WERF SLIM #158
Met deze week: Afknappers, Aannames en Aanknopingspunten (plus onderwaterfoto's)🦈📷
Hartelijk maandag!
Deze week weer een paar mooie stukken, onder andere over afknappers van Generatie Z, een banenmarkt voor verpleegkundigen die elektriciëns werft (😯) en een aantal interessante stukken over de vraag waar je op moet focussen als je talent wil binnenhalen.
Onze partner: Stichting ELBHO
De nieuwsbrief is mede mogelijkgemaakt door onze vrienden van Stichting ELBHO. Laat jouw bedrijf erkennen als leerbedrijf voor hoger onderwijs en onderscheid jezelf als ijzersterk stagebedrijf in een krappe arbeidsmarkt. Begin jouw aanvraag hier.
Poll vorige week
De poll van afgelopen week ging over de vraag of het bedrijf waar je werkt een beleid heeft voor het werven en begeleiden van stagiairs. De score is grofweg 1/3 -1/3 -1/3 op basis van enkele enkele tientallen respondenten. Zo’n mooie even score had ik niet verwacht. Maar goed; slechts 1/3 van de bedrijven pakt dus de kans om via stages jong talent te werven nét wat professioneler aan dan de rest.
Mijn tip voor de bedrijven die hier nog een stap kunnen maken: Zet die stap. Met onze steun, of zonder maakt niets uit, maar ga het doen! Je mist een kans om schaars talent te binden én te behouden.
Hele fijne week gewenst!
Maarten
Is dit voor jou een interessante nieuwsbrief? Top! Dan istie dat misschien ook voor anderen. Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk. Kan makkelijk, gewoon met deze gele button.
VANGST VAN DE WEEK
Dit is de grootste afknapper voor Generatie Z
De vrienden van Careerwise (leuk bedrijf, leuke mensen!) hebben vaak interessante stukken. Een van de stukken van deze week gaat over de grootste afknapper als het gaat om een bedrijf. Dat is? Ontwikkeling beloven, maar vervolgens niet bieden.
Het is een van de grote drie afknappers; niet voldoen aan verwachtingen. En dan heb ik het niet over de opgeblazen verwachtingen van verwende curlingprinsjes en prinsesjes die rechtstreeks uit de studiebanken denken dat ze met applaus onthaald worden omdat pappie en mammie dat ook altijd deden. Dat cliché bestaat niet (uitzonderingen daargelaten 😬) . Nee, het gaat hier om studenten die serieus nadenken over hun loopbaankeuzes en een bedrijf kiezen met een prachtig aanbod. Ook hieruit blijkt dat je als bedrijf enerzijds een topnotch werving voor elkaar moet hebben maar die werving niet los moet zien van de rest van de ervaring van de student op bijvoorbeeld de Stagecyclus. Zorg er dus voor dat je doet wat je beloofde. Klinkt makkelijk, lijkt in de praktijk soms lastiger.
Kans voor bedrijven die dit serieus nemen.
Emphasize Beliefs And Values To Stay Ahead In The Competition For Talent
Rebecca Henderson is een van de bazen van Randstad. Zij schreef een interessant stuk in Forbes naar aanleiding van hun Werkmonitor (altijd interessant om te lezen).
(doet ze trouwens vaker, klik vooral even door haar profiel heen).
In dit stuk gaat zij in op de vraag waar je op moet focussen als je mensen voor jouw bedrijf wil winnen op een knettercompetitieve arbeidsmarkt. Kort antwoord: Focus op waarden en overtuigingen, ook nu er in een aantal sectoren (zoals Tech) behoorlijke ontslagen vallen. Interessant onderdeel van het onderzoek: Een grote groep geeft aan liever werkloos te zijn dan ongelukkig. Vooral de jonge mensen (18-24) geeft dit aan. Precies de doelgroep waarin je een stagiair zoekt waarschijnlijk. Is dat verwend, is dat naïef? Kan allemaal, maar het is iets waar je rekening me moet houden als je jonge mensen voor jouw bedrijf wilt interesseren.
Here’s Why Managers Should Actually Feel Grateful For Low Scores On Employee Surveys.
En ik zet niet altijd twee artikelen van een bron in een editie van Werf Slim, maar deze komt toevallig samen met een gesprek dat ik vorige week had.
Centrale stelling is dat een slechte score op een medewerker tevredenheid onderzoek juist goed is. In essentie komt het erop neer dat de auteurs stellen dat een boze medewerker beter te helpen is dan een apathische.
