Ook deze editie is mogelijk gemaakt door Stichting Erkend Leerbedrijf Hoger Onderwijs; kortweg ELBHO. Laat door een onafhankelijke audit bevestigen dat jouw bedrijf of organisatie stages serieus neemt. Begin jouw aanvraag vandaag.
DELEN
Wij willen met Werf Slim zoveel mogelijk mensen bereiken. Heb je mensen in jouw omgeving die deze nieuwsbrief ook interessant zouden kunnen vinden? Voel je vrij om ‘m te vinden.
DEZE WEEK:
Generatie Z maakt minder melding van ontoelaatbaar gedrag
Studenten van nu zijn onderdeel van Generatie Z. De generatie staat erom bekend dat ze zich heel bewust bezig zijn van gelijkwaardigheid en gelijke behandeling. Toch is het opvallend dat uit deze wereldwijde studie blijkt dat Gen Z wel let op verkeerd gedrag maar minder geneigd is om verkeerd gedrag op de werkvloer te melden als ze het zien. Waarom? Vanwege de angst voor vergelding, angst dat er niets tegen gedaan zal worden. Kortom: omdat ze zich onveilig voelen. Oei.
Waarom psychologische veiligheid op de werkvloer zo belangrijk is.
Over die psychologische veiligheid; die is heel belangrijk. Psychologische onveiligheid leidt tot stagnatie van de ontwikkeling en prestaties, terwijl een hoge psychologische veiligheid juist zorgt voor betere teamprestaties. Ook is de persoonlijke schade die een gebrek aan psychologische veiligheid met zich meebrengt rampzalig. Het omgekeerde is daarentegen ook het geval: een hoge psychologische veiligheid leidt tot meer werkplezier, meer betrokkenheid en meer zingeving. Goed stuk van de VU. Dit is ook bij stages het geval; studenten die zich veilig voelen om fouten te maken, om mee te doen en mee te denken leveren meer op voor een bedrijf én leren meer dan studenten die zich onveilig voelen. Met het vorige artikel in het achterhoofd: Let op dat het feit dat studenten niets melden geen indicatie is dat jouw omgeving veilig is; het tegendeel kan het geval zijn.
Petitie om de stagevergoeding te verplichten.
Studenten van MBO Aeres in Almere zijn een petitie gestart. Hun stelling: Er moet een verplichte stagevergoeding komen voor stagiairs boven de 18 jaar bij een stage van minimaal 250 uur. Het minimum stageloon zou de helft van het minimumloon moeten zijn, aangezien men nog lerend is. Zo hoeven stagiairs niet naast hun stage nog extra te werken om bijvoorbeeld huur of kostgeld. Ik vind dat de stage veel meer gezien mag worden als slimme bedrijfseconomische investering. Wel wil ik voorzichtig blijven met hoge stagevergoedingen; de student moet ook fouten kunnen maken en in de weg kunnen lopen zonder de druk dat er ook nog een prestatie geleverd moet worden. Het moet duidelijk blijven dat je er wel bij hoort maar geen ‘echte’ medewerker bent. Iets dat ze bijvoorbeeld bij AZ op hun eigen manier aanpakken. Stages zijn additioneel; een te hoge stagevergoeding zet dit onder druk. Mee eens? Ondertekenen mag.
ENQUETE
Student bouwt app die Chat GPT plagiaat op kan sporen
Chat GPT zorgt voor veel debat en soms paniek onder onderwijsinstellingen. Hoe ga je hiermee om? Verbieden, zoals in New York gebeurde? Of leer je ermee omgaan? In het kader van ‘ermee omgaan’ bouwde een Britse student onder de naam GPTzero software uit die kan zien of een tekst door een mens of door een machine is geschreven. De tool is gratis te gebruiken. En gemaakt door een student natuurlijk.
Gast les of bedrijfsbezoek organiseren?
Vorig jaar schreef ik een korte how-to gids voor het organiseren van een gastles of een bedrijfsbezoek. Normaal zit deze achter een muurtje verstopt op mijn website; graag deel ik ‘m met jullie. Doe er je voordeel mee!
GENERATIVE AI IS STEEDS BETER..
Het maken van teksten door AI is 1 ding; het maken van plaatjes is een heel eigen wereld. En ook daar gaat het hard. Kijk naar dit plaatje hieronder. Leuk feestje? Gezellig? Nope. Het is nep, het feestje is niet gehouden, de mensen bestaan niet. Het is gemaakt door een paar commando’s in het programma ‘Midjourney’. Perfect is het nog lang niet, lees bijvoorbeeld deze twitterdraad over onder andere de foto even, maar zeg nou zelf; dit zijn toch polaroids of foto’s van een feestje zoals je wel vaker ziet? Dit is onderdeel van de toekomst van vormgeving, media en cultuur; een belangrijk thema om studenten op voor te bereiden.
Lees je mijn eigen blog al?
Ik schrijf zeer onregelmatig regelmatig mijn inzichten en ingevingen op in mijn eigen blog. Ik zou het leuk vinden als ik jou mag meenemen in mijn hersenspinsels en inzichten. Soms sla ik de plank finaal mis, soms ram ik de spijker op de spreekwoordelijke kop; precies zoals het in een laboratorium gaat. Daarom noem ik mijn blog ook ‘het laboratorium’. Volgen kan hieronder👇
DAT WAS M!
Deze week ben ik weer lekker onderweg. Zo ben ik onder andere in Almere waar ik een inleiding mag geven over stagiairs en hun eigenschappen. Dat doe ik vaker, zoals hieronder bij een groot event in Noord Holland. Nieuw is dat ik ‘m deels in de vorm van een pubquiz ga doen. Zin in!
Momenteel ben ik ook druk bezig met een herziene editie van het Grote Stageboek. Da’s spannend! De inmiddels vierde (!) druk gaat dus de ‘herziene druk’ heten.
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk. Hoe meer mensen wij bereiken hoe beter.
WERF SLIM: WERF STUDENTEN!
Iedereen een hele fijne week gewenst.