Alaaf!
Vanaf de niet-carnavalskant van de rivieren een hele hartelijke maandag.
Deze week aandacht voor succesverhalen, het grootste opleidingsinstituut van Nederland, het stagepact en.. de VPRO begin jaren zeventig?🧐
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk!
Kan eenvoudig via de button ‘SHARE’ hieronder.
Hoe meer mensen wij bereiken hoe beter!
SPONSOR
Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door de vrienden van Stichting ELBHO. Onderscheiden bij studenten in het hoger onderwijs op een krappe arbeidsmarkt met een ijzersterk imago als stagebedrijf? Laat jezelf erkennen als leerbedrijf met een audit van Stichting Erkend Leerbedrijf Hoger Onderwijs (ELBHO)
Begin jouw aanvraag hier
DEZE WEEK
Owen had een topstage en dat is ook leuk voor zijn stagebedrijf
Zoals ik altijd al zeg is een stagiair met een topervaring in jouw bedrijf een goudmijn voor jouw imago als (potentieel) werkgever. Dat snappen ze bij Endeavour Group als geen ander. Daar investeren ze al jarenlang in de relatie met scholen, in het opleiden van jong talent en werden ze precies om die focus op de ervaring van studenten stagebedrijf van het jaar (ja, het heet daar PXL-Widgets, het bedrijf is een jaar later samengevoegd met de zusterbedrijven die tot dan toe aparte entiteiten waren).
Owen had ook een toptijd en maakte daar dus deze enthousiaste post over op Linkedin.
Zeg nou zelf, daar wil je toch stagelopen?
Waar studenten op letten bij een stage
Ik had de kans om afgelopen week met meer dan 150 studenten te praten van de Hogeschool Rotterdam. We hadden het over het vinden van een stage (maakte ik een presentatie over (zie slide hieronder) plus een quickguide , kun je hier vinden)
De studenten vertelden op hun beurt wat zij belangrijk vinden bij een stage. Leerzame kost! Lezen kan hier.
Het stagepact is ondertekend!🎉🎊
Valentijnsdag 2023; wat een mooie dag om een geweldig initiatief knallend te lanceren: Het stagepact. De stage krijgt de aandacht en prominente positie in het mbo onderwijs die het verdiend.
De focus in het pact ligt op het tegengaan van ongelijkheid (zoals via stagediscriminatie) en op het beter verbinden van onderwijs en bedrijfsleven.
Ik ben blij! Wel heb ik een kanttekening: Het bedrijfsleven heeft momenteel best wat te mopperen over scholen. Die contacten lopen niet altijd even goed.
Ik denk dat als je meer betrokkenheid krijgt vanuit bedrijven en betere matches PLUS betere stages wanneer je:
1-De relatie met het bedrijfsleven echt serieus aanpakt en
2 bedrijven echt inhoudelijk actief betrekt bij de opleiding (dus écht samenwerken, niet af en toe uitnodigen voor een borrel en een obligate vergadertafel)
Ik denk dat een deel van de kansenongelijkheid waar klachten over zijn voortkomt uit onkunde, niet uit onwil. En ik denk ook dat de bezwaren van met name bedrijven over de verplichte stagematching en de verplichte onkostenvergoeding minder groot zijn als je het niet als een verplichting oplegt van buitenaf.
In het pact is de aandacht voor stagediscriminatie dus terecht. Wel mag de focus meer liggen op het ondersteunen van bedrijven. Doe je dat niet? Dan is in 2025 evenveel vergaderd, maar veel minder bereikt dan mogelijk.
De poll deze week gaat over het stagepact.
Ik kan wel van alles vinden maar wat is volgens jullie het thema waar de partijen de meeste aandacht aan mogen gaan besteden?
Kies jouw antwoord hieronder!
Het grootste opleidingsinstituut van Nederland.
Dit is een heel goed gevonden metafoor van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Ons bedrijfsleven is het grootste opleidingsinstituut van Nederland. Heel erg waar.
Toch even een puntje: Op dit opleidingsinstituut lopen heel veel vakmensen, professionals en bevlogen deskundigen rond. So far so good.
Goed in je vak zijn maakt je echter nog geen goede begeleider.
Precies daarom is de stage zo’n essentieel maar kwetsbaar onderdeel van een opleiding. Het is de plek waar je het vak leert uitoefenen in de praktijk, het is ook de plek waar je voor jezelf bepaald; dit past bij mij. Of juist niet.
