Hartelijk maandag!
Deze week een lekker diverse nieuwsbrief. Van de eerste stappen richting mbo-stages bij de Europese Unie tot het definitieve einde van de motivatiebrief—dood en begraven. En natuurlijk, in tijden van AI is persoonlijk contact belangrijker dan ooit. Ondertussen zorgt staatssecretaris Mariëlle Paul ervoor dat scholen eindelijk extra subsidie krijgen voor de reiskosten van praktijkleerlingen. Zo bouwen we verder aan een arbeidsmarkt waar een goede handdruk meer waard is dan een gelikte motivatiebrief of een werken bij site die te mooi is om waar te zijn (en dat dus ook is)
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
Gewoon de url kopiëren en direct even doen.
Van onze partner: Stichting ELBHO
Is jouw organisatie klaar om de volgende stap te zetten? Stel je eens voor: een stroom van fris talent dat jouw bedrijf kent als dat bedrijf dat ontwikkeling serieus neemt. Klinkt goed, toch? Door erkend stagebedrijf te worden, maak je dit mogelijk! Heb je die stap nog niet gezet? Dan is dit hét moment om er serieus over na te denken.
Stichting ELBHO staat klaar om je te helpen jouw bedrijf officieel te erkennen als leerbedrijf voor het hoger onderwijs. Waarom zou je dat willen? Omdat je daarmee laat zien dat je investeert in jong talent en de toekomst. Je trekt niet alleen gemotiveerde studenten aan, maar bouwt ook aan een innovatief en dynamisch team.
En het mooiste is: het proces is eenvoudiger dan je denkt! Met een audit van Stichting ELBHO kun je in een handomdraai aantonen dat jouw bedrijf klaar is om stagiairs op topniveau te begeleiden. Zo geef je niet alleen je imago een flinke boost, maar breng je ook nieuwe energie in je bedrijfsvoering. Precies wat je nodig hebt in een krappe arbeidsmarkt.
Nieuwsgierig geworden? Zet vandaag nog de eerste stap naar erkenning en laat zien dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst!
Meer weten over hoe je je kunt laten erkennen? Bezoek Stichting ELBHO en ga direct van start!
DEZE WEEK
MBO-stagiaires bij de Europese Unie?
De Europese Unie draait om samenwerking tussen alle lidstaten en hun burgers, maar stage lopen bij de EU-instituties blijkt vooralsnog alleen weggelegd voor universitaire studenten. Een gemiste kans voor mbo-studenten, zou je zeggen.
Dit gebrek aan kansen voor het mbo riep vragen op bij EP (d66) Brigitte vd Berg, die besloot de kwestie voor te leggen aan Mario Nava, de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie voor Arbeidsmarktbeleid. Het voorstel? Open ook stageplekken voor mbo-studenten binnen de EU-instituties.
En het idee krijgt steun van Nava,Wat dit concreet betekent voor de toekomst van mbo-stages binnen Europa, is nog onduidelijk, maar de eerste stappen zijn gezet. Bekijk Nava's reactie in de video. I’m on it. Je hoort het als er nieuws is.
Reiskostenvergoeding voor praktijkonderwijs
In Nederland moeten 30.000 praktijkschoolleerlingen—die in de bovenbouw (klas 4 en 5) drie tot vier dagen per week stage lopen zelf hun reiskosten naar de stageplek betalen. Omdat het praktijkonderwijs formeel onder het voortgezet onderwijs valt, hebben deze leerlingen geen automatisch recht op een OV-kaart, in tegenstelling tot mbo-studenten. Dit is een oneerlijke situatie vergeleken met mbo-studenten die wél recht hebben op een ov-kaart. Deze ongelijkheid legt een financiële druk op zo'n 1200 jongeren die vaak meerdere dagen per week op stage gaan naar locaties die niet altijd dichtbij zijn. Relatief kleine groep, maar groot onrecht, ben ik hartgrondig eens.
Staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs/VVD) heeft aangekondigd dat scholen dit jaar nog geld ontvangen om deze leerlingen te helpen met hun reiskosten. "Ik vind dat belangrijk," zei Paul tijdens een debat over het praktijkonderwijs. De subsidieregeling, die ongeveer een miljoen euro per jaar kost, wordt gefinancierd uit overgebleven middelen van de maatschappelijke diensttijd, hoewel partijen als CDA en CU hier kritisch op zijn.
Het besluit volgt op een amendement van Kamerlid Lisa Westerveld (PvdA/GL), dat brede steun kreeg in de Tweede Kamer. Scholen ontvangen automatisch subsidie en kunnen het geld direct verstrekken aan de leerlingen die het nodig hebben, zonder extra administratieve lasten. Nog dit najaar wordt het eerste geld uitgekeerd.
Stagiairs zijn weer gestart
Voor veel studenten is het stage-avontuur officieel weer van start gegaan. Leuk dat Digna Rinck van de Haagse Hogeschool hier bij stilstaat in een post over studenten bij Tempo Team. De onboarding stond in het teken van kennismaken en het afstemmen van wederzijdse verwachtingen. Vragen als "Wanneer is de stage succesvol?" en "Wat verwachten we van elkaar?" kwamen uitgebreid aan bod. Deze discussie legt een belangrijke basis voor de samenwerking en onderstreept het belang van een goede voorbereiding. Slim. Onboarding speelt een cruciale rol in het succes van een stage. Het is niet slechts een formaliteit, maar een onmisbare stap die bepaalt hoe snel en effectief studenten zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving. De stage zelf is trouwens ook een onboarding op zich: een periode waarin studenten de bedrijfscultuur en werkprocessen in de praktijk leren kennen.
Jouw cultuur staat ons niet aan.
Schoolbestuurder Ruud van Diemen steekt op LinkedIn zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken. Na een positief sollicitatiegesprek krijgt een kandidaat alsnog een belletje: nee, je hoeft toch niet te komen. Reden? “We willen geen mbo-cultuur in ons bedrijf.” Pardon? Dit bedrijf vindt blijkbaar dat mensen met een mbo-achtergrond niet in hun team passen.
Dit soort momenten laten zien hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk te maken en je imago op orde te hebben. Want laten we eerlijk zijn: wat anderen over je zeggen, dat is je reputatie. En als er iets is dat je in deze wereld niet wilt verknallen, is het je naam. Eén blunder zoals deze kan jarenlang blijven hangen. Dus ja, het is verstandig om elke interactie—of het nou met een klant, kandidaat of wie dan ook is—met respect en professionaliteit aan te pakken.
Want een goed imago draait niet alleen om een vriendelijk praatje. Het gaat om hoe je handelt, of je mensen gelijkwaardig behandelt, en of je een beetje normaal doet. En in een tijd waarin iedereen een mening heeft, is je reputatie je belangrijkste kapitaal. Zorg dat je het niet verknoeit.
Securing the bag: Gen Z en de comeback van hebzucht in de serie Industry
Mooi stuk in the Atlantic deze week. In Industry laat Gen Z zien dat ze misschien anders zijn, maar dat hebzucht tijdloos is. Vergeet het stereotype van idealistische wereldverbeteraars met hun zelfzorg en sociaal bewustzijn. De jonge bankiers in deze HBO-serie duiken net zo gretig in de financiële wereld als Gordon Gekko in Wall Street “Greed is good”, maar simpelweg “securing the bag” – geld verdienen zonder je er schuldig over te voelen. En dat doen ze met volle overtuiging.
Industry schijnt een genadeloos licht op hoe deze nieuwe generatie zich razendsnel aanpast aan de regels van het spel. Status, macht, en carrière über alles. En als het systeem niet werkt? Dan buig je het naar je hand, net als de generaties vóór hen. De zelfzorg-mantra’s zijn verdwenen zodra ze de eerste grote deal ruiken. De serie laat zien hoe Gen Z, ondanks hun reputatie van maatschappelijk engagement, zich net zo makkelijk laat meeslepen door de gouden belofte van rijkdom.
Terwijl jij misschien nog dacht dat ze zich druk maakten om het klimaat en sociaal bewust ondernemen, rennen ze gewoon met dezelfde snelheid de boardroom in als hun voorgangers. Het is geen kapitalisme, het is gewoon... “de zak vullen”. Greed is great again.
