Hartelijk maandag!
Veel bedrijven in de Metalektro kampen met personeelstekort. B&S Technology trekt succesvol nieuwe medewerkers aan door bbl'ers intern op te leiden met behulp van A+O’s leeromgeving oZone. Actief leren en praktijkervaring verbeteren de resultaten aanzienlijk, zoals blijkt uit een meta-analyse van 225 studies. Dit toont aan dat praktijkgerichte opleidingsmethoden, zoals stages en gastlessen, cruciaal zijn. Op Schiphol werd een sessie gehouden over Stage guidelines, wat zorgt voor optimale leerervaringen. En voor echte cultuurverandering moeten bedrijven hun beloningssysteem aanpassen zodat woorden en daden overeenkomen.
Een boektip? Heb ik.
En wat heeft het getal 507.000 hiermee te maken?
Ik wens je heel veel stagiairs toe deze week!
Onze partner: Stichting ELBHO
Met onze partner stichting ELBHO zijn we iedere dag bezig om de kwaliteit van hbo stages (nog) beter te maken en zichtbaar te maken welke bedrijven hun stages heel serieus nemen. Wil je ook een audit? Start de aanvraag hier.
Wat vinden Werf Slimmers
Vorige week had ik het over Skills based werven. Daar kwamen welgeteld 12 reacties op. Het leeft niet echt denk ik. In mijn bubbel is er veel aandacht voor Skills, misschien daarbuiten niet?
DEZE WEEK:
Mensen werven? BBL’ers opleiden!
Veel bedrijven in de Metalektro kampen met personeelstekort, daar heeft AO Metalektro een eigen leeromgeving voor gemaakt: O-zone. Een bedrijf; B&S Technology trekt succesvol nieuwe medewerkers aan door een moderne werkgever te zijn en bbl'ers intern op te leiden. Mooi voorbeeld. Gaat mij hier niet om O-zone maar om het feit dat een bedrijf met bbl’ers werkt. Ik ben nog wel benieuwd hoe ze dit aanpakken qua softskills en het ontzorgen van de begeleider op de werkvloer. Dat is waar we dan bijv in de automotive veel bij ondersteunen met Censes. Zonder app, gewoon met persoonlijke aandacht. Werkt ook goed. 😬
Praktijkervaring is beter voor onderwijsresultaten
Een meta-analyse van 225 studies toont aan dat actief leren in bètavakken (STEM) betere resultaten oplevert dan traditionele hoorcolleges. Studenten presteerden gemiddeld 6% beter op examens en hadden 1,5 keer minder kans om te falen. Dit geldt voor alle STEM-disciplines en vooral in kleine klassen. De studie bevestigt dat actief leren de voorkeur verdient boven hoorcolleges voor betere leerresultaten.
Als je wil dat studenten beter, sneller en leuker leren dan wil je dus de praktijk erbij betrekken. Met stages, gastlessen, bedrijfsbezoeken. Alles. Samenwerken met bedrijven dus. Niet alleen leuker, ook beter voor de onderwijsresultaten.
Bijeenkomst op Schiphol over stages
Op dinsdag 28 mei vond, als onderdeel van het programma 'Stage guidelines, van goed naar beter', in samenwerking met de MBO Raad en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), een LCS-sessie over stages plaats. Vorig jaar werden de Stage guidelines voor Schiphol gelanceerd; een samenwerking tussen MBO College Airport, leerbedrijven en studenten. Deze basisrichtlijnen zijn bedoeld voor stagegevende bedrijven, onderwijsinstellingen en stagiairs. Ze moeten ervoor zorgen dat een stageperiode goed verloopt en een optimale leerervaring biedt. Het uitgangspunt is dat leren in de praktijk centraal staat en dat begeleiding altijd beschikbaar en goed geregeld is.Het rust op vier pijlers: het bieden van voldoende passende stageplekken, het verbeteren van stagebegeleiding, het zorgen voor een passende vergoeding en het uitbannen van stagediscriminatie.
