Hartelijk maandag!
Deze week gaan we het hebben over AI (natuurlijk), defensie, hybride werk, een minister die stageloopt, stagelopen op de filipijnen, de meerwaarde van skills (of…) en blauwe monsters als avatar in een sollicitatiegame?
Heel veel stagiairs gewenst!
Tot volgende week,
Maarten
ps. Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk. Gewoon via de gele knop. Direct even doen. Of deel ‘m online via jouw social mediakanaal.
Partner: Stichting ELBHO
Stichting ELBHO helpt bedrijven om een sterk imago op te bouwen met een erkenning op objectieve gronden als sterk stagebedrijf. Ook beginnen? Dat kan! HIER
Wat zeggen Werf Slimmers
Een gelijk spel deze week. 27 reacties. Ik concludeer hieruit dat bij 1/3 van de respondenten duidelijk een stagebeleid is dat behoorlijk op de rit is. De andere 66% kwalificeer ik als onvoldoende, want zoiets zou bij mensen die met stages en andere HR gerelateerde thema’s bezig zijn wel op de radar moeten staan.
Nu is 27 natuurlijk geen representatieve steekproef maar werk aan de winkel is er wel!
Minister Dijkgraaf op Stage
Nog even over dat stagepact en stagediscriminatie: Demissionair minister Dijkgraaf is naast een denker ook een doener. Dat laat hij zien met zijn ‘stage’ bij een logistiek bedrijf. Hij liep stage bij Huisman in Weurt, exact een jaar na het tekenen van het Stagepact, benadrukkend het belang van stagematching tegen stagediscriminatie, een methode die door ROC Nijmegen, een koploper in dit veld, wordt gebruikt. Dijkgraaf ervoer de volledige stagecyclus, inclusief een 'blind match' met stagiair Rick Maters, wat beide partijen positief beoordeelden. Het experiment met stagematching, ondersteund door MKB en opgelegd aan mbo-scholen, wordt door Dijkgraaf gezien als succesvol in het bestrijden van stagediscriminatie en het verbeteren van stagevergoedingen, ondanks zorgen over toekomstige kabinetsplannen. Ik denk dat de minister hier een prachtig voorbeeld geeft en denk dat die blinde match nog best eens kan gaan werken.
Defensie lijkt heel GESCHIKT.
Geschikt / Ongeschikt. Die reclame kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Defensie dus. Defensie is aan een ‘opmars’ bezig (woordspeling zo bedoeld) en ziet de animo toenemen. We zijn er nog steeds niet maar het is opvallend dat er zoveel aandacht voor is. Zouden ook al die programma’s zoals Kamp van Koningsbrugge met vips en sportschooltypes die zich vrijwillig laten afblaffen in een moddersloot daar aan bijdrage? De sterke opmars van Defensie, dankzij initiatieven zoals het dienjaar en de Generatie D-campagne, toont aan hoe belangrijk het is voor organisaties om in te spelen op de behoeften en interesses van deze doelgroep. Ook andere overheidswerkgevers winnen terrein, wat wijst op een verschuiving in de arbeidsmarkt.
Arbeidsmarkt blijft krap. Er is wel beweging.
Ondanks een krimpende economie, blijft de arbeidsmarkt krap. Toch lijkt deze hyperkrapte een keerpunt te bereiken, volgens onderzoek van Intelligence Group onder meer dan 4.000 Nederlanders. Er is een lichte toename in mensen die actief op zoek zijn naar werk en de groei in baanwisselingen stagneert. Ook de druk vanuit werkgevers om mensen te benaderen voor nieuw werk neemt voor het eerst in lange tijd niet toe. Desondanks constateren zij: De krapte op de arbeidsmarkt was niet eerder zo groot. Dit is een herhaling van het belang dat je als bedrijf alle registers moet benutten om talent jouw kant op te laten kijken en als het even kan ook jouw kant op te laten bewegen. Stages blijven een slimme investering.
Recruitment pagina en alles erop en eraan in 5 minuten.
Een van de nieuwe intiatieven met AI is een automatisch gegenereerde recruitmentpagina.