Voor mij is het helder: Jonge mensen hebben een enorme antenne voor culturele normen en waarden en pakken een cultuur razendsnel op. Goed voorbeeld doet goed volgen, en andersom. Dat ze zich zo gedragen is daarom niet te wijten aan hun egoïstische gedrag. Wij hebben ze zelf zo opgevoed.
Inclusieve functie omschrijvingen schrijf je zo.
Laten we eerlijk zijn: divers talent aantrekken begint bij je vacaturetekst. Maar hoe vaak schrijf je die zonder erbij na te denken dat je ongemerkt mensen uitsluit? Ja, precies. Dus weg met die “Marketing Ninja” of “Sales Rockstar”, en hou het simpel en duidelijk.
Gebruik herkenbare functietitels en vermijd jargon. Hou de eisen kort en krachtig – niet iedereen hoeft 100% aan je lijstje te voldoen om de perfecte kandidaat te zijn. En vergeet vooral die opsomming van “must-haves” waar niemand aan voldoet.
En oh ja, genderneutrale taal gebruiken? Doen. Dus geen “hij/zij”, maar gewoon “je”. Het klinkt niet alleen persoonlijker, maar laat ook meteen zien dat je bedrijf echt voor iedereen openstaat. Simpel gezegd: zorg dat je vacaturetekst niet alleen een opsomming van eisen is, maar een uitnodiging voor iedereen die de baan aankan.
Stages: Superslimme investering in het AI tijdperk.
We leven in een tijd waarin iedereen het heeft over AI en automatisering, maar soms vergeet je dat het echte goud bij recruitment nog steeds in persoonlijke connecties zit. Stages zijn dé kans om jong talent van dichtbij te leren kennen. Geen snelle scan door een algoritme of een gesprek waarin je hoopt dat het verhaal van jouw kandidaat klopt (en vice versa), maar een echte kennismaking op de werkvloer.
Zie het als een proefrit voor talent.
Vergeet de massale recruitment-tools. Personal touch, dat is het geheim van succesvolle recruitment. Denk effectief, niet efficient.
Motivatiebrieven zijn morsdood. Maak het persoonlijk.
Heldere taal in de ondernemer. Volgens sollicitatie-expert Aaltje Vincent is het tijd om de motivatiebrief te schrappen. We staan aan de vooravond van het einde van de motivatiebrief, stelt ze. Waarom? Mensen zijn niet meer gewend om brieven te schrijven en gebruiken vaak AI-tools zoals ChatGPT om hun sollicitaties op te stellen. En daar is niks mis mee, zegt Vincent. Sterker nog, werkgevers moeten AI omarmen en niet afwijzen.
In plaats van vast te houden aan ouderwetse brieven, stelt Vincent voor om kandidaten eerst te laten kennismaken met het bedrijf, bijvoorbeeld door open avonden of bedrijfsbezoeken te organiseren. Zo kunnen werkgevers zien of sollicitanten echt enthousiast zijn over de functie en het bedrijf. Een veel slimmere manier om gemotiveerde mensen binnen te halen. Want, zoals ze zegt: motivatie gaat verder dan een brief op papier.
Goed idee. Laten we het ‘stage’ noemen. 🤪
Nieuw boek! Managementtrends 2025
Vorige week riep ik dat een nieuw boek waaraan ik heb meegeschreven deze week uitkomt. Da’s fake news. Sorry. Het komt rond 1 oktober uit. Maar je kunt t al wel bestellen!
