Hartelijk maandag!
AI is en blijft een ding, dus daar veel aandacht voor deze week. Ook een prachtig voorbeeld van de waarde van stages, skillsbased leren, Linkedin is RAAR aan het worden? en een plek vrij bij een van de de leukste vacatuetekstschrijftrainers van Nederland
Veel stagiairs gewenst!
Maarten
Vergeet deze nieuwsbrief niet te delen in jouw netwerk.
Gewoon even doorsturen aan die ene collega die hier ook in geïnteresseerd is.
ELBHO: onze partner.
Maak jouw bedrijf hét stagebedrijf voor de hbo en wo studenten die je zoekt.. Begin met een erkenning van Stichting ELBHO!
DEZE WEEK
Leermeesterdag
OnderhoudNL heeft van de werving en opleiding van leermeesters een prioriteit gemaakt. Daar mag ik al een tijdje bij meehelpen en nu is er de allereerste leermeesterdag. Op 30-11. Geweldig nieuws, zeker omdat ik zie hoe ongelofelijk veel tijd en energie de club steekt in het binnenhalen en vooral ook het binnenhouden van talent.
Voorbeeld van de waarde van stages
Ik werk nauw samen met Censes. En dat doen we vanuit de volle overtuiging dat de stage een extreem waardevol instrument is voor het binnenhalen én binnenhouden van talent. Dat zeggen we niet alleen, er zijn ook legio praktijkvoorbeelden. Zoals dit voorbeeld: Dertien jaar geleden kwam Tommy Derks als stagiair binnen bij het dealerbedrijf dat inmiddels bekend staat als Louwman Dealer Group. Nu is hij er Managing Director Mercedes-Benz, KIA en Smart.
Meest aantrekkelijke werkgevers ter wereld.
Een heel interessant rapport over de meest interessante werkgevers volgens jonge starters. Beetje bekende namen die aan het einde uit de koker rollen maar de afwegingen die studenten maken zijn wel heeeeeeeeeeeel interessant. Wat ook heel interessant daarbij is; de verschillen tussen wat studenten zeggen belangrijk te vinden en wat ze met hun gedrag laten zien. Bijvoorbeeld dat salaris belangrijker is en dat vrouwen diversiteit en inclusiviteit minder prioriteit geven. En ook niet onbelangrijk: vrouwen en mannen verschillen in hun voorkeuren. Dit is een belangrijk signaal om rekening mee te houden. De neiging om ‘gen Z’ op een hoop te gooien is verleidelijk maar blijft gevaarlijk om twee redenen: Het is een diverse groep qua voorkeuren (de een plakt zich vast op de A12, de ander staat boos in de file ervoor) maar ook mannen en vrouwen verschillen onderling. Kijk daarom uit voor generalisaties. Mijn advies; praat met al jouw studenten en stagiairs en laat ze zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Die persoonlijke aandacht werkt altijd het beste.
Skills based leren via Microsoft Viva
Microsoft Viva onthulde onlangs een nieuw ‘employee experience platform’ met AI functionaliteiten. En dat is belangrijk, alleen al omdat 82% van de werkgevers in onderzoek aangeeft dat diezelfde AI een grote factor is waar we medewerkers op moeten voorbereiden.
Het is best een ding dat Microsoft hiermee op de proppen komt. Voor reskilling, upskilling, strategisch plannen et cetera. Het platform met de meeste waarde is daarbij het platform dat het makkelijkste voorhanden is. En als je al Microsoft gebruikt, waar kies je dan voor? Microsoft of een andere losse oplossing… precies.
Zoals Josh Bersin het benoemd: “Viva is not just a skills inference engine, it’s a skills-based learning system, a way to find mentors and experts, an employee development platform, and an internal mobility tool that looks like a talent marketplace.”
Precies hierom zijn we met de VTi begonnen met het in kaart brengen van de diverse manieren waarop Skillsbased leren via loopbaanpaden momenteel gedaan wordt in Nederland. Heb je voorbeelden, best practices of juist faliekante mislukkingen? Hoor het graag.
LinkedIn is raar aan het worden.
Ik last dit stuk over Linkedin. Het platform is de afgelopen tijd wat aan het veranderen richting ‘normaler’ social media platform met meer ‘dagelijkse’ posts van mensen. Ik merk het ook; van verhalen over het gezin tot allerlei al dan niet complotterige bespiegelingen over de overheid en dat alles superstom is.
Even een kleine poll daarom: Wat vindt jij hiervan?
POLL
AI heeft een representativiteitsprobleem. Een groot representativiteitsprobleem
AI is natuurlijk leuk, maar het reduceert ons allemaal tot een serie platte stereotyperingen. Gaat dit mooie stuk over, want dat heeft nogal wat negatieve consequenties....”Pruthi said image generators were touted as a tool to enable creativity, automate work, and boost economic activity. But if their outputs fail to represent huge swathes of the global population, those people could miss out on such benefits”
In dat kader is dit onderzoek ook interessant: State of AI 2023. Supersaaie landscape stijl rapportage met veel tekst enzo. Maar heel compleet over alle vormen waarin we AI tegenkomen.
En wil je naar een congres hierover: Dit is een hele interessante in relatie tot de arbeidsmarkt.
En mocht je je afvragen, heb je wel portretrecht op die oude foto’s uit de headerfoto? Deze mensen bestaan niet, ze zijn allemaal met AI gegenereerd.
Jesse Geul heeft plek op 24 oktober
Jesse Geul? Zeker. Jesse Geul. Jesse Geul is een fenomeen. 70.000 volgers op linkedin, altijd leuke en relevante schrijfsels. En hij geeft ook trainingen! Zoals vacatureteksten schrijven. Is erg leuk!. Ik sprak hem en hij vertelde dat zijn training van 24 oktober aanstaande nog een paar plekjes vrij heeft. Komt niet vaak voor. Maar het is er dus; dé kans om van The Jess himself training te krijgen. In Utrecht. Ik heb geen aandelen, weet gewoon dat t goed is. Op de link klikken=meer weten.
DAT WAS ‘M
Deze week is het gelukkig iets rustiger dan afgelopen week. Ik mocht bij studenten van Mercedes zijn vanuit Censes, bij PO besturen in Utrecht, bij Wijngaarden Marine Services in Hardinxveld Giessendam, in Gouda bij een groot bedrijf. Ook hebben we de laatste stap gezet in de voorbereiding van een project voor de Vakschool Technische Installaties. De relatie tussen het onderwijs staat volop in de schijnwerpers.
Heb je tips voor interessante stukken, bijeenkomsten et cetera dan hoor ik het graag!
Veel stagiairs gewenst!
Maarten