Kan ik lang over praten. Even checken is beter. Het is nog in de pilotfase dus echt on par met mensenwerk is t nog niet maar dit is wel een dingetje hoor; in een paar minuten een site klaar. Hop. Bam.
Ben benieuwd hoe dit werkt over een jaar met een paar upgrades.
Gen Z valt om bij bosjes? Mooi zo!
Google eens op 'Gen Z' en je struikelt over de verhalen van sneeuwvlokjes die, vers van de universiteit, een topbaan met dito salaris eisen, maar bij het minste of geringste tegenslag in tranen uitbarsten. Laura Bas zegt in dit artikel: laat Gen Z maar lekker omvallen in organisaties. Het is een teken aan de wand dat het tijd is voor vernieuwing. Aart Bontekoning, de generatie-expert, laat zien dat oude werkprocessen en hiërarchische structuren hun beste tijd hebben gehad. D
e jonge garde komt niet om de oude garde na te apen, maar om met frisse ideeën de boel op te schudden. Ze zijn opgevoed met gelijkwaardigheid en open communicatie, iets wat de stoffige bedrijfscultuur goed kan gebruiken. Het is de hoogste tijd dat we die vernieuwingskracht niet afschrijven als brutale betweterigheid, tenenkrommende tranendallen en luie lamzakkerij, maar omarmen als de broodnodige update die onze organisaties weer laat bruisen. Als Gen Z de ruimte krijgt om te innoveren, plukken we daar allemaal de vruchten van. .
Twee culturen op een kussen..
Nee, niet twee wereldculturen maar het verschil tussen ouder en jonger; daarover gaat dit artikel. Het sluit mooi aan wat Laura Bas schreef op MT/Sprout (artikel hierboven). gaat dit interessante studie van Revelio Labs. Daaruit blijkt dat er binnen Amerikaanse bedrijven een groot verschil is in hoe tevreden mensen zijn met hun werk, vooral tussen mensen met veel ervaring en starters. In 2023 voelden mensen met veel ervaring zich 4% beter over hun werk dan starters. Dit verschil is het grootst in bedrijven waar veel mensen werken die niet op kantoor zitten, zoals in winkels of restaurants. In technologiebedrijven zijn starters juist wat positiever. De grootste verschillen zitten in kansen om door te groeien en hoe mensen de bedrijfscultuur zien. Starters maken zich meer zorgen over stress, hoe ze worden aangestuurd, en hun salaris. Deze informatie laat zien hoe belangrijk het is om goed te kijken naar wat starters nodig hebben, zeker als je stagiaires hebt. Het is belangrijk om een plek te maken waar iedereen zich goed voelt en kan leren. Managers moeten proberen om beter te praten met starters en te helpen om het verschil in hoe mensen hun werk zien kleiner te maken. Zo wordt het werk leuker voor iedereen. Ik denk dat dit onderzoek, hoewel uitgevoerd aan de andere kant van de grote plas een helder signaal is dat je als oudere collega’s niet alleen moet zeggen ‘jij wil toch zo graag dat dingen anders gaan; doe er dan wat aan’ maar ook de ruimte bieden en in gesprek gaan. Want alleen door te praten weet je wat er speelt en kun je te weten komen hoe je moet helpen. Vergis je niet; Gen Z is cultureel misschien heel onafhankelijk aan het doen maar economisch enorm afhankelijk van ons (de iets oudere generaties).
Onderzoek naar stages in de Filipijnen.
Kwam ik tegen online en dat is leuk om eens te bestuderen. Hoe zit dat met stages op andere plekken in de wereld? In een lekker leesbare studie van Sitti Mariam M. Jolo en anderen in het "International Journal of Multidisciplinary Research and Publications", duiken ze in hoe stages studenten klaarstomen voor de echte wereld van werk. Wat blijkt? Stages zijn goud waard! Ze geven studenten niet alleen een voorproefje van het echte werk, maar boosten ook hun skills en zelfvertrouwen. Veel studenten zijn super tevreden met hun stage, omdat het precies past bij wat ze later willen doen en ze krijgen ook nog eens feedback van professionals uit het veld.
