Hartelijk maandag!
Een rond getal in de Werf Slim serie; numero 170! Bedankt dat ik je iedere week mag informeren en hopelijk inspireren met wat mij opvalt online. Op naar de 200!
Maar genoeg daarover; terzake.
Deze week een tof filmpje van een zorginstelling, een sterke column van Sander Schimmelpenninck (en een boze opmerking van een student over het imago van mbo). Over dat imago weer een leuk initiatief van Stichting Guruz, waarom studenten langer thuiswonen, een nieuwe generatie (binnen een generatie), waarom data niet goed is voor jouw innovatieve vermogen en een fijne site met bosgeluiden🌳.
Heel veel stagiairs gewenst!
Maarten
Deel deze nieuwsbrief in jouw netwerk! Hoe meer mensen wij bereiken met het verhaal dat stages essentieel zijn voor onze arbeidsmarkt
En heb je opmerkingen, suggesties of tips? Dan hoor ik dat heel graag. Kan gewoon in reactie op deze e-mail. We werken niet met anonieme mailboxen die alleen terugspammen met reclame. Kan dus prima.
Onze sponsor
Dan maak ik direct van de gelegenheid gebruik om dubbel aandacht te vragen voor Stichting Erkend Leerbedrijf Hoger Onderwijs; Stichting ELBHO.
Had ik vorige week niet gedaan. Dus heb je het idee dat je een sterk imago zou willen bij studenten op hbo opleidingen? Overweeg dan een audit door Stichting ELBHO. Je begint hier
DEZE WEEK
Talent definiëren is niet zo eenduidig (poll)
Begin ik graag met de uitslagen van de poll die ik vorige week
Afgelopen week vroeg ik wat de definitie van ‘talent’ is. Er kwamen een mooie 67 reacties op binnen. En het bewijst dat de definitie van ‘talent’ inderdaad erg verschilt. 33% gaf aan dat zij talent zien als een ‘individuele kwaliteit’, een andere 33% dat het een ‘gave’ is die je hebt. Een meerderheid van de respondenten zien het dus als een individuele kwaliteit; of je ‘m nu van huis uit meekreeg of ontwikkelen kan binnen een bedrijf..
Ik geloof dat het erg context afhankelijk is; om toch de cliche sportvergelijking te maken; Als Max Verstappen in een schaakfamilie was geboren, of Messi in een gezin van concertpianisten…..
Daarom zijn stages ook zo enorm belangrijk; om een omgeving te hebben waarin je jezelf kunt ontwikkelen en de kans krijgt om ergens heel goed in te worden.
Het is trouwens ook een hele slimme manier van werven 😬
Film jouw stageplekken
Als trotse ambassadeur van Stichting Guruz ben ik heel enthousiast over de pogingen om het mbo een positief imago te geven.
Bijvoorbeeld met deze leuke video van Hilverzorg.
Het hoeft niet heel groots, meeslepend en gelikt te zijn om een goede indruk te maken.
Heb je trouwens leuke video’s? Deel ze met Guruz.
Wel een kleine waarschuwing: Met een leuke video ben je er niet; je geeft studenten op alle onderdelen van de stagecyclus een topervaring als je écht meerwaarde wil halen uit stages. Daar helpen wij dan weer mee.
Poll
Een nieuwe poll! Even in het verlengde van het versterken van jouw imago bij mbo studenten. Is dat een thema in jullie bedrijf of niet?
MBO uitval stijgt
Dit is een structuurprobleem. Geen individuele gevallen van ‘multiproblematiek’ enzo. Wat zorgt ervoor dat jongeren kiezen om iets anders te doen dan op school komen. Het is een schoolprobleem en geen individuele problematiek van een student. Het zit ‘m volgens mij in de manier waarop het onderwijs is ingericht.
Student Employer Award 2023
Afgelopen week mocht ik (als enige Nederlander) op een event zijn over Generatie Z in Hasselt (België). Hoewel de onderwijsaanpak op een aantal onderdelen verschillend is ten opzichte van de Nederlandse hebben een aantal bedrijf ook hier goed begrepen dat het heel belangrijk is dat je een ijzersterk imago opbouwt bij schaars jong talent via stages. Gastlocatie was het IT bedrijf Cegeka (ken je wel, google maar eens op hun site naar hun projecten). En wat blijkt? Zij doen het heel goed en winnen een hele leuke Award; de Student employer Award 2023. Een beetje vergelijkbaar met de ‘Beste Stagebedrijf’ of ‘Beste leerbedrijf award’ .