Zeker in een krappe arbeidsmarkt is het meer dan noodzakelijk dat mensen weten wat ze doen, in een omgeving die is ingericht op het werken met studenten; of die student nu een zij-instromer is, een statushouder of een stagiair. Studenten moeten een vak vooral niet kiezen omdat ze merken ‘dit past niet bij mij’ in plaats van denken ‘wat een stel sufferds (of vul een negatieve kwalificatie naar keuze in), hier wil ik niet werken’.
Investeren in het leerklimaat binnen jouw bedrijf door het opleiden van sterke begeleiders en door jouw bedrijf slim en effectief in te richten op het werken met stagiairs maakt jouw bedrijf steviger, gefundeerder en schokbestendig tegen te klappen van een krappe arbeidsmarkt.
Investeren in die kwaliteiten is geen weggegooid geld. Integendeel, het is misschien wel de beste investering die je kunt doen.
Verder: Hup van Gennip!
Praktijkopleidingen populairder
De mbo-opleidingen techniek en zorg krijgen weer meer studenten, blijkt uit nieuwe cijfers van de MBO Raad. Het zijn niet alleen leerlingen afkomstig van het vmbo. Er zijn ook steeds meer mensen die zich laten omscholen, van bijvoorbeeld manager in een supermarkt tot installateur in de bouw.
De Beroeps Begeleidende Leerwegen (BBL) groeiden in 2022 met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor bij zowel techniek als de zorg. In de BBL werk je drie of vier dagen per week en ga je een of twee dagen naar school.
De stijging bij de twee richtingen is opvallend, omdat in het mbo als geheel de instroom juist licht daalt. Over de hele linie nam het aantal aanmeldingen vorig jaar met 1,5 procent af.
Dit is een goed signaal dat volgens mij ook voor een deel te danken is aan jarenlang investeren in het imago van zorg en techniek. Trots dat ik daar een bescheiden steentje aan heb mogen bijdragen vanuit mijn werk voor Platform voor Talent en Technologie (voorheen Techniektalent.nu)
Wees meer Jaap
En tenslotte een leuk artikel dat ik op Medium tegenkwam over ‘Idents’ (een korte animatie of andere uiting van herkenbaarheid tijdens een televisie- of radio-uitzending, aldus Wikipedia).
Waar over de hele wereld grote omroepen Idents gebruiken wijst de auteur (Paul Squire; een Brit) ons op de Idents van de VPRO uit begin jaren zeventig.
Hij is verrast door de creativiteit en de frisheid waarmee de maker (Jaap Drupsteen, die man the legend die ook onze paspoorten ontwierp, bankbiljetten, de boekenbon en zeg maar onze halve collectieve identiteit) in die tijd te werk ging.
Kom daar nog eens om, mijmert de auteur. Hoewel we zoveel meer kunnen is alles wat ongemak oproept al snel eng, stom en onwenselijk.
Ik moest hier aan denken in relatie tot het werven van stagiairs.
Je kunt met een generieke middle-of-the-road aanpak jouw employer brand bouwen. Je kunt ook iets anders proberen. Iets minder veilig, iets opvallender.
Ik denk dat dit handiger is. De arbeidsmarkt is krap. Je moet opvallen. En dan het liefste bij de doelgroep die bij jou past. Dan moet je creatief zijn. Of zoals Paul het omschrijft: “Getting to that effect requires more than the cliche of “thinking outside the box”. It means getting out of the fucking box entirely.”
Ik wens jullie een creatieve week toe!
Waar maakt niet uit, want Jules Deelder zei al: “Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbegrensd als daarbuiten.”
Je hoeft dus niet per se die box uit.
Gewoon beginnen langs de randen, see what happens.
Als je daar hulp bij nodig hebt, dan helpen wij van Bureau Brand graag.
DAT WAS ‘M
Deze week een aantal interessante gesprekken, voorbereiding op een paar lezingen en een aantal projecten waar ik aan meewerk. Ook ben ik opnieuw uitgenodigd in t altijd mooie Ulft voor een lezing waar ik nu al naar uitkijk omdat het zo’n leuke omgeving is waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar heel goed weten te vinden.
Waarom heet het Achterhoek, terwijl het eigenlijk Voorhoede mag heten.
Oh ja, ik schrijf vrijwel dagelijks een stukje op Medium (deed ik eerst elders, nu hier). Volgen? Leuk! Kan hier. Welkom!