Maar, perfect is het ook weer niet. De studie tipt aan dat er best nog een schepje bovenop mag als het gaat om het vinden van die stages, meer kansen creëren en zorgen voor programma's die strak in elkaar zitten met heldere doelen. Het advies aan het Basilan State College? Steek meer tijd en energie in die stageprogramma's met meer samenwerkingen met bedrijven, geef studenten extra steun en zorg dat elke stage duidelijk maakt wat je gaat leren. Zo maken we de stap naar een carrière een stukje soepeler voor de studenten. Eigenlijk precies zoals ik in Nederland adviseer.
Selecteren op ‘Skills’ is de moeite (nog) niet waard
Oef. Zo’n vuist op je kin stuk omdat iemand de moeite nam om ergens diep in te duiken; zo’n stuk is dit. Het is een rapport van Marc Effron, president van de Talent Strategy Group. In deze long read (en hij is lóng) kritiseert het idee dat organisaties zich primair op 'skills' moeten richten, zoals veel adviesbureaus adviseren. Effron betoogt dat de argumenten voor zo'n verschuiving vaak zwak zijn, de kosten hoog en de voordelen onduidelijk. In plaats van een grote herstructurering naar een skill-gebaseerd systeem, suggereert hij dat bedrijven beter energie kunnen steken in het verbeteren van bestaande processen zoals doelstellingen bepalen, coaching, en ontwikkelingsplannen, omdat dit directer bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van werknemers. Dit past ook bij het volgende artikel in de nieuwsbrief.
Lukt het al een beetje met dat Skills Based hiring?
In Nederland las ik ook een stuk waarin de hype rondom skillsbased hiring van een kleine nuance wordt voorzien. Onderzoek van het platform TestGorilla (DIT ONDERZOEK) laat zien dat 73% van bedrijven wereldwijd nu skills-based assessments gebruikt, een stijging van 56% vergeleken met 2022, wat suggereert dat het cv zijn einde nadert. 92% van de werkgevers vindt skills-based selectie effectiever dan cv-gebaseerde selectie, wat leidt tot minder foute aanwervingen, lagere wervingskosten, minder tijdbesteding, en hogere retentie. In Nederland experimenteert bijvoorbeeld de gemeente Breda met game based assessments om klantmanagers te selecteren op talent, karakter en skills, ongeacht diploma's en ervaring.
Ondanks deze positieve ontwikkelingen gebruikt nog steeds meer dan 80% van de organisaties het cv naast skills-assessments. Er is weliswaar allemaal technologische innovatie die de overgang naar skills-based selectie ondersteunt maar onderzoek van Harvard Business School en Burning Glass Institute toont aan dat veel bedrijven hun selectiecriteria niet wezenlijk aanpassen en terugvallen op oude gewoontes. Er is dus een aanzienlijke kloof tussen de intentie van skills-based hiring en de daadwerkelijke impact, met slechts een minimaal effect op het aantal aanwervingen. De toekomst lijkt niet zozeer het einde van het cv te zijn, maar de opkomst van een nieuw type cv waarin valide gemeten skills centraal staan.
DE POLL VAN DE WEEK
Remote werk heeft al lang gewonnen. We zien het alleen niet.
Over die discussie over thuiswerken, of je weer naar kantoor moet et cetera schreef de onovertroffen Dror Poleg trouwens een pittig stuk. Mooi! De kern? Niet elk bedrijf kan z'n werknemers naar hun kantoor lokken met de belofte van gouden bergen zoals de grote jongens uit Silicon Valley of Londen dat doen. Het is een beetje zoals denken dat het team van Geel-Wit een dreamteam kan bouwen om op Champions League niveau te spelen met enkel lokale helden;. Terwijl iedereen op LinkedIn druk discussieert over thuiswerken versus kantoorleven, hebben de grote techbedrijven stiekem al lang het hele speelveld naar zich toe getrokken. Ze werven talent van over de hele wereld, terwijl ze de illusie ophouden dat hun glanzende kantoren het centrum van het universum zijn. Slim gespeeld, moeten we toegeven. Dus, terwijl wij ons verliezen in debatten over de beste RTO (return to office)-strategieën, hebben zij het spel al lang en breed gewonnen.
Prikkelend, zei ik toch?