Het is dus geen toeval dat juist Cegeka de locatie was van het event.
Sander Schimmelpenninck over onderwijs
Een sterke column van Sander ‘love him or hate him’ Schimmelpenninck. Het is echt opvallend om te zien hoeveel waarde en geloof er is in ‘bigger, better, faster, more als het om onderwijs gaat. Waar je in de jaren zestig nog echt een bijzonder geval was met een hogere opleiding is het nu bijna gemeengoed dat je hbo doet. En alles ‘onder’ hbo? Mwah. Leuk hoor, maar mwah. Wel nodig, want essentieel enzo maar: ‘mwah’
Het deed mij denken aan de opmerking van een beleidsmaker (ben de naam kwijt) die op een event aangaf dat die imagoboost de oplossing moest zijn. Waarop een student van een mbo opleiding op die bijeenkomst behoorlijk geïrriteerd opmerkte: Waarom moet ons imago ‘omhoog’. Misschien moet het imago van het hbo wel omlaag.
Met de huidige ontwikkelingen in AI en de noodzaak voor vakmensen in onze samenleving gaat de wal het schip keren denk ik. Het simpele feit dat we mbo’ers écht gaan missen is misschien wel de grootste bevestiging van haar gelijk. Daar kan geen imago offensief tegenop.
Sander heeft gelijk.
Die student trouwens ook.
Jongeren blijven nog langer thuiswonen.
Het is al bekend dat de huidige woningmarkt nogal een uitdaging is voor jongeren. Dat vertaald zich in allerlei vormen van gedrag dat jongeren anders doen dan hun voorgangers. Daarover hoorde ik van de week een hele interessante podcast van generatie-expert Jeanne Twenge; kun je hier terugluisteren.
Haar boeken zijn trouwens ook een aanrader. Jeanne is een beetje van ‘het glas is halfleeg’ qua analyse en ze focust op de Verenigde Staten. Toch zijn veel van haar bevindingen relevant en toepasbaar op onze situatie in Nederland. Bijvoorbeeld het feit dat jongeren langer thuis blijven wonen.
Een tussenvorm tussen Generatie Z en Millenials?
Grappig gezien; een deel van Generatie Z voelt zich meer thuis Millenials als omschrijving of het zijn juist generatiegenoten die hen als ‘millennial’ benaderen. Dan heb je dus een groep die een eigen naam krijgt: Zillenials.
Dit is relevant omdat iedere generatie natuurlijk over een bepaalde periode is uitgesmeerd. Gen Z gaat grofweg over mensen geboren tussen 1995 en 2012. Dan is de jongste 11, de oudste 28. Best een leeftijdsverschil; geen wonder dat de 11 jarige echt andere dingen denkt en als referentiekader heeft.
Data remt innovatie
in onze workshops komen we vaak op het punt dat de vraag komt; hebben we data om dit idee te ondersteunen. Dan ga ik een beetje in de weerstand; waarom moeten we overal data over hebben.
Data hebben een grote gemene deler; ze komen uit het verleden. En ja, je kunt de toekomst deels verklaren vanuit het verleden maar het is geen lineair verband. Als je nieuwe dingen wil ontdekken dan is data juist een rem op innovatie. Schreef ik tijd terug al over. Blijf ik herhalen; als je onderscheidend wil zijn op een krappe arbeidsmarkt dan moet je nieuwe dingen proberen. Even lezen!
Het sollicitatiegesprek; een geschiedenis en een blik op de toekomst
Leuk artikel van Kevin Wheeler (even abonneren, goeie schrijvert) over de zin en onzin van het sollicitatiegesprek. De man weet waar ‘ie het over heeft dus even lezen.
Dat was m
Hele fijne week gewenst.
Deze week een paar leuke afspraken, onder andere over een onderzoeksplan met een onderzoeksbureau in Amsterdam. Kijk ik naar uit!
Wil je deze week even helemaal afschakelen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan luister je naar het bos: Hier is een website met bosgeluiden over de hele wereld. Japan vond ik echt te gek.
En wanneer je helemaal zen bent: Deel deze nieuwsbrief dan even in jouw netwerk?
Kan via de gele knop, heel simpel.
Veel stagiairs gewenst!
Tot volgende week
Maarten