Een klacht is een kans dus. Beetje cliché. Wel waar.
Ik koppel dit direct aan een gesprek dat ik had met een paar techniekbedrijven en een onderwijsinstelling afgelopen week. Het imago van die bedrijven is niet om over naar huis te schrijven en dat weten de betrokkenen zelf ook. Daar willen ze iets aan doen en het bewijs dat studenten echt geen goed gevoel hebben bij de clubs triggerde veel strijdlust. Ook hier is een niet zo’n best imago dus een prachtkans om vanuit die betrokkenheid en het bewustzijn dat het anders moet én kan oplossingen te bedenken. Bovendien was de eerlijkheid van de studenten ook een signaal dat ze bereid waren om open te zijn en ook aangaven dat ze het liever anders zien.
Precies dat is het uitgangspunt van onze stagesprint.
DE POLL VAN DE WEEK
Even doorgaan op dat imago. Heel veel bedrijven hebben geen idee hoe studenten over hun bedrijf denken. Of hun bedrijf überhaupt wel op de radar staat als potentieel stagebedrijf. Hoe zit dat in jouw bedrijf of organisatie?
What we look for in a resume
Soms kom je zo’n stuk tegen dat op het eerste gezicht niet zo uitnodigend lijkt om te lezen (bak tekst) maar stiekem best heel goed blijkt. Deze jongen werkt bij een startup die een bak sollicitaties krijgt per maand (op zich al jaloersmakend voor veel bedrijven) en hij zet vervolgens uitgebreid uiteen waar hij precies op let.
Het is niet zozeer het proces van het selecteren, dat is op zich interessant genoeg. Het gaat mij er vooral om dat je deze post ook kunt zien als een vorm van recruitmentmarketing en Employer Branding. Uitleggen hoe je selecteert is eigenlijk een soort handleiding geven én laten zien hoe serieus je het proces neemt.
Na het lezen begreep ik dat ik niet geschikt ben als kandidaat, maar snapte ik goed dat je hier wel zou willen werken.
Deze zelfstandigen zien hun kans schoon in de krappe arbeidsmarkt
Er zijn steeds meer zelfstandigen, ook in onderwijs en zorg. Dat heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt. Toch snel ik deze mensen (als zelfstandige) prima. En hoewel het inderdaad belangrijk is dat we schijnzelfstandigheid tegengaan ben ik wel huiverig voor een situatie waarin we de werkgever-werknemersrelatie van de afgelopen 150 jaar gaan projecteren op de toekomst als de norm. Met een snel ontwikkelende arbeidsmarkt, exponentieel groeiende technologie, een veranderend sociaal contract tussen werkgevers en werknemers en een behoefte van mensen om zich een leven lang te ontwikkelen op allerlei gebieden denk ik dat het thema zelfstandigheid niet het probleem is. Het is vooral de manier waarop wij onze samenleving inrichten. Zelfstandigheid ontmoedigen is dus niet een oplossing. Zelfstandigheid beter faciliteren is wellicht een betere manier.
That didn’t age well…
Over die arbeidsmarkt en hoe onze relatie is met werk gaat deze persoonlijk blogpost van een Amerikaanse consultant Douglas Bonaparte. Het is heel subjectief allemaal maar wat hij schrijft is denk wel van toepassing op een breder publiek. Hij schrijft een vrij persoonlijk relaas over zijn besef dat hij als zelfstandige jarenlang in de ‘Hustle’ val trapte; het idee dat je altijd maar DOOR DOOR DOOR moet. En dat hij jaren later moest toegeven dat het hele idee daarachter niet klopt. Hij zag ‘uitstaan’ niet als optie. Todat hij het wel zag. Als we jong talent opleiden richting een arbeidsmarkt waar veel van henzelf gevraagd zal gaan worden op het gebied van flexibiliteit en het bouwen van je eigen ‘merk’ dan is het ook retebelangrijk dat we hen voorbereiden op die positie. Dat doen we niet door ze voor te spiegelen dat vakantie voor losers is. Dat is de kortste weg naar een burn-out pandemie. Hustle culture is er, ik herken het bij mijzelf, maar ook bij veel jonge mensen. Laten we ze helpen voor dat ze er jaren later zelf achter komen zoals deze gozer.