Thuiswerken is een blijvertje
Uit een grote enquête onder 2500+ managers blijkt dat thuiswerken in de UK populair is en dat ook blijft. De respondenten denken dat in 2028 net zoveel mensen thuiswerken als nu. Vooral jonge, snelgroeiende bedrijven doen veel aan thuiswerken. Bedrijven met veel thuiswerkers doen het beter en het valt op dat zij ook minder snel lonen verhogen. Sommige sectoren en steden doen meer aan thuiswerken dan andere. En wat opvallend is: De bedrijven die meer remote en hybride varianten van werk aanbieden vinden dat prettig omdat het hen productiever maakt en ze minder salarissen hoeven te verhogen. Dus ondanks alle discussie over wel/niet remote of hybride werken zal thuiswerken een groot deel van het werk blijven vormen.
Daarom is het ook zo extreem belangrijk dat we jonge mensen in de sectoren waarin dit speelt helpen met de vaardigheden om in zo’n setting te functioneren.
Webinar
Bij dat verhaal past ook dit webinar waarin interessant cijfers terugkomen over die discussie over thuiswerken.
Vage persoonlijkheidstest als sollicitatietool? Hoe het niet moet.
Bedrijven zoals McDonald's en Olive Garden laten sollicitanten nu rare persoonlijkheidstests doen met vragen over blauwe aliens, om te zien of ze passen bij de baan. Deze tests worden gesorteerd door een AI, maar niemand weet echt hoe dat werkt. Zelfs iemand die solliciteerde voor een simpele baan als afwasser moest zo'n test doen. Een bedrijf genaamd Paradox.ai maakt deze tests, en ze hebben ook een chatbot genaamd Olivia die helpt bij het sollicitatieproces. Mensen zijn sceptisch over hoe effectief en nuttig deze vreemde tests en de chatbot echt zijn voor het vinden van de juiste werknemers. Het is leuk dat zulke moderne technologie het sollicitatieproces ondersteund maar ik denk vooral: Hoe zet een bedrijf het in. Is het om de sollicitant te faciliteren, om het bedrijf geld te besparen, of misschien gewoon om nieuwe dingen te proberen..?
En even een algemenere vraag: als deze moderne technieken er zijn, waarom leren we studenten nog steeds om een sollicitatiebrief te schrijven?
Focussen op de stage ten koste van de carriere? Hoeft niet
Voor stagiairs kan het uitdagend zijn om zich te concentreren op hun dagelijkse taken tijdens de stage, vooral als die taken niet direct bijdragen aan langetermijndoelen. Ze kunnen zich gevangen voelen tussen het voldoen aan de verwachtingen van hun stage (doe dat onderzoek, bel die klant, haal die koffie) en het nastreven van hun persoonlijke carrièrevisie. Door het toepassen van vier doordachte strategieën, kunnen stagiairs succesvol navigeren door hun huidige verplichtingen terwijl ze ook stappen zetten richting het realiseren van hun toekomstige ambities.
DAT WAS M
Deze week heb ik weer een hele diverse. Ik mag naar Alkmaar voor een schoolproject met Mercedes Benz vanuit Censes, dinsdag presenteer ik de resultaten van een onderzoek naar loopbaanpaden aan de Greentech Campus in Amsterdam, ik heb een middag met ‘mijn’ clubje afstudeerstudenten aan Inholland, ik neem een podcast op met Play to Work en een met Quin Blokzijl naar aanleiding van een prachtstuk dat hij schreef in Trouw. Link hier. Ook schrijf ik weer een column voor OnderhoudNL en eentje voor Censes. De nieuwe website is trouwens onderweg. Gaat vet worden.
Laat ik jullie graag de week in met dit leuke verhaal van een mbo student die een soort AD traject richting HBO doorloopt. Dit zijn we ook aan het maken voor het horizon. Een verhaal waarom regisseur David Lynch (ik ben fan) in games terugkomt.
En deze fijne funk plaat van Idris Muhamed. Gewoon omdat het lekker is als achtergrond muziek. Mij deed het basloopje en de groove een beetje denken aan Jamiroquai, maar dan ben ik aan het nerden.
Tot volgende week
Heel veel stagiairs gewenst.
Vergeet niet om Werf Slim te delen in jouw netwerk. Hoe meer lezers hoe beter!