Omgaan met demotivatie
Bij iedereen kan op een gegeven moment jouw motivatie en interesse verdwijnen, wat leidt tot disengagement op het werk. Slechts 23% van de werknemers wereldwijd voelt zich betrokken, terwijl velen zich psychologisch losgekoppeld of actief niet betrokken voelen. Er is wel een aanpak om dat gevoel van onvermogen en apathie te doorbreken Hiermee kunnen mensen hun mentale gezondheid, werkprestaties en algehele professionele vooruitzichten verbeteren. Aldus HBR. Hoe dat werkt? Lees je hier.
Is relevant voor het begeleiden van stagiairs.
Cultuur gaat om daden, niet om woorden.
De cultuur van een bedrijf wordt bepaald door wat leidinggevenden belonen en bestraffen, niet door hun woorden. Mensen reageren op hun werkelijke ervaringen en de economische realiteit. Als een bedrijf innovatie zegt te waarderen, maar mislukkingen straft, zullen werknemers risico's vermijden. Voor een echte verandering in cultuur moeten bedrijven hun beloningssysteem aanpassen zodat woorden en daden overeenkomen.
Reis van medewerkers
Plaatjes! Altijd leuk. Zoals deze ‘klantreis’ van een medewerker die Anouk Piening en studio CIX deelden op Linkedin. De afbeelding toont de "reis van de medewerker" binnen een organisatie, weergegeven als een kronkelige weg met verschillende mijlpalen. Het begint met het zoeken naar een baan, solliciteren, een contract tekenen en starten met werken. Vervolgens ontmoet de medewerker het team, wordt ingewerkt en begint met dagelijkse werkzaamheden. Belangrijke momenten zijn onder andere de balans tussen werk en privé, persoonlijke ontwikkeling en begeleiding door leidinggevenden. De reis eindigt met het beëindigen van het contract en een exitgesprek, waarna de medewerker afscheid neemt en eventueel contact houdt. Dit sluit mooi aan op de ‘reizen’ die ik met oa Jeroen Spoelstra maak voor bedrijven rondom stages en het bouwen van loopbaanpaden. De reis van een stagiair is wel anders dan deze. Niet op hoofdlijnen, maar op details zeker.
WAT ZEGGEN WERF SLIMMERS
Boektip
Leerklimaat, Mirjam Baars
Leren en opleiden op de werkplek krijgt recent veel aandacht. Een goed leerklimaat op de werkplek heeft een belangrijke invloed op het leren van medewerkers. Echter, wat verstaan we precies onder leerklimaat? Gaat het om de leermogelijkheden op de werkplek, of verwijst het naar de cultuur die heerst ten aanzien van leren?
Dit boek van Mirjam Baars is alweer een paar jaar oud, maar ik heb het nog steeds prominent in de kast staan en kijk er nog regelmatig in. Met name de analyse over een ‘zichtbaar’ en ‘onzichtbaar’ leefklimaat is heel erg raak in mijn optiek. Het is ook iets dat ik continue tegenkom in relatie tot stages. Directie wil graag, werkvloer denkt ‘mwah’.
Getal van de week
507.000
Dit is het aantal mbo studenten in Nederland.
Dat was ‘m
Bedankt voor het lezen! We hopen dat deze nieuwsbrief je inspireert om actief leren en praktijkervaring te omarmen. Vergeet niet dat het aanpassen van je beloningssysteem cruciaal is voor echte cultuurverandering. Samen kunnen we zorgen voor betere leerervaringen.
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op
En vergeet deze nieuwsbrief niet te delen in jouw netwerk!
Laat ik je graag achter met een superleuk artikel over mini-cinema’s. Dit is een dingetje in Engeland. Ik kende het fenomeen niet.
Afgelopen week was ik vijf dagen onderweg door het land. Deze week ben ik iets minder mobiel. Ik heb dinsdagochtend een webinar, aansluitend een training in Rijswijk, woensdag lees ik 6 afstudeerscripties (ja dat is veel, maar koffie en gaan!) en vrijdag ben ik in Arnhem, woon ik een promotie bij en ben ik eind vd middag bij een debat over stagemisbruik in de Balie. Let trouwens even op de positie van mijn stageboek op managementboek. In verband met 3 grote bestellingen stijg ik weer enorm. Komt de top weer in zicht? Spannend!
Gewoon via de gele knop. Easy.
Heel veel stagiairs gewenst.