Elektriciën wordt verpleegkundige, dat geeft het Spaarne Gasthuis hoop. ’De nood is hoog’
Ai ai ai. Deze kop in de locatie krant triggerde mij. Afgelopen week sprak ik met een coördinator van de opleidingen bij het betreffende ziekenhuis en als ik dit lees dan gun ik de organisatie alle talent. Het is echt een interessante club met goede ideeen die het opleiden van (jong) talent serieus neemt. Maar installateurs die voor de verpleging kiezen? Dat lijkt mij nou nét ff wat lastiger qua schaarste. Het bewijst ook dat je als bedrijf niet alleen moet letten op de concurrent om talent binnen te houden, maar ook op andere branches. De strijd om schaarse medewerkers gaat steeds feller worden. Dit zijn de inleidende beschietingen.
De Talentparadox: hoe beter je bent, hoe meer toeval een rol speelt.
Een geweldig artikel op de Corrie (De Correspondent voor de havermelkdrinkende hipsterjourno’s die hiervoor schrijven begreep ik onlangs) over de rol van toeval bij mensen met talent. het stuk gaat over de loopbanen van drie voetballers en is een mooie analogie voor de rol van toeval op de arbeidsmarkt. Hier speelt de Talentsom een rol. Talent is natuurljk dat je iets heel goed kunt, maar heeft ook te maken met de ambitie en de mogelijkheid om dit talent te ontwikkelen. Die mogelijkheid is bijvoorbeeld een stageplek. En op die stageplek draait het erom dat je de student helpt met het doorzetten bij het realiseren van ambities. Daarom richten wij ons altijd op de manier waarop jouw bedrijf de stage inricht en niet alleen op de vraag of jouw begeleider een bepaald kennisniveau heeft. Is belangrijk, don’t get me wrong, maar het is niet bepalend, zo blijkt ook uit dit artikel.
Personality traits, preferences and educational choices: A focus on STEM
Jarenlang werkte ik voor het platform voor Talent en Technologie; heette toen Techniektalent. Wij waren continue bezig om jonge mensen te interesseren en inspireren om voor de techniek te kiezen. Ook nu zijn veel van mijn projecten en opdrachten gelieerd aan de techniek. Denk aan de Vakschool Technische Installaties, of Hoppenbrouwers waar ik een opdracht voor mocht doen. Dit soort onderzoek naar STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) is dus heel interessant. Wat vooral een rol schijnt te spelen bij de keuze van jonge mensen voor een opleiding in deze richting zijn eigenschappen zoals ‘extraversie’ en ‘openheid’. En het zijn vooral de cognitieve vaardigheden (dus onthouden, intelligentie, concentratie) die bepalend zijn voor een keuze richting STEM. Je moet wel over een betaalmuurtje springen, maar de samenvatting is al interessant.
Onderwater foto’s
Even offtopic, maar het is altijd leuk om mooie dingen te delen. Deze serie van prijswinnende onderwaterfoto’s is geweldig!
De site zelf is vrij beroerd, maar dat mag de pret niet drukken
Even kijken, even schakelen.
En door.
Dat was ‘m weer.
Deze week schrijf ik een projectvoorstel voor een project rondom loopbaanpaden, maak ik kennis met twee nieuwe klussen en bereid ik een bijeenkomst voor medio februari met een paar honderd hbo studenten. Daarover later meer. Ook krijg ik de eindversie van mijn herziene ‘het Grote Stageboek voor Werkgevers‘ terug.
Ff over het boek: Afgelopen week kreeg ik de eerste herziene editie retour met vormgeving. Dan kom je bij het doorlezen TOCH weer dingen tegen, dus weer een stapel correcties retour op je eigen werk en zadel je de vormgever weer met stress op (mocht je het lezen: sorry Debbie).
Wel heel tof is dat er naast een aantal kleine bestellingen een grote van maar liefst 500 exemplaren binnen is van een geweldig trainingsbureau. Ben ik supertrots op. En dat betekend ook dat deze vierde druk (herziene druk) dus al een stevig eind op weg is. Ook bestellen, wellicht in grotere aantallen? Laat het weten. Nu zijn er nog genoeg exemplaren die straks van de drukpers rollen, maar met dit tempo gaat het hard.
Genoeg daarover. Onwards!
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk. Hoe meer mensen we mogen bereiken hoe beter! Stages zijn een geweldig instrument voor bedrijven en organisaties op een krappe arbeidsmarkt. Kan gewoon via de gele button (klik!)👇