Hartelijk maandag!
Deze week in onze nieuwsbrief: alles over Eindhoven Airport, hoe verschillende generaties samenwerken en nieuwe manieren om werk te vinden met TikTok. We bespreken de uitdagingen van werken en leven in een snel veranderende wereld en zien hoe belangrijk mbo'ers zijn.
Veel stagiairs gewenst!
Maarten
Ps:
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk, via de gele knop.
En heb je suggesties tips en suggesties? Hoor het graag!
Onze partner: Stichting ELBHO
Stichting ELBHO is DE start voor het bouwen van een ijzersterk imago bij jong talent. Begin jouw audit hier.
De poll!
Ken je die grap van die poll
Afgelopen week ben ik gewoon vergeten om een poll te doen. Wat stom!
Ik kreeg er mailtjes over. Tof! Dank voor het scherp houden. Deze week daarom een nieuwe poll.
DEZE WEEK
Werken met Millennials en Gen Z: Een Generatiekloof door de Ogen van een Gen X'er
Het is een bonte verzameling van verhalen en ervaringen, deze "22 Stories And Confessions From Gen X'ers About Working With Millennials And Gen Z". Megan Liscomb, een Senior Editor heeft een leuke opsomming van X’ers die over Z’ers praten.
We leven in een tijd waarin generaties elkaar niet alleen op de werkvloer kruisen maar ook van elkaar kunnen leren. Dit stuk is een leuk inzicht. Wel Amerikaans, maar volgens mij verschillen. de stellingen niet zoveel met Nederland. Misschien, heel misschien, leer je nog iets over Discord, Twitch of waarom die period aan het einde van je zin toch echt niet meer kan."
POLL! 🗳️WAT ZIEN WERF SLIMMERS?
Mbo’er zijn ook mensen. Nieuwe podcast!
We namen met Brand en Jansen een nieuwe podcast op. Doen we met ‘transformateurs’. Dit zijn mensen die op een bijzondere, inspirerende, innovatieve of gewoon hele leuke manier het mbo onderwijs verrijken vernieuwen of veranderen. Dit keer met Quin Blokzijl die een topstuk schreef in Trouw waar ik eerder over schreef. Kern van zijn betoog? We staan op de banken te juichen voor mbo’ers nu ze keihard nodig zijn en ‘onmisbaar’ maar dat is vooral omdat we ze nodig hebben, niet omdat we ze als mens zo waarderen. Prikkelend gesprek van een jongen die bijzonder goed uit zn woorden komt. Kon ik niet op mijn 22e. En de eerste editie met een VoiceOver. Superleuk. Luister hier.
Het mbo vormt geen nieuwe elite.
Ik schreef tijdje terug daar trouwens een stuk over op mijn eigen ‘hardop denken’ blog schreef. Beeld je in: een zaal vol mensen die vechten om de laatste stoelen. Wat volgt is een hoop geduw en getrek, met name tussen die goed opgeleide zielen die vinden dat ze recht hebben op meer. Dat is het beeld van Oxford professor Peter Turchin schetste in een stuk dat ik las over de steeds grotere concurrentie om bij ‘de elite’ te horen.
Nu het aantal hoogopgeleiden de pan uit rijst en de roep om vakmensen steeds luider wordt, kunnen we misschien beter de focus verleggen. Het mbo krijgt eindelijk de aandacht die het verdient - niet als tweederangs onderwijs, maar als een cruciaal onderdeel van onze maatschappij. Misschien moeten we gaan zien dat succes niet altijd gemeten moet worden aan de hand van academische prestaties, maar ook a de bijdrage aan de samenleving. En dat mbo’ers als ‘de nieuwe elite’ omschrijven misschien niet de juiste weg is. Laten we stagiairs voorbereiden op een wereld die hen niet alleen als potentiële 'elites' ziet, maar als vakmensen die het verschil kunnen maken.
Die waaier? Die komt er!