Mijn bijdrage gaat over Generatie Z. En met name over het feit dat de klachten die wij oudere jongeren over ze hebben krokodillentranen zijn. Hoe ze zich opstellen, denken over werk en keuzes maken komt immers volledig voort uit de manier waarop wij ze zelf opvoeden én het voorbeeld dat wij geven. Zin in een spiegel? Bestel het boek dan! En tip: Als je dat via mij doet, kan ik auteurskorting bedingen. Scheelt je toch weer 20%. Bestel je er meer tegelijk dan kan daar zelfs nog iets bovenop. 🫡
En nee, ik maak hier geen boek van de week van. Zelfpromotie is leuk, maar zo schaamteloos ben ik niet. 😎
Coachend leiderschap, met Elle Lebourg
Nieuwsgierig hoe een coachende aanpak mentorschap kan transformeren? Gaat deze podcast over met Elle Lebourg, Global Head of Talent Acquisition bij Hilti Group. Lebourg deelt hoe haar coachingachtergrond haar visie op HR verrijkt en bespreekt waarom het werven op potentieel—en niet alleen op ervaring—de sleutel is tot succes. Ze belicht het belang van nieuwsgierigheid bij kandidaten, onthult hoe Hilti de employer value proposition in de bouwsector opnieuw vormgeeft, en legt uit hoe innovatieve methoden zoals programmatic advertising en strategische samenwerkingen bijdragen aan het dichten van de skillsgap en het creëren van positieve sociale impact. Interessante materie voor iedereen die vooruit wil in een snel veranderende markt. En voor iedereen die meer wil weten over hoe je jong talent helpt.
Cijfer van de week
50%
Het percentage 23 jarigen dat zelfstandig woont in Nederland.
Bron: Twintigers van nu verlaten op latere leeftijd het ouderlijk huis, volgen langer onderwijs en hebben vaker een baan dan hun leeftijdsgenoten van tien jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2022 woonde 50 procent van de 23-jarigen zelfstandig, vergeleken met 58 procent in 2011. Twintigers hebben nu ook vaker een hoger inkomen, maar minder vaak een koopwoning. Zo had in 2022 slechts 2 procent van de 20-jarigen en 43 procent van de 29-jarigen een eigen huis, terwijl dat in 2011 nog respectievelijk 3 procent en 54 procent was. Eindtwintigers hebben tegenwoordig wel meer vermogen, terwijl middentwintigers te maken hebben met een hogere studieschuld.
Jonas Kooyman (van Havermelkelite) heeft het over Henry’s: High Earning Not Rich Yet.
Boek van de week
Sprookjesboek voor studenten
Slechts 51,5 procent van de hbo-studenten haalt binnen vijf jaar een diploma. Communicatiedocent Raimke Groothuizen pakt dit probleem aan met een verrassend middel: een sprookjesboek. Op een frisse manier maakt ze duidelijk dat studenten hulp moeten durven vragen, maar dat docenten vooral de deur open moeten zetten.
Groothuizen stelt dat veel studenten te snel in hokjes worden gestopt en dat dit de uitval alleen maar vergroot. Met haar sprookjesboek hoopt ze een gesprek op gang te brengen over prestatiedruk, buitensluiting en het welzijn van studenten. Het boek laat zien dat problemen normaal zijn en dat hulp vragen juist helpt. Docenten kunnen hiervan leren en meer oog krijgen voor de struggles van hun studenten. Geniaal idee! Ik ben fan.
DAT WAS M
Ik zag ook de uitleg van Eppo Bruins, onze ministers van Onderwijs. Zoek het maar even op, ergens op Linkedin. Deel ‘m niet, want ik krijg er jeuk van. Ik heb echt bij dit kabinet het idee: eerst zien, dan geloven. En alle mooie woorden ten spijt kiest het kabinet echt voor het versoberen van de basis van onze economie. Leuk voor de bühne, roepen dat het beroepsonderwijs echt HEUL belangrijk is maar ik krijg er een beetje een nare bijsmaak van. Zal wel aan mij liggen.
Wel is de MBO raad slim om initiatief te nemen bij het pakken van de voortrekkersrol in het afstemmen van onderwijs en arbeidsmarkt. Goed als daar regie op is van een partij die de weg weet in bestuurlijk Nederland. Ik weet dat mensen van de mbo-raad dit lezen: laat maar weten als ik kan ondersteunen.
Even nog iets leuks in de New York Times: De extensie .AI op de interwebs is niet voor AI bedacht maar voor een klein eilandenclubje dat nu een heel grote zak geld haar kant op ziet vliegen. Toch leuk.
Hele fijn week gewenst.
Tot de volgende!
En niet vergeten: Werf slim: Werf Studenten.