Hartelijk maandag!
Heb jij nét geleerd hoe je onboarding-TikTok werkt, blijken jongeren gewoon drie uur lange films te kijken. Want nee, Gen Z heeft geen korte aandacht, maar gewoon weinig geduld voor generieke rommel. Ondertussen sterven buitenlandse artsen (en stagiairs!) bijna letterlijk aan Nederlandse regels: praktijk verliest van protocollen. Misschien tijd voor een revolutie van de werkbank? Want wereldwijd willen stagiairs vooral echte aandacht en duidelijke taken. En al die certificaten en badges? EQOS schept eindelijk duidelijkheid over wat iemand écht kan. Deloitte voegt daar nog wat nieuwe termen aan toe (stagility?), best handig in deze chaos. Over chaos gesproken: AI-sabotage ligt op de loer, maar gelukkig bestaat er één simpele firewall: stages en koffie. Nog beter: combineer beide tijdens mijn praktische stagetraining mét koekjes. Zo simpel kan het zijn.
Maarten.
Deel deze nieuwsbrief met die collega die bij “retentie” denkt aan iets uit een tandartsfolder
Onze vrienden: NUTZY
Welkom in 2025.
De stagiair van nu? Die appt sneller dan jij "iets met impact" kunt zeggen. Woont in een studentenkamer kleiner dan een verhuisdoos, betaalt huur alsof het een skybox in de Johan Cruijff ArenA is en begrijpt écht niet waarom jij nog Teams-vergaderingen plant voor een "korte vraag".
En jij? Jij zet nog steeds vacatures online alsof je kandidaten zoekt voor een survivaltocht door de Veluwe zonder kaart. "Geen 9-tot-5-mentaliteit", "hands-on" en "proactief"? Serieus? Dat klinkt even aantrekkelijk als een koude bitterbal.
Je afdeling voelt als zo'n flexkantoor waar je nooit dezelfde stoel hebt en niemand weet wie de sleutel van de vergaderkamer heeft. De begeleiding? Die collega die altijd net "in een call zit" als de stagiair vraagt hoe de fietsenstalling opengaat, maar je wel vol overtuiging "zelfsturend leren" laat ontdekken.
En dan die vacatures nog even. Je noemt het een "platte organisatie", maar bedoelt eigenlijk: iedereen mailt elkaar suf, de helft van de collega’s werkt zich een burn-out en de enige reden dat mensen nog naar kantoor komen, is om te klagen over de koffieautomaat.
Stagiairs willen geen TED-talk over missie en visie. Ze willen weten:
Wat ga ik hier écht doen?
Word ik beloond met salaris of krijg ik een goodiebag vol stickers?
En is mijn begeleider een écht persoon, of alleen maar een automatisch gegenereerde e-mail met "ik ben afwezig, mail mijn collega’s maar"?
Spoiler alert: niemand droomt van een stage bij een bedrijf dat zichzelf omschrijft als "future-proof changemaker", maar ondertussen geen idee heeft hoe je iemand fatsoenlijk onboardt.
Daarom is er Nutzy.
Geen vacatures vol clichés. Geen bullshit-bingo met "uitdagend", "dynamisch" en "spin in het web". Gewoon duidelijk:
👉Dit ga je doen
👉Dit krijg je ervoor
👉En dit is Sanne.
Ze gebruikt Trello alsof haar leven ervan afhangt, legt met liefde voor de 23ste keer uit hoe Slack werkt en deelt elke vrijdag bitterballen alsof ze crypto-miljonair is.
Wil je dit soort stagiairs écht leren kennen en horen wat ze nodig hebben? Kom dan naar ons Nutzy mini-event in Haarlem (op Inholland) in oktober. Niet praten óver Gen Z, maar mét Gen Z. Ben jij erbij? Meld je aan en ontdek wat ze écht denken; zonder vertaling door Google Translate.
Aanmelden kan ook via deze QR trouwens.
Nutzy. Voor stagiairs die geen manager zoeken met een matig mission statement, maar een collega met een bureaula vol superieure snacks. 🥖🖇️
DEZE WEEK
Gen Z kijkt gewoon films van 3 uur
(en jij maar TikToks maken)
Leuk hè, al die workshops "TikTokken voor HR"? En dan blijkt ineens dat Taylor Swift optreedt alsof ze een Wagner-opera uitvoert en jongeren vrijwillig 3,5 uur blijven zitten. Dan heb jij nét geleerd hoe je jouw onboardingvideo inkort tot 8 seconden.