Over die benadering van Mbo’ers is ook een mooie ontwikkeling te melden, las ik op MBO today. Ken je nog die gedachte van demissionair minister Robbert Dijkgraaf dat het idee van hoger en lager onderwijs stom is en je beter kunt spreken van een ‘waaier’? Daarover stuurt hij binnenkort een brief aan de Tweede Kamer met een concretisering van die ‘waaiergedachte’. Dat is op te maken uit de planningsbrief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Voor de zomer wil Dijkgraaf verder met een beleidsreactie komen op het idee om als overheid meer te sturen op de studiekeuze van studenten. Het is een wens van werkgevers dat meer jongeren kiezen voor tekortsectoren als zorg en techniek. Minister Dijkgraaf hecht echter vooral aan de vrije studiekeuze van jongeren. In het tweede kwartaal van dit jaar zal Dijkgraaf een reactie geven op een onderzoek naar mogelijke maatregelen om studenten te stimuleren te kiezen voor tekortstudies.
Dijkgraaf for president.
Niet waarschijnlijk.
Maar zou toch leuk zijn.
TikTok voor banen.
Het traditionele sollicitatieproces krijgt steeds vaker concurrentie, ook via deze app waarbij de nieuwste generatie werkzoekenden en bedrijven die niet meteen in het oog springen, samenkomen via een stream van korte video's en vlotte scrolls. Dit artikel duikt in deze moderne benadering. Handshake, met een community van maar liefst 15 miljoen studenten, heeft een interface die meer doet denken aan Instagram Stories dan aan het klassieke vacaturebord.
Waarom zou je hier aandacht aan besteden? Handshake herschrijft de regels van het spel met een direct communicatiekanaal tussen bedrijven en Gen Z. In een wereld waarin jongeren hun werkervaringen en zelfs hun ontslag delen als ware het een viral TikTok-uitdaging, bewijst Handshake’s met hun focus op videocontent dat ze de taal van de huidige generatie spreken. Best handig voor het bereiken van een generatie die eerder kon ‘swipen’ dan ‘wipen’.
Ik maakte vorig jaar al een overzicht van stageplatforms (zie het plaatje). Misschien is het tijd voor een internationale versie
De TikTokificatie van werk.
Speaking of TikTok. Een derde van de Amerikanen onder de 30 gebruikt TikTok als hun reguliere bron voor dagelijks nieuws, wat aantoont hoe diepgaand het platform invloed heeft op de manier waarop merken zichzelf positioneren en aantrekkelijk worden voor potentiële werknemers. Dit artikel belicht de succesvolle strategieën van werkgeversmerken en duikt in de psychologie die videocontent zo verslavend maakt. Tegelijkertijd biedt het inzichten in de toekomst van werken in ons steeds digitaler wordende tijdperk. Ik schreef al in 2019 over TikTok als slimme tool voor recruitment. De site is verouderd, dus even scrollen naar beneden. Update: Mediastages schreef hier recent nog een leuke blog over.
“No pain no Gain”, zegt de baas van Nvidia.
Bij een bijzondere bijeenkomst op de Stanford Universiteit heeft Jensen Huang, de baas van het grote computerbedrijf Nvidia, studenten verteld hoe belangrijk het is om hard te werken voor succes. 'Je moet eerst moeilijkheden overwinnen om iets groots te bereiken,' zei hij. Huang, die Nvidia hielp uitgroeien tot een bedrijf van meer dan 2 biljoen dollar, legde uit dat echt succes meer te maken heeft met doorzettingsvermogen dan met slim zijn. Zijn advies komt van iemand die het echt heeft meegemaakt en laat zien hoe belangrijk het is om niet op te geven, zelfs als het moeilijk wordt. Belangrijke les voor het begeleiden van stagiairs. Soms is het leren omgaan met tegenslag en tegenslag hebben de beste les die je kunt geven. Ik heb dit persoonlijk ervaren. De beste stage-ervaring was dat ik mijn zaakjes niet op orde had voor een stage bij een uitzendbureau tijdens mijn studie Personeel en Arbeid. Ik moest 6 weken langer stagelopen terwijl ik het niet zo naar mijn zin had. Die ervaring heeft mij laten ervaren dat ik niet overal ‘wel mee wegkom’ of dat iemand anders mij komt curling ouderen..
De nieuwe elite werkt thuis.
In een tijd waar thuiswerken steeds meer de norm wordt, blijkt uit cijfers dat het aantal mensen dat vanuit huis werkt verder toegenomen is. Dit heeft grote invloed op hoe we werk en privé ervaren en vermengen. Voor stagiairs en jonge werknemers betekent dit een nieuwe realiteit waarin het ontwikkelen van veerkracht en aanpassingsvermogen essentieel is. In het licht van Jensen Huang's advies over het belang van doorzettingsvermogen voor succes, onderstreept dit de noodzaak voor stagiairs om flexibel en veerkrachtig te zijn in een steeds veranderende werkomgeving, vooral als deze werkomgeving zich thuis bevindt. Het aanleren van zelfstandigheid, het opbouwen van een routine en het navigeren in de balans tussen werk en privé zijn nu cruciale vaardigheden.
Dit heeft wel consequenties voor de kantoormarkt. Schreef Dror Poleg al over.
Leuk dat engagement, maar werkt het écht? Of zit het anders?
Yes! Mooi stukje! Ondanks de miljoenen die worden gepompt in teambuildingsactiviteiten, beloningsprogramma's en wat al niet meer, is het verband tussen deze inspanningen en concrete financiële resultaten vaak flinterdun. De crux? Als deze initiatieven niet direct bijdragen aan de kerncijfers van een bedrijf, dan zijn ze financieel gezien eigenlijk irrelevant. Door stagiairs uit te rusten met een helder begrip van hoe hun werkzaamheden invloed hebben op het financiële succes, kunnen zij gerichter bijdragen aan wat echt telt. Dus, in plaats van te verdwalen in het nastreven van engagement omwille van de engagement, focussen je beter op de echte prijs: het afstemmen van inspanningen op strategische doelen voor tastbaar succes.
Maak daarom glashelder waarom de stagiair doet wat ‘ie doet en denk vooral ook na wat jij wil dat de stagiair gaat doen om bij te dragen. Daarbij kun je prima focussen op de student en de loopbaanwensen of leerdoelen. Je moet alleen niet vergeten dat ‘ie in een bedrijf werkt. En dat een blije student misschien heel gemotiveerd is maar nog steeds niets kan bijdragen als het niet helder is wat ‘ie doet.
Eindhoven Airport heeft mooie pagina met informatie voor leerlingen en studenten
Eindhoven Airport snapt dat je vroeg moet beginnen met het bouwen van een imago bij jonge mensen als je een interessante optie wilt zijn als werkgever. Daarom is er veel informatie beschikbaar voor scholieren en studenten om te onderzoeken en te leren over diverse thema's zoals passagiersprocessen, logistiek, veiligheid, en innovatie. Er zijn leermaterialen zoals een lesbrief en casussen beschikbaar voor diepgaander onderzoek naar bijvoorbeeld de duurzaamheidsinspanningen van de luchthaven en de interactie met de omgeving. Ook zijn er stageplekken. Interessant.
Dat was ‘m
Hele fijne week gewenst! Ik heb deze week twee lezingen, werk aan twee programma verbeteringen voor Censes, ben bezig met de beoordeling van 6 afstudeerscripties en we nemen een nieuwe editie van de podcast op, deze keer met Veerle van Playtowork. En ik heb een hele leuke meeting met Monique van Mediastages; hét stageplatform voor alle stages in de media. En dan vergeet ik vast nog een paar dingen. Het leuke van mijn werk is dat het zo divers is. Het betekend wel dat ik soms niet meer goed zie wat ik allemaal doe. Het is de kunst om dat los te laten heb ik inmiddels geleerd.
Zin in!
Wat ik wel weet is dat er volgende week weer een Werf Slim is. 07.40
Tot dan.
En veel stagiairs gewenst.
Laat ik je achter met deze open brief van Tim Berners Lee.
Tim berners wie?
Lee.
Tim is de man die ooit aan de wieg heeft gestaan van het internet. En 35 jaar later schrijft hij een open brief aan ons, over dat internet.
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk! Kan simpel, gewoon via de gele knop. Klikken=actie!
Oh en actie. Misschien is de nieuwe beweging van Rutger Bregman iets voor je.