Welkom op de nieuwe stek van Werf Slim.
Dagje later dan gebruikelijk, weet ik. Ik wilde jullie éven niet lastigvallen met kerst. We gaan gewoon door waar we gebleven zijn. Even zoeken naar de vorm maar dat gaat vanzelf goedkomen.
Iedereen een hele fijne week gewenst en een prachtige jaarwisseling.
En een geweldig 2023 met ho-ho-hopelijk veel stagiairs.
Fout woordgrapje, weet ik.
Proost!
Maarten
ONZE SPONSOR
Ook in 2023 mag ik Stichting ELBHO de sponsor noemen van Werf Slim.
De stagemarkt is krap en laten we even realistisch zijn; die tekorten gaan niet zomaar weg. Dan is het essentieel om een ijzersterk imago te hebben als stagebedrijf. Dat imago draait niet alleen om hip en happening; het draait ook om vertrouwen. En vertrouwen win je door topervaringen te geven. Daar help ik bedrijven bij.
Je wint het ook door te laten zien dat jouw bedrijf stages en afstudeeropdrachten serieus neemt. Met een audit door Stichting ELBHO laat je zien: Wij zien de stage niet als een sociaal-maatschappelijke ‘moetje’ maar als een belangrijke investering in ons bedrijf én in de toekomst. Bovendien krijg je een vermelding op hbo-stagemarkt. En daar krijgen steeds meer hogescholen een koppeling mee waardoor jouw kansen direct bij studenten onder de aandacht komen. Daarover straks meer.
Begin jullie erkenning vandaag nog. Simpel om te doen. Gewoon hier beginnen, of via de button 👇
WERF SLIM VAN DE WEEK
1. E-learning over objectief werven.
Movisie ontwikkelde samen met de SER een e-learning over objectief selecteren.
‘Je hebt vaak de neiging om iemand sneller aardiger te vinden als deze persoon op je lijkt. Een gevolg is dat wanneer je een vrij witte organisatie hebt, je vaak een witte organisatie houdt.’
Leuk project. Moeite waard om even te bekijken.
2. 833,25 stagevergoeding per maand?
Ook bij de Hva speelt de discussie over stagevergoedingen. En Julia gaat er met gestrekt been in. Als ik héél eerlijk ben, vind ik dat een stagiair de helft mag verdienen als degene die de functie normaal gesproken beoefent. Even voor de beeldvorming: uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde Nederlander netto 2.500 euro per maand verdient. Met de helft kom je dus uit op 1.250 euro. Klinkt nogal fors, aangezien je minder ervaren bent en daardoor nog veel fouten maakt. Maar je ondersteunt het bedrijf wél veertig uur in de week.Een derde? Dan kom je uit op ongeveer 833,25 euro per maand. Niet onredelijk als je het mij vraagt.
3. Hoe jouw employer brand tegen je kan werken.
Over een zeperd gesproken. Leuke pogingen om een positief en prettig imago op te bouwen kunnen keihard in je gezicht terugslaan. Geen fijne reclame voor Lush, of het helemaal klopt of niet maakt niet uit. Dit wil je niet.
4. SBB rapport kansrijk opleiden
Dit voorjaar heeft het bestuur van SBB de taskforce Macrodoelmatigheid ingesteld met als opdracht een nieuwe definitie en werkwijze te ontwikkelen. Lodewijk Asscher is de voorman. De bestaande werkwijze Doelmatigheid is vier jaar oud. Uit de midterm review1 in 2021 is gebleken dat die werkwijze onvoldoende bijdraagt aan het oplossen van de grote problemen van nu. Mooi rapport. Wel een minpuntje: Scholen blijven met de lumpsum financiering veel eigen zeggenschap houden. Terwijl volgens mij die financieringsvorm de basis vormt voor veel van de problematiek bij het beroepsonderwijs. Ik zie dus vooral een rapport dat laat zien dat Asscher een rondje stakeholders heeft gemaakt en de status-quo heeft verwoord. Dit terwijl de echte oplossingen niet alleen aan die bestuurstafels liggen, maar ook daarbuiten. De luiken mogen verder open.
5. Wat is het meest populaire schema bij hybride werken?
Nu hybride werken meer geaccepteerd is komt de vraag hoe je werk verdeeld tussen thuis en kantoor. Donderdag en vrijdag (verrassend, not) blijken meer dan populair. Dit is relevant omdat hybride werken voor stagiairs veel gebruikelijker zullen zijn in de (nabije) toekomst.
6. Monitor OO fondsen (interessant!)
Er is inmiddels negen jaar verstreken sinds de laatste monitor O&O, daarom was een actualisering van het beeld van de fondsen meer dan welkom. Met deze monitor hebben de onderzoekers van ECBO een actueel beeld kunnen schetsen van de activiteiten die de fondsen ondernemen, op wie zij zich richten en hoe samenwerking onderling en met onderwijspartijen eruit ziet.
7. Hogeschool Zeeland officieel gekoppeld met HBO-stagemarkt.
Vorige week is de koppeling tussen SurfConnect en HBO-Stagemarktgeactiveerd door de HZ University of Applied Sciences Door middel van deze koppeling kunnen de studenten van de HZ op dé website, die studenten en erkende stagebedrijven met elkaar verbindt, gericht op zoek naar een meewerkstage of afstudeerstage. HBO stagemarkt is het platform waar je automatisch op komt na erkenning door Stichting ELBHO.
8. De donkere kant van het krijgen van erkenning.
Op de werkvloer draait het voor stagiairs naast het gevoel dat ze competent zijn en zelf iets mogen sturen in hun agenda ook om het gevoel dat ze erbij horen. En dat ‘erbij horen’ kan heel positief zijn, het kan ook vervelende bij-effecten krijgen als je als begeleider op de verkeerde zaken erkenning geeft. Denk aan beoordelen op basis van aanwezigheid, of op basis van resultaat alleen. Bij het begeleiden van stagiairs is het essentieel dat je als begeleider goed nadenkt waar je erkenning voor geeft. Bewijst dit artikel ook.
9. Drie strategiën om generaties te verbinden op de werkvloer
Interessant artikel van Harvard Business Revue over generatieverschillen en de vraag of je die kunt overbruggen. Antwoord: Ja. En meteen drie strategieën hoe je dat slim kunt aanpakken.
10 . Heb je een werk -danwel een denkniveau.
Deze ging van de week lokaal viraal in mijn sociale mediatunnel. Vind ik grappig.
POLL:
Ik ben van plan om af en toe een poll te doen onder de lezers over aan stages gerelateerde thema’s. Deze week de eerste. Leuk als je even jouw reactie achterlaat.
Dat was ‘m voor deze week!
Fijne dagen🎆, vrolijke week en tot volgend jaar!
Maarten.