Want kort, korter, korst is toch wat jongeren willen? Helemaal fout, zegt cultuurkenner Ted Gioia in een heerlijk vernietigend stuk op The Honest Broker. Alle zelfbenoemde experts zaten er naast: lange video's, lange films en ellenlange podcasts winnen het nu gewoon weer van de hap-slik-weg-filmpjes.
Waarom? Omdat mensen helemaal klaar zijn met digitale snackbars die niks anders serveren dan leegte met een dopaminesausje. Jongeren ook. Die kijken heus naar 3 uur Oppenheimer, luisteren naar Joe Rogans podcasts van 3 dagen lang en lezen fantasyboeken van 600 pagina's alsof het TikTok-commentaren zijn.
Dus stagecoördinatoren: Studenten zijn geen goudvissen. Ze hebben geen korte aandachtsspanne; ze hebben gewoon een extreem lage bullshit-tolerantie.
Lees Gioia’s artikel hier en vraag je af waarom we Gen Z ooit als fladderende kolibries zagen:
Misschien krijg je jouw stagiair eindelijk geïnteresseerd zodra je ophoudt hem te behandelen als een TikTok-verslaafde peuter.
Sterven in vlekkeloos Nederlands
Nou mensen, daar hebben we het weer hoor. Nederland op z’n smalst: schitterend stuk in de Volkskrant opinie op 26 juni vn iemand die het weet uit eigen ervaring. We jammeren over personeelstekorten en tegelijkertijd laten we buitenlandse artsen verstoffen achter de kassa of bij de komkommers. Want ja, stel je voor dat die cardioloog uit Oekraïne een grammaticafout maakt terwijl hij je leven redt. Liever sterven in vlekkeloos Nederlands, toch?
Precies dezelfde idiote logica geldt trouwens voor stagiairs: jarenlang nutteloze theoretische lesjes volgen, en zodra ze écht iets kunnen bijdragen meteen terugfluiten omdat het protocol niet uit het hoofd geleerd is. Bureaucratie boven gezond verstand. Nederland ten voeten uit.
Als we zo doorgaan, beste beleidsmakers, kan Albert Heijn binnenkort het lokale ziekenhuis overnemen. Scheelt weer met die bonuskaart: twee nieuwe heupen halen, één betalen. En de hamsters zetten we dan wel in als cliniclowns, die zijn toch al gewend aan het verkopen van onzin.
Dit hele treurspel bewijst maar weer: stages en praktijkleren zijn hét antwoord op alle ellende op de arbeidsmarkt, niet al die regels die vooral zittende belangen van mensen met een vast contract en een pensioenregeling. Een geheim wapen, niet alleen voor jouw bedrijf met duizend vacatures waarop niemand reageert, maar voor het héle land. Of blijf vooral lekker protocollen knuffelen en formuliertjes aaien. Wie weet verdwijnt het probleem vanzelf als jij er met je magische pen een vinkje bij zet. Simsalabim!
Wat willen Chinese stagiairs? (Spoiler: hetzelfde als wij)
We weten al langer dat "gezellige borrels" en "vrijheid-blijheid" niet genoeg zijn om stagiairs écht gelukkig te maken. Maar wist je dat ze in China precies hetzelfde willen als hier in Nederland? Ja echt, Chinese stagiairs blijken gewoon mensen te zijn. Net als jij en ik dus.
Dat blijkt uit een onderzoek van Wai Ming To en Jane W.Y. Lung van het Macao Polytechnic Institute, gepubliceerd in het keurige vakblad Education + Training. Ik stuitte er via via op, zo ontdek je nog eens wat in de hoekjes van het internet.
Wat blijkt? Stagiairs in Macao (een stukje China waar de casino’s net iets groter zijn dan die in Amsterdam) vinden vooral goede begeleiding essentieel voor hun tevredenheid. Duidelijke taken, constructieve feedback en iemand die écht betrokken is bij hun ontwikkeling; dát maakt het verschil. Ook niet onbelangrijk: stagiairs die sociale verbondenheid ervaren, nemen meer initiatief. Klinkt bekend, toch?
Wil je zelf even neuzen in het onderzoek? Klik hier.
Global Human Capital Trends 2025
Oké, ik las dus het nieuwste rapport van Deloitte, "Global Human Capital Trends 2025". Hoef jij het niet meer te doen. En is dat een waste of time dan? Mwah. Een beetje. Toegegeven, er staan weer termen in die ik nog nooit eerder hoorde zoals 'stagility', dat blijkbaar een brug wil slaan tussen stabiliteit voor medewerkers en wendbaarheid voor organisaties (stability en agility, hoe kom je erop, krijgt een consultant een leuk bonusje voor denk ik). Op zich een handig idee.
Wat me ook opviel: AI krijgt veel aandacht, met tips hoe managers en medewerkers deze technologie eindelijk écht goed kunnen benutten. Fair enough: met wat hulp van AI zou die berg zinloze taken inderdaad kleiner kunnen worden. Minder vergaderen, minder Excel, klink top.
Maar laten we eerlijk zijn, écht wereldschokkend is het allemaal niet. Vooral veel oude wijn in nieuwe zakken en met modernere plaatjes plus termen die waarschijnlijk snel weer vergeten zijn. Toch biedt dit rapport genoeg praktische handvatten om iets beter door deze chaotische arbeidsmarkt te navigeren. Best nuttig dus.
Gen Z-gefluister in Haarlem (met worstenbroodjes!)
Denk jij dat je Generatie Z begrijpt omdat je ooit één keer een TikTok hebt bekeken en “flexibel werken” hebt gegoogeld? Mooi niet. Stage-expert en trotse Haarlemmer Maarten Brand haalt Nutzy naar Haarlem voor een lunchsessie die wél duidelijk maakt hoe je studenten en starters aantrekt én binnenhoudt.
Geen stoffige slides of saaie statistieken, maar echte gesprekken mét jongeren aan tafel. Dus eindelijk antwoord op vragen als: waar heeft Gen Z écht behoefte aan? Wat willen ze van jou als werkgever zien? En vooral: hoe bereik je ze nou écht?
Een eerdere deelnemer vatte het mooi samen:
"Hier werd eindelijk duidelijk wat Gen Z drijft. Ik kon direct vragen stellen en daarna concreet aan de slag. Geen geneuzel, maar praktische oplossingen."
Waar wacht je nog op? Schrijf je nú in, want vol is vol. En oh ja, er zijn worstenbroodjes.
📅 Donderdag 9 oktober 2025
🕛 12:00 tot 14:00 uur
📍 Startup Campus Haarlem (tegenover Inholland)
🥐 Inclusief lunch (worstenbroodjes dus!)
👥 Maximaal 10 bedrijven
Kansenongelijkheid in Nederland is GROOT
Ok, ik weet het soms heb je gewoon zo’n week dat je een paar dingen leest waar je een beetje geagiteerd van raakt. Ook dit stuk weer. Weet je nog, toen we nog écht geloofden dat je in Nederland alles zelf kon maken? Gewoon vroeg opstaan, huiswerk doen en netjes je LinkedIn-profiel bijhouden, dan kwam je vanzelf in een Tesla terecht. Haal die oude slogans maar van zolder, want het promotieonderzoek van VU-econoom Sander de Vries bewijst nu definitief: die Hollandse droom is morsdood.
Kinderen van rijke ouders blijken,shockerend, later óók rijk te worden. Daar had De Vries heus geen peperduur CBS-onderzoek voor nodig. Eén middagje langs het hockeyveld met een turflijstje ‘Range Rover op naam van rechtenstudent’ en een tussenstop voor een turflijstje van dezelfde auto bij het voetbalveld in pak-em-beet Venlo maar dan voor ‘Range op naam van automonteur’ was genoeg geweest. Nederland blijkt zelfs slechter te scoren dan Duitsland, Scandinavië én Australië; Australië nota bene, waar je al blij mag zijn als je überhaupt levend de volwassenheid bereikt zonder spinnenbeet of slangenaanval.
En wat stelt De Vries voor als oplossing? Vast een leuke vent maar hier ga ik toch wel een beetje van jeuken: ‘Experimenten’ zoals voorschoolse educatie. Experimenten?! Alsof arme kinderen ineens labratjes zijn geworden omdat we al decennia niet durven toegeven dat ons systeem net zo rot is als een Amsterdamse funderingspaal in de walkant van de Kloveniersburgwal.
Maar stel je nou eens voor dat we straks echt genoeg krijgen van het oude geld, dat we het helemaal gehad hebben met consultants, advocaten en bankiers en de Zuidas in de as leggen. Wie maakt er dan straks de dienst uit? Juist: de loodgieter, de verpleegkundige en de elektrotechnicus.
Zie je het al voor je? Hoe de nieuwe elite straks hun eigen kansenongelijkheid creëert? Hoe kinderen van advocaten en consultants wanhopig solliciteren naar de prestigieuze mbo-opleiding Elektrotechniek, maar telkens afgewezen worden vanwege hun ‘ongunstige sociale achtergrond’? Hoe kinderen uit Aerdenhout naar bijlessen solderen en pleisters plakken worden gestuurd omdat ze anders nooit écht een kans maken in de nieuwe maatschappij?
‘Sorry mevrouw, maar uw zoon komt uit een gezin waarin niemand ooit met zijn handen heeft gewerkt. Misschien moet hij maar gewoon iets gaan studeren? Rechten of zo?’
Een stille revolutie waarin je er als hockeyouder ineens alles aan moet doen om je kind toch nog ergens achter een werkbank te krijgen
Heb jij enig idee wat een potentiële medewerker nu écht kan als die trots zwaait met z’n verzameling badges, certificaten en online micro-credentials? Nee, ik ook niet. Vroeger gaf een diploma nog een beetje houvast, maar tegenwoordig kom je als werkgever of stagebegeleider terecht in een jungle van hippe cursussen en online certificaatjes. Leuk hoor, dat "ChatGPT Mastery"-papiertje, maar wat zegt dat nou precies?
Daar probeert het initiatief EQOS; Education Quality Outcomes Standards iets aan te doen. EQOS kijkt verder dan de mooie creatieve titel en onderzoekt wat zo’n certificaat nu écht oplevert: betere banen, nuttige vaardigheden, tevreden werkgevers dat soort dingen Geen overbodige luxe, want er zijn inmiddels duizenden van die korte trainingen, badges en certificaatjes in omloop.
Nu zal de oplettende lezer denken: EQOS, EQOS, klinkt verdacht veel als EQF. Klopt helemaal. Want EQF, het Europees Kwalificatieraamwerk, probeert ook duidelijkheid te scheppen, maar dan vooral door niveaus met elkaar te vergelijken. Handig om te weten of je cursist of stagiair op mbo-, hbo- of universitair niveau kan meekomen, maar het vertelt je nog niet welke praktische skills iemand nu écht heeft geleerd.
En precies daar zit de crux: Hoe koppel je die abstracte niveaus en keurmerken aan wat een stagiair of collega morgen concreet kan toepassen op de werkvloer? Die herken je niet aan hun diploma of badge, maar aan wat ze daadwerkelijk kunnen, of gaan leren.
Nefarious
Steve Levy, een Amerikaanse recruitmentexpert met nét iets te veel tijd en verbeelding (en dat is iets positiefs!), schetst een lijstje horrorscenario’s over hoe AI je recruitmentproces kan saboteren. Een dystopisch circus dus, waarin robots je cv-database volgooien met fake profielen en sollicitatiegesprekken kapen met deepfake-kandidaten.
En jij maar denken dat je grootste recruitmentprobleem een vacaturetekst met clichés als “spin in het web” of “geen 9-tot-5-mentaliteit” was. Toegegeven; dat is een probleem. Maar de echte ramp speelt zich inmiddels diep in je software af: algoritmes die denken dat een VP Marketing prima geschikt is als ervaren hondenkapper.
“Moeten we ons echt zorgen maken om Noord-Koreaanse hackers die zich voordoen als sollicitanten en ondertussen je bedrijfsgegevens jatten in naam van Kim Jung Un?”, vraag je je nu misschien af. Volgens Steve wel. Maar voordat we massaal onze wachtwoorden veranderen, kunnen we misschien beter eerst eens kritisch kijken naar wie (of wat!) we überhaupt ons bedrijf binnenlaten.
Misschien is het grootste gevaar niet eens die ‘nefarious’ AI, maar gewoon onze eigen talentacquisitiesystemen die zo beroerd werken dat we het verschil tussen sabotage en business as usual niet eens zouden merken.
Weet je wat trouwens écht goed werkt tegen dit soort sinistere recruitment-hacks? Kennismaken. Langdurig kennismaken zelfs, terwijl je samenwerkt en elkaar in de ogen kijkt. Daar is namelijk nog geen AI tegen bestand.
Kortom: stages dus. Gewoon ouderwets echte mensen leren kennen in de praktijk, zodat je zeker weet dat er geen Noord-Koreaanse deepfake achter die sympathieke student zit. Misschien tijd om wat minder te investeren in de nieuwste software-updates en wat meer in de oude vertrouwde koffieautomaat?
Noem het gerust de menselijke firewall van recruitment.
Of wacht even; straks hacken ze natuurlijk óók nog de koffieautomaat!
Dát is pas écht nefarious:
Zin in een écht leuke training stagiairs begeleiden?
Hij is er weer!
Je kent ze wel: die trainingen waar je langzaam wegdoezelt bij de zoveelste PowerPoint. Niet bij mij. Na de zomer geef ik weer trainingen praktijkbegeleiding volgens mijn beproefde Emergent Internship Framework (EIF®)-methode. Slimme inzichten en handige tools waarmee je stagiairs écht verder helpt.
Wat leer je?
Hoe denken stagiairs en wat hebben ze écht van je nodig?
Hoe zorg je ervoor dat stagiairs zich gezien voelen (en jouw collega's jaloers worden)?
Hoe maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor jong talent?
Kortom: een sessie vol energie en concrete acties. Gegarandeerd zonder saaie rollenspellen, maar mét koffie en echte koekjes.
Interesse?
Ik kom graag bij jou langs, vanaf 3 deelnemers tot maximaal 12 per groep.
Non-profit? Neem even contact op, we regelen wat moois.
👉 Meer info of direct boeken? Klik hier!
Dat was ‘m!
Afgelopen week vooral in de edit, en in de upgrade van mijn vertrouwde stagemodel EIF. Daar ga ik zoals ik al schreef weer trainingen mee geven. Ook had ik een meeting over een certificeringssysteem voor stages die focust op de ervaring. Noem ik Certin: Certified Internships. Ik zoek nog test bedrijven voor het testmodel dat ik ga lanceren. Deze week de laatste clubmeeting met Censes in Driebergen. En een bezoek aan de gevangenis in Zaanstad (ik mag weg zonder betalen na afloop).
Wist je trouwens dat ik een boekje meeschreef: Stemmen met je portemonee. Over dat je de wereld kunt verbeteren door wat je koopt, maar ook door waar je kiest om te werken. Kort citaat van mij: “Maatschappelijke impact is geen KPI. Het is geen sticker op je raam of een quote (in goedkope neon) op de muur bij de receptie. Goed doen moet je niet opschalen, je moet het menen.”
Stemmen met je portemonnee kun je hier vinden.
De royalty’s van dit boek gaan naar Free Press Unlimited. Geen overbodige luxe in de huidige geopolitieke en nationale politieke constellatie. Douwe Bob streamen mag trouwens ook.
Ok, resumé:
📌 Wat je deze week meeneemt:
🎬 Gen Z kijkt lang. Jongeren hebben geen korte aandacht, maar een lage bullshit-tolerantie. Stop met TikToks en maak eens iets écht goeds.
💀 Sterven aan regels. Buitenlandse artsen en stagiairs lopen vast in bureaucratie. Praktijk vóór protocollen, graag.
🇨🇳 Chinese stagiairs zijn net mensen. Wereldwijd willen stagiairs hetzelfde: duidelijke taken en echte aandacht.
📗 Stagility volgens Deloitte. Oude wijn, nieuwe termen. Toch nuttig voor chaotische tijden.
🥐 Gen Z-lunch in Haarlem. Geen slides, wel echte jongeren én worstenbroodjes. Snel inschrijven dus.
⚖️ Mbo’ers worden elite. Kansenongelijkheid groeit. Revolutie van de werkbank?
🎓 Certificatenchaos opgelost. EQOS maakt duidelijk wat stagiairs écht kunnen.
🤖 AI-sabotage? Neem koffie. Stages zijn je beste firewall tegen recruitment-hacks.
🎯 Leuke stagetraining zonder gedoe. EIF®-methode: concreet, energiek en koekjes inbegrepen.
Tot volgende week!
Maarten
Plus onthouden: Werf slim: werf studenten!
Plus plus:
👉 Deel deze nieuwsbrief met die collega die alleen stagiairs met ervaring wil; je weet wel, die ook alleen avocado’s koopt als ze rijp zijn tussen 15:34 en 15:37 uur.
Volg, deel en blijf op de hoogte
👉 LinkedIn
👉 Website
👉Engelstalig blog
Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door NUTZY. Organisaties zoals Albron, Albert Heijn en Croonwolterdros gebruiken hun platform om jong talent op een nieuwe manier aan te trekken.