Zonde van je tijd | Bureau Brand
Het is irritant om op het perron te staan voor jouw trein en ‘m niet te zien verschijnen op het afgesproken tijdstip.
Ik weet nog goed dat ik vroeger vaak op de tram moest wachten of een bus terwijl ik geen blasse ahnung had wanneer die verdomde bus eens zou komen opdagen.
Precies daarom is de NS, net als veel andere OV bedrijven trouwens, met wat slimme technieken op de borden aan gaan geven hoe lang je ongeveer moet wachten.
Superslim!
De kern van een oplossing zit ‘m niet altijd in het sneller laten rijden van de trein, of het wegnemen van plaspauzes bij buschauffeurs (wat een paar jaar terug echt een serieus plan was)
Een oplossing kan ook zitten in de psychologie rondom het wachten.
Natuurlijk is wachten irritant.
Wel kun je een paar dingen doen om het wachten minder irritant te maken.
Bijvoorbeeld door aan te geven hoe lang het duurt voordat de trein komt, zoals de NS heeft gedaan.
In een onderzoek uit 1985 constateerde Edgar Elias Osuna dat wachten minder erg is wanneer je niet het gevoel hebt dat je je tijd aan het verspillen bent omdat je geen idee hebt wanneer dat irritante wachten voorbij is en verder niets anders kunt doen dan een beetje doelloos rondhangen.
Precies hierom zie je vaak spiegels in een lift (even je haar goed doen), is de bagagelijn op het vliegveld nooit naast de gate (je moet lopen, dus je hebt minder tijd om rond te hangen, dus minder tijd om te klagen), is er entertainment in de rij bij attracties in een pretpark en is Uber ook zo’n eclatant succes omdat je continue precies ziet wanneer jouw rit aankomt zodat je niet onnodig lang buiten hoeft te staan wachten.
Het draait allemaal om het voorkomen van het ‘Zonde van mijn tijd’ gevoel.
Je kunt dat gevoel wegnemen door de stress rondom het wachten (wanneer komt er iets, ik heb wel wat beters te doen) te verminderen.
Ook bij het werven van stagiairs.
Neem bijvoorbeeld de sollicitieprocesen.
Een veelgehoorde klacht van studenten is dat bedrijven lang met reacties wachten als je solliciteert. Soms een week, soms twee weken. Soms langer. Bloedirritant.
Dan kun je als bedrijf jezelf onderscheiden door sneller te reageren, dus als een dolle binnen 24 uur iedereen persoonlijk een inhoudelijke reactie geven.
Je kunt het ook psychologisch aanpakken.
Bijvoorbeeld door de student een (automatisch) bericht sturen met een bedankje voor de sollicitatie waarin je aangeeft dat de student binnen 14 dagen een reactie krijgt.
Dit geeft de student direct een helder tijdspad.
Je kunt vervolgens direct een paar automatische follow-up mails inplannen waarin je de student laat zien dat je haar niet bent vergeten en zo snel mogelijk contact opneemt (na 14 dagen).
Het enige dat je dan moet doen is ook daadwerkelijk na die tijd contact opnemen.
Als je studenten vervolgens op gesprek krijgt kun je ook wat slimme dingen doen.
Neem ze bijvoorbeeld na ontvangst mee naar een aparte wachtruimte (als je de ruimte hebt).
Mijn autodealer doet dit bijvoorbeeld slim, door mij eerst aan een balie te ontvangen en vervolgens in een ‘huiskamer’ te parkeren met een koffiemachine, de krant van vandaag en gratis Wifi.
Ik kan daar prima blijven zitten dus als het vijf minuten langer duurt is het niet zo’n probleem.
Ik heb niet het gevoel dat ik mijn tijd aan het verdoen ben.
Als je stagiairs een topervaring wil geven, let er dan op dat je de processen en systemen inhoudelijk goed op orde hebt.
Zorg er dan ook voor dat je jezelf niet verliest in de technische verbeteringen van die processen (een dag eerder reageren, niet lang wachten bij binnenkomst et cetera)
Kijk hoe je de stress en irritatie bij studenten wegneemt met psychologische verbeteringen.
Dit doe je door duidelijkheid te geven over de wachttijd (het is minder erg om 14 dagen te wachten op een reactie die zeker komt dan 5 dagen op een reactie waarvan je niet weet wanneer die komt).
Dit doe je ook door de student tijdens het wachten iets te doen te geven zodat deze niet het gevoel heeft dat zij tijd aan het verspillen is.
Je zult zien dat dit soort ingrepen ook goed werken, tegen een fractie van de kosten.
Ook kijken waar je in jouw bedrijf stress rondom wachttijden kunt wegnemen? Boek een ont-wikkelaar. Wil je dit doen met onderwijs en bedrijfsleven samen? Dan helpt onze stagesprint.
Nooit zonde van je tijd.
Originally published at https://www.bureau-brand.nl on June 10, 2021.