorgtaken zorgen.
Opgegroeid in de digitale wereld, weten ze als geen ander hoe gevaarlijk het internet kan zijn. Ze zullen hun kinderen dan ook bewuster begeleiden op het gebied van schermtijd en sociale media, met een focus op authenticiteit en het vermijden van online valkuilen.
Deze invloedrijke generatie gaat hun stempel drukken op het ouderschap, met een pragmatische en mondige aanpak die zeker niet onopgemerkt blijft.
Mooi stukje over een nieuwe fase in de rol van Gen Z in onze samenleving.
De kracht van ‘wij’ in plaats van ‘jij’
Moet je slecht nieuws brengen? Gebruik ‘wij’ in plaats van ‘jij’ om meer draagvlak te creëren, blijkt uit onderzoek van Mohamed Hussein (Columbia Business School).
In conflicten zorgt jij ervoor dat mensen zich aangevallen voelen, terwijl ‘wij’ inclusiever en uitnodigender is. Dit bleek uit verschillende studies, zoals discussies op Reddit en werkgerelateerde feedback. Mensen zijn bijvoorbeeld 16% eerder geneigd om negatieve feedback te delen als dit met ‘wij’ wordt gebracht.
De take away hier: Gebruik ‘wij’ wanneer je feedback geeft aan leerlingen en stagiairs. Zo voelen ze zich betrokken en gesteund, wat hen motiveert om zich verder te ontwikkelen en bij te dragen aan het team.
Pdf van het artikel? Kun je hier vinden.
Boektip:
Hit Makers: How to Succeed in an Age of Distraction (Derek Thompson)
In 1992 werd Blind Melon beroemd met "No Rain," maar bleef een eendagsvlieg, terwijl Shania Twain met haar unieke mix van pop en country een hitmaker werd. In dit boek toont onderzoeksjournalist Derek Thompson aan dat artiesten eerst moeten experimenteren om door te breken en vervolgens succesvol blijven door vast te houden aan wat werkt, een principe dat ook in Epstein's boek Rangewordt besproken (een boek dat ik eerder tipte als boek van de week). Net als professionals in andere sectoren profiteren artiesten van vroege diversiteit in ervaringen, wat uiteindelijk leidt tot langdurig succes – precies zoals stagiairs en leerlingen door praktijkervaring de beste basis leggen voor hun toekomstige carrière. Schreef ik ook eerder over op mijn andere (Engelse) blog omdat ik zie (N=1, laat dat wel duidelijk zijn) dat stuenten die veel verschillende ervaringen opdoen een grotere kans hebben op een stabiele loopbaan dan mensen die dat niet doen.
Cijfer van de week
0,8%
De afgelopen 25 jaar is onze arbeidsproductiviteit slechts 21% gegroeid, gemiddeld 0,8% per jaar, terwijl dit in de 25 jaar daarvoor 1,7% was. De laatste 10 jaar is dat zelfs verder afgenomen naar 0,4%. Met de vergrijzing, de groeiende zorgsector én de noodzaak voor arbeidsmigratie, ligt er steeds meer druk op de werkende bevolking. Het opleiden van nieuwe mensen en het aanbieden van stages en praktijkplekken is daarom cruciaal om toekomstige tekorten op te vangen en de productiviteit weer te verhogen. Bron.
Dat was m!
Fijne week allemaal! Mijn week begint in de PI Nieuwersluis (zonder boete weer naar buiten gelukkig) en gaat via Amsterdam en Groningen naar Nijkerk. Ik rond een hoofdstuk af voor een boek van Rendement Uitgeverij, dat hopelijk met Managementtrends 2025 bij Haystack verschijnt. Ook staat er weer een blog voor OnderhoudNL op de planning, en met Censes publiceren we de podcast die Krijn en ik bij Scalda opnamen. Vorige week namen we trouwens een hele leuke nieuwe aflevering op over wetenschappelijk onderzoek naar praktijkleren, compleet met studentengeluiden en schuivende stoelen, want opgenomen in een klaslokaal aan de Hogeschool Utrecht!
Laat ik je achter met een leuke video van Steven Colbeert die Generatie Alpha (opvolgers ‘Z’) op de hak neemt.
Heel veel stagiairs gewenst